Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
ΠΟΛΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Το διονυσιακό «Χέι» στην Αμφίκλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Το διονυσιακό «Χέι» στην Αμφίκλεια

Γράφει ο Πάνος Σκουρολιάκος*

Στην Αμφίκλεια, μια μικρή πόλη στους πρόποδες του Παρνασσού, γιορτάζουν τις Απόκριες με πολλούς τρόπους. Κεντρική δράση είναι το Χέι, μια μεγάλη φωτιά που στήνεται στην πλατεία και γύρω της εξελίσσεται γλέντι και χορός τρικούβερτος. Μία παρέα γίνονται ντόπιοι και επισκέπτες, απολαμβάνοντας γύρω από την καθαρτική λειτουργία της μεγάλης φωτιάς το κρασί, τους μεζέδες και την ντόπια παραδοσιακή ορχήστρα που τους καλεί σε διονυσιακή μέθεξη.

Τα αποκριάτικα έθιμα παντού στην Ελλάδα φανερώνουν παλιές λατρευτικές τελετές. Ο Διόνυσος είναι ο θεός που κατ' εξοχήν λατρευόταν στην Αμφίκλεια από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Παυσανίας μάς πληροφορεί πως στην αρχαία Αμφίκαια «έκαμαν όργια άξια τω Διονύσω». Το μαντείο της Αμφίκαιας ήταν από τα πιο σημαντικά μαντεία του Διονύσου, στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού. Σε αυτό το ιερό, μάλιστα, υπήρχε μυστική είσοδος για το «άδυτον», ενώ η θέση του εικάζεται πως βρισκόταν στην τοποθεσία Κλήδονας. Κληδών, άλλωστε, σημαίνει μαντείο ή λόγος μαντικός. Στους τόπους λατρείας του Διονύσου ανάβονταν φωτιές. Η θέση Κοκκινόβραχος της Αμφίκλειας είναι ένας από αυτούς τους τόπους λατρείας. Οι φωτιές που άναβαν, λοιπόν, για να τιμήσουν οργιαστικά τον Διόνυσο έρχονται ώς τις μέρες μας με αδιάλειπτη συνέχεια, πιστοποιώντας ζωντανή παρουσία πολλών εκατοντάδων χρόνων.

Όλες αυτές οι τελετές πέρασαν, ιδιαίτερα στα βυζαντινά χρόνια, μέσα από τη χριστιανική θρησκευτική παράδοση για να φτάσουν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν. Στο πέρασμα των χρόνων, λοιπόν, και πριν από τη Σαρακοστή, με πυρήνα το Χέι, προστέθηκαν και άλλες αποκριάτικες δράσεις στην Αμφίκλεια. Μία από αυτές έχει τον τίτλο «Πάρτε το κ'δούνι σας κι ελάτε». Ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι ξεχύνεται στους δρόμους, κουνώντας κουδούνια και χορεύοντας με τη συνοδεία της πίπιζας και του νταουλιού.

Εκεί, όμως, που αποθεώνεται η ρουμελιώτικη παράδοση, είναι το κοντοσούβλι 120 μέτρων που στήνεται, ψήνεται και καταναλώνεται με άφθονο κρασί, ντόπιες πίτες και χορό. Όλα αυτά μέχρι την Κυριακή, γιατί την Καθαρά Δευτέρα υπάρχει η πατροπαράδοτη φασολάδα, που ετοιμάζεται σε μεγάλα καζάνια, με λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα.

Η κοινωνία της Αμφίκλειας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που έρχεται από παλιά. Το διαπιστώνει κανείς σε όλες τις εκφάνσεις της. Στους γάμους, τα πανηγύρια, τις κηδείες. Σε όλα αυτά υπάρχουν τελετουργικά που παραπέμπουν αρκετά πίσω στο παρελθόν. Είναι αυτή η κοινωνία που έφερε ώς τις μέρες μας κατάλοιπα της λατρείας του Διονύσου, επιμελώς κρυμμένα πίσω από τον μανδύα της αποκριάς, μιας χρονικής στιγμής που όλα επιτρέπονται και τίποτα δεν παρεξηγείται.

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL