Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Πέθανε ο σπουδαίος κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο σπουδαίος κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας

Ο Σπάθας υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον κόσμο της ροκ, ενώ η μουσική του αναγνωρίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.https://www.youtube.com/embed/GvAMJ8jBS04

Γεννημένος το 1950, ήρθε από μικρός σε επαφή με την μουσική, ενώ σε ηλικία μόλις 18 ετών ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με το συγκρότημα Persons (με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο). Μετά από ένα χρόνο ιδρύουν, πάλι με τον Αντώνη Τουρκογιώργη, τους Socrates drank the conium. Από το 1970 έως και το 1981 ηχογραφεί επτά δίσκους. Από αυτούς το "On the wings”, που κυκλοφόρησε το 1973, επιλέχθηκε, στην πολιτεία Τζώρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ο πρώτος δίσκος της εβδομάδας από τους κριτικούς του έγκυρου μουσικού περιοδικού 'Billboard'.

Στην Wikipedia διαβάζουμε ότι «το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερες επιρροές του υπήρξαν ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τάσος Χαλκιάς. Για την εποχή των Socrates, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των τελών της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα εκείνης του 1970. Σύμφωνα με τον Matt Barrett (Matt Econopouly), για νέους στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου που άκουγαν ροκ, ο Σπάθας ήταν ένας από τους guitar heros τους, μαζί με τον Dorian (Θεόδωρος) Kokas (των Morka). Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Brent Lambert του στούντιο Kitchen Mastering, αν ο Σπάθας ηχογραφούσε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική, το όνομά του θα είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο».

O Ιλάν Σολομών ανέβασε συγκινημένος στο Facebook την είδηση («Μια μεγάλη απουσία. Έφυγε ο Γιάννης Σπάθας»), συνοδεύοντάς-την με ένα απόσπασμα από παλαιότερο κείμενό του στην Αυγή: «Όλα άρχισαν ένα κυριακάτικο πρωί στον ηλεκτρικό, με κατεύθυνση την Τερψιθέα του Πειραιά. Συναντώ τον Τρανταλίδη.

«Πάω να δω τους Socrates» του λέω. «Μα, είμαι Socrates! Εδώ και λίγο καιρό με πήραν τα παιδιά». Τον Γιώργο τον ήξερα σαν ένα πολύ καλό νέο ντράμερ, πρώην κιθαρίστα σε συγκροτήματα της γειτονιάς, αλλά το να παίζει με το γκρουπ - θρύλος της εποχής ήταν κάτι το απίθανο. Λίγη ώρα μετά, το σινεμά σηκωνόταν στο πόδι με τους εκατοντάδες νέους fans να αλαλάζουν από χαρά στο «σόλο ντραμ!» του Τρανταλίδη και να προσκυνούν την Fender Stratocaster του Σπάθα στο σόλο του στο «Ηπειρώτικο», με τον Τουρκογιώργη να τον κοιτάει με θαυμασμό μέσα από τα μακριά του μαλλιά. Λίγο καιρό μετά, στην «Αυλή» των Βασιλιάδων του Ελληνικού Ροκ πια, παίζαμε με τη φοιτητική μας ''Machine Band'' ανοίγοντας τις Κυριακάτικες συναυλίες τους που παρουσίαζε ο εκδότης της «Μουσικής Γενιάς», ο φίλος Στέλιος Ελληνιάδης με τα μακριά μέχρι τη μέση μαλλιά.

https://www.youtube.com/embed/BjLVDzWON1I

Κι έφτασε αργότερα η στιγμή που οργώναμε μαζί την επαρχία, με την αφεντιά μου στον ρόλο του διοργανωτή μιας μάλλον επεισοδιακής περιοδείας που με τίποτα δεν ήταν μια... «αρπαχτή». Το προηγούμενο βράδυ στο στούντιο του περίφημου ηχολήπτη Γιάννη Σμυρναίου έγινε η Live ηχογράφηση του «On The Wings», ενός από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ της εποχής και το καλύτερο των Socrates στην πιο ώριμη φάση τους. Το μεσημέρι ο δίσκος ήταν έτοιμος. Φορτώσαμε όργανα, ενισχυτές και προβολείς και φύγαμε για την περιοδεία...»

Περισσότερα για τη ζωή του το έργο του Γιάννη Σπάθα διαβάσαμε εδώ: https://www.novafm106.gr/music/musicians/251-giannis-spathas.html

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL