Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίμα - τιμή... αναβολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίμα - τιμή... αναβολή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Πατέλης έπεσε με μεγάλο κρότο από το εδώλιο στο πάτωμα και τρόμαξε τους πάντες. Έδρα, συνήγοροι, ακροατήριο έστρεψαν όλοι τα κεφάλια τους αιφνιδιασμένοι να δουν τι συνέβη. Ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, ο εκτελεστικός αρχηγός των Ταγμάτων Εφόδου, που έδινε απευθείας αναφορά στον Γ. Λαγό και τον Ν. Μιχαλολιάκο, αυτός που είχε μετατρέψει σε γενικό πρόσταγμα της τοπικής οργάνωσης το περίφημο "ό,τι κινείται σφάζεται" και φιλοδοξούσε να απαλλάξει τη Β' Πειραιά από τους ξένους και τους μπολσεβίκους με τα γυμνά του χέρια είχε ξαπλώσει φαρδύς - πλατύς στο έδαφος και έπειτα από δύο - τρεις σπασμούς παρέμεινε ακίνητος εκεί. Από πάνω του βρέθηκαν αρχικά οι συγκατηγορούμενοί του και οι μάρτυρες υπεράσπισης, μέχρι που λίγη ώρα μετά εμφανίστηκαν οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ στην αίθουσα του Δικαστηρίου, τον τοποθέτησαν στο φορείο και τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο που είχε έρθει να τον παραλάβει.

Ακολούθησε μια μικρή διακοπή και όταν όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους, ο κατηγορούμενος Κ. Κορκοβίλης δήλωσε πολύ ψύχραιμα ότι έπειτα από αυτό που συνέβη είχε ταραχτεί και "δεν είναι πολύ καλά να συνεχίσει". Το ίδιο υποστήριξε και ο κατηγορούμενος Αν. Μιχάλαρος που τον ακολουθούσε στις απολογίες, και, έστω και κάτω από τις χλιαρές διαμαρτυρίες και την ειρωνεία του κοινού, το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα το πρωί κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης.

Με τους Κορκοβίλη - Μιχάλαρο να μην έχουν πραγματοποιήσει τη χθεσινή απολογία τους, η σημερινή μέρα πρόκειται να περάσει με αυτούς τους δύο κατηγορούμενους. Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει, ότι συνέβη αυτό ακριβώς που είχαμε προαναγγείλει από το φύλλο της "Αυγής" της περασμένης Τρίτης (25.6), δηλαδή ότι η Χρυσή Αυγή και οι συνήγοροί της "θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να ‘σπρώξουν’ (την απολογία του Ρουπακιά) για μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου".

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια πόσο αληθινή ή υπερβολική ήταν η λιποθυμία του Πατέλη χθες στο δικαστήριο, το βέβαιο είναι ότι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, του οποίου η θέση είχε δυσκολέψει πολύ μετά την απολογία του Γ. Δήμου, όπως και ο κατ' ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιάς, επρόκειτο σύμφωνα με το πρόγραμμα να απολογηθούν σήμερα.

Καθώς τα δικαστήρια κλείνουν εν όψει των εκλογών, οι απολογίες αυτές μετατίθενται πιθανότατα για τις 11 Ιουλίου στον Κορυδαλλό. Επομένως, η Χρυσή Αυγή θα έχει αποφύγει να πάει στις εκλογές φορτωμένη με δύο από τις δυσκολότερες απολογίες αυτής της δίκης, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εκλογική αποδρομή που έτσι κι αλλιώς βιώνει. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη ναζιστική οργάνωση να κινείται λίγο πάνω από το 3% και πολλούς ψηφοφόρους της να δείχνουν έτοιμοι να αναζητήσουν αλλού τα ήρεμα νερά της Δεξιάς, η απαλλαγή από δύο προεκλογικές απολογίες ενός δολοφόνου και του φερόμενου ως επικεφαλής του, μπορεί και να αποδειχθεί οριακά κρίσιμη.

* Νωρίτερα ο Κ. Κορκοβίλης είχε ξεκινήσει την απολογία του λέγοντας ότι η ομοιομορφία στο ντύσιμο των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής ήταν αποτέλεσμα της εντολής προς τα μέλη να "ντύνονται σεμνά", σε μία αίθουσα που για τέταρτη συνεχόμενη φορά ήταν κατάμεστη από την πλευρά των φίλων της πολιτικής αγωγής, ενώ η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο σε άλλους ανθρώπους που ήθελαν να την παρακολουθήσουν, παρότι οι θέσεις που προορίζονταν για τους φίλους της υπεράσπισης ήταν για ακόμα μία φορά άδειες. Τ

η δίκη παρακολούθησε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Πάνο Λάμπρου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας) και Νίκο Φίλη (υποψήφιο στην Α' Αθηνών), Βασιλική Κατριβάνου (υποψήφια Δυτικού Τομέα Β' Αθηνών), Αννέτα Καββαδία (υποψήφια Βορείου Τομέα Β' Αθηνών), Γιώργο Μπουγελέκα (υποψήφιο Βορείου Τομέα Β' Αθηνών) και Νίκο Ξυδάκη (υποψήφιο Νοτίου Τομέα Β' Αθηνών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL