Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

"Κληματαριά" της αλληλεγγύης

Διήμερο Φεστιβάλ Δρόμου στην πλατεία Θεάτρου με τα έσοδα να διατίθενται στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής.

Η Κληματαριά, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και θρυλικές παραδοσιακές αθηναϊκές ταβέρνες, γιορτάζει τα ενενήντα χρόνια λειτουργίας της με ένα μεγάλο διήμερο Φεστιβάλ Δρόμου, την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στη γειτονιά της, την πλατεία Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας. Στη μεγάλη γιορτή θα δώσουν το "παρών" καταξιωμένοι μουσικοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Κληματαριά. Πολλοί απ' αυτούς έχουν τραγουδήσει στο παρελθόν στη φιλόξενη σκηνή της, όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Μανώλης Πάππος, οι Ρεμπελέτικο, η Κατερίνα Τσιρίδου με τον Δημήτρη «Χαΐνη» Αποστολάκη και ο Γιώργος Μάγκας.

Μακροβιότερη σχέση όλων διατηρεί το Γνωστό Τρίο που παίζει συνεχόμενα από το 1997 και αποτελεί τη houseband της Κληματαριάς. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 8.30 μ.μ. και την Τετάρτη περιλαμβάνει τους Ρεμπελέτικο, Το Γνωστό Τρίο οι Κυρίες και οι Επίτιμοι και τον Γιώργο Μάγκα και το επιτελείο του (24.00 - 02.00). Η Πέμπτη ξεκινά με τους Ka.M.Pos.oiband, την Κατερίνα Τσιρίδου, τους Δημήτρη «Χαΐνη» Αποστολάκη & Μανώλη Πάππο, τη Φωτεινή Βελεσιώτου και ολοκληρώνεται με νησιώτικο γλέντι. Συμμετέχει ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης. Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ. Πλατεία Θεάτρου 2.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου οργανώνει την Τετάρτη 29 Αυγούστου συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Γιώργος Ανδρέου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μανώλης Λιδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ασπασία Στρατηγού, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη και πολυμελής ορχήστρα. Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Νταλάρας. Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν τον σκοπό της συναυλίας αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν, μπορούν να αγοράσουν δελτία οικονομικής ενίσχυσης των 20 ευρώ χωρίς θέση από τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών ή από τη Viva.gr.

47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Με κεντρικό θεματικό άξονα «Μελοποιημένη Ποίηση» και αφιερώματα στους μεγάλους δημιουργούς -ποιητές και συνθέτες- ανοίγει στις 31 Αυγούστου στο Ζάππειο το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Το Φεστιβάλ, που επίσημα εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ και αναδεικνύει τις σχέσεις ανάμεσα στο βιβλίο και τις άλλες τέχνες, ξεχωρίζει επίσης για τη συμμετοχή κορυφαίων τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και εμπλουτίζεται με τις παρεμβάσεις σημαντικών ανθρώπων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Το Παράλληλο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως αφιερώματα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, τη Λούλα Αναγνωστάκη, την Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, τον Γιώργο Ανδρέου κ.ά., καθώς και συναυλίες, μεταξύ άλλων με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Διονύση Σαββόπουλο, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιάννη Κότσιρα. Το φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό Δευτέρα-Πέμπτη, 6 μ.μ. - 10.30 μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο 6 μ.μ. - 11 μ.μ., Κυριακή 10.30 π.μ. - 3 μ.μ. & 6 μ.μ. - 10.30 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Η διάρκειά του θα είναι έως και τις 16 Σεπτεμβρίου.

Θρησκευτική μουσική στην Πάτμο

Πρεμιέρα για το 17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά διοργανώνεται από την Τετάρτη 29 Αυγούστου έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, με ελεύθερη είσοδο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ είναι το διαφορετικό μουσικό ενδιαφέρον της κάθε συναυλίας και οι συμμετοχές πολυπρόσωπων συνόλων από την Αγγλία (English Chamber Choir) και τη Ρωσία (Moscow Youth Chamber Choir), οι οποίες θα παρουσιάσουν πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα με χορωδιακά έργα.

Επίσης, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου μαζί με δεκαμελή χορωδία θα ερμηνεύσουν το έργο «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» του Εμίλιο Καβαλιέρι, που είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βραδιά με σπιρίτσουαλ και σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και μία ειδική βραδιά για παιδιά, από πέντε χρόνων και πάνω, στην οποία με μουσική, αφήγηση, εικόνες και τραγούδι θα παρουσιαστεί ένας μύθος του Αισώπου. Η εκπαιδευτική αυτή συναυλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον».

Την Τετάρτη η Χορωδία «Αγία Σιών» της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών Λέσβου και το σύνολο λαϊκών οργάνων θα παρουσιάσουν «Τα Χαίρε των Ελλήνων...» (Η Παναγία στην Ελληνική Μουσική Παράδοση) με μαέστρο τον Παναγιώτη Τσακύρη.

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου θα εμφανισθεί η English Chamber Choir υπό τη διεύθυνση του Guy Protheroe. Θα ακουστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο χορωδιακά έργα (των Ivan Moody και Άλκη Μπαλτά) που γράφτηκαν ειδικά για το 17ο Φεστιβάλ.

Την Παρασκευή θα δοθεί η εκπαιδευτική συναυλία «Ο λαγός και η χελώνα» (μύθος Αισώπου) με την ορχήστρα του φεστιβάλ και τρεις τραγουδιστές υπό τη διεύθυνση του Α. Μπαλτά στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον».

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου θα ακουσθούν σπιρίτσουαλς και μουσική νεότερων εποχών από τους Σοφία Αβραμίδου στο τραγούδι και τους μουσικούς Κοσμά Παπαδόπουλο, Αντρέα Ζιάκα και Σάκη Κοντονικόλα.

Την Κυριακή θα παρουσιαστεί το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί με τίτλο «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και δεκαμελή χορωδία. Αφηγητής: Βαγγέλης Ψωμάς.

Τέλος, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί η νεανική χορωδία από τη Μόσχα με μαέστρο τον Mikhail Kudryavtsev. Έναρξη των συναυλιών: 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL