Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Στην Τήλο για το πρόγραμμα Εστία, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Τήλο για το πρόγραμμα Εστία, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Ρεπορτάζ Ευγενία Λουπάκη

Ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Τήλο. Δήλωσε ενθουσιασμένος από το φυσικό περιβάλλον και την ποικιλομορφία του νησιού, μα πιο πολύ από τα σχέδια για την ανάπτυξη της τυροκομίας με τη συμμετοχή προσφύγων που θα εγκατασταθούν σε λίγες εβδομάδες στην Τήλο.

Υλοποιώντας το πρόγραμμα "Εστία", η Υπατη Αρμοστεία θα εγκαταστήσει τρεις οικογένειες αιτούντων άσυλο, σε σπίτια που ήδη έχει βρει ο Δήμος. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία και φυσικά περιλαμβανει και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους ενηλίκους, ενώ αυτονόητο είναι το σχολείο για τα παιδιά. Αλλωστε η Τήλος έχει να επιδείξει έργο και επ αυτού, με τη δουλειά που γινόταν στη Δομή Φιλοξενίας.

Ο Φιλίπ Λεκλέρκ μαζί με τον υπεύθυνο της Υπατης για τα Δωδεκάνησα Αλέξανδρο Βούλγαρη και την υπεύθυνη Τύπου Στέλλα Νάνου, Stella Nanou επισκέφθηκε το Δημαρχείο,όπου συνάντησε τα κορίτσια που θα "τρέξουν" το πρόγραμμα στην Τήλο και συζήτησε αναλυτικά με την δήμαρχο. Ση συνέχεια το Τυροκομείο και τη...στάνη με τις κατσίκες που βόσκει, αρμέγει και τυροκομεί η δήμαρχος- μη με ρωτήσετε πώς προλαβαίνει. Γεύτηκε τυράκι φρεσκότατο και νοστιμότατο, είδε τα άδεια, λόγω μεγάλης ζήτησης, ψυγεία κι τάισε και τις κατσικούλες με προτροπή της δημάρχου, φυσικά!

Στις φωτογραφίες η Μαρία Καμμά δωρίζει στον Φιλίπ ένα μπρούτζινο ομοίωμα νάνου ελέφαντα κι ένα βιβλίο για την Τήλο, δείχνει από το κινητό της σκηνές από τα παιδιά που τραγουδούσαν ελληνικά στη Δομή Φιλοξενίας. Ακολουθούν σκηνες από την επίσκεψη στο τυροκομείο και στον "κάμπο" με τις κατσίκες.

Σημειώνω ότι το ενδιαφέρον για το "τηλοτύρι" με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, την ανάπτυξη δηλαδή του πρωτογενούς τομέα με συμμετοχή προσφύγων, εν είδει μάλιστα υποδείγματος και για άλλες μεγαλύτερες περιοχές, έχει κινήσει το έμπρακτο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Δήμος του Μενιέρ της Ελβετίας χρηματοδότησε τις εγκαταστάσεις, η Αμερικανική Γεωργική σχολή συμμετέχει με τεχνογνωσία και προσφορά υποτροφιών και πολλοί άλλοι με διάφορους τρόπους.

Υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση από τις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία του νησιού- το τυρί αρέσει πολύ στους τουρίστες.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL