Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Χάθηκε ένα από τα κοσμήματα της Λέσβου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χάθηκε ένα από τα κοσμήματα της Λέσβου...

Παρά τη σημαντική, διεθνή της αναγνώριση, η Μαρία Καλλιπολίτη, που πέθανε χτυπημένη από τον καρκίνο, είχε επιλέξει να ζει και να δουλεύει για μεγάλα διαστήματα στο χωριό της, την Αγία Παρασκευή Λέσβου. Τελευταία της επιθυμία ήταν να παραμείνει στην αγαπημένη της πατρίδα, εκεί όπου αύριο τελείται η κηδεία της. Επιθυμία της επίσης το σπίτι της να λειτουργήσει ως μουσείο των έργων της και δημοτική πινακοθήκη.

Με υποτροφία του Ελληνικού Οργανισμού Χειροτεχνίας, η Καλλιπολίτη σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με εξειδίκευση στη μεταλλογλυπτική, μαθητεύοντας στα εργαστήρια των Περέν και Κορμπέν. Στη συνέχεια, σπούδασε αισθητική στη Σορβόννη. Εργάστηκε στη Γαλλία από το 1978 έως και το 1990, συνεχίζοντας να συνεργάζεται με το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Γαλλίας ως επιμελήτρια του ατελιέ μεταλλίων. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της διαδρομής, απέσπασε σειρά τιμητικών διακρίσεων σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Η ίδια έλεγε: “Η ανάγλυφη γλυπτική, το μετάλλιο και η ακουαρέλλα είναι οι τρεις τρόποι με τους οποίους εκφράζομαι. Το ελαφρό ανάγλυφο των γλυπτών και των μεταλλίων βασίζεται στη φωτοσκίαση και όχι στον όγκο. Όσο για τις ακουαρέλλες, αυτές δομούνται γλυπτικά από τις αδρές χρωματικές επιφάνειες".

Ανάμεσα στα έργα που έκανε και κοσμούν το νησί της, τη Λέσβο, είναι οι προτομές του Γεωργίου Παπανδρέου, του Κλεάνθη Παλαιολόγου, του Απόστολου Αποστόλου και άλλων.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της εικαστικού Μαρίας Καλλιπολίτη εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνοντας: «Η Μαρία Καλλιπολίτη, με διεθνή σημαντική πολιτισμική διαδρομή, είχε σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, με εξειδίκευση στη μεταλλογλυπτική, μαθητεύοντας στα εργαστήρια των διάσημων Περαίν και Κορμπαίν. Το 1978 τοποθετήθηκε επιμελήτρια του ατελιέ μεταλλίων του Εθνικού Νομισματοκοπείου της Γαλλίας, ενώ απέσπασε σειρά τιμητικών διακρίσεων σε μεγάλες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL