Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια (Liveblog)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια (Liveblog)

https://www.youtube.com/embed/OZZ1lElj4rY//v.24liveblog.com/iframe/?id=2322593913062319874

update 17:36 Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Λευκοχώρι Ηλείας

update 17:13 Πυρκαγιά στην Ιστιαία Ευβοίας

update 17:09 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας 

update 16:39 Φωτιά στο Λευκοχώρι Ηλείας

update 16:23: Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίνει ο πρωθυπουργός και στο Μακρυμάλλη Εύβοιας ο ΥΠΕΣ, Τ.Θεοδωρικάκος

update 16:13: Εκκένωση και του χωριού Σταυρός στην Εύβοια

update 14:58: Προληπτική εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθείνει τα εναέρια μέσα.

Τις δυνάμεις της πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

update 14:38: Yπό έλεγχο η φωτιά στα Καρδάμυλα της Χίου

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η φωτιά ξεκίνησε όταν μετανάστες οι οποίοι έφτασαν από τα τουρκικά παράλια, άναψαν φωτιά ώστε να εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές και να ζεσταθούν καθώς η βάρκα είχε ανατραπεί.

Τη φωτιά εντόπισε βοσκός της περιοχής. Λόγω του δύσβατου της περιοχής ειδοποιήθηκε από την πυροσβεστική, το λιμενικό το οποίο επενέβη από τη θάλασσα διασώζοντας τους μετανάστες και μεταφέροντάς τους στο λιμάνι της Χίου.

Από τους 42 διασωθέντες οι 22 είναι άνδρες, οι 13 γυναίκας μεταξύ των οποίων τέσσερις έγκυες και μια με ακρωτηριασμένο το ένα της πόδι και επτά παιδιά.

update 13:40: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην Θάσο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο πριν από τη μία μετά το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, νότια της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

update 12:42: Προς τον όρμο του Αγίου Ιωάννου στον Κορινθιακό κόλπο, κατευθύνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Πρόδρομο

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στον Πρόδρομο της Βοιωτίας οι πυροσβέστες καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα «άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά. Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό».

Μαίνεται η φωτιά στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια. Η  φωτιά ξεκίνησε στις 3.10 το πρωί από άγνωστη αιτία και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

«Οι κάτοικοι των γύρω χωριών έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά όταν δοθεί εντολή. Μετά την πρόταση της Πυροσβεστικής όλα είναι έτοιμα στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθούν χωριά. Η εκκένωση τους είναι θέμα λίγων λεπτών. 

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, ενώ πριν λίγο η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά κ. Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1161083319645327360?ref_src=twsrc^tfw

Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 39 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες. Επίσης με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Πρόδρομο της Θήβας

Ισχυρό μέτωπο έχει αναπτυχθεί την τελευταία ώρα στη φωτιά στον Πρόδρομο της Θήβας, καθώς οι τοπικοί ισχυροί άνεμοι είναι ιδιαίτερα έντονοι και οδηγούν τη φωτιά προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.

Η φωτιά ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Στη συγκεκριμένη περιοχή καίγεται χαμηλή βλάστηση και η φωτιά έχει αναπτύξει δύο μέτωπα των 300 περίπου μέτρων το καθένα ενώ στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα όπως επίσης δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1161121448389480449?ref_src=twsrc^tfw

Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγο η πυρκαγιά στον Υμηττό, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας από την περιοχή Προσήλιο Παιανίας.

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αχαΐα και Σαμοθράκη.

Στην Αχαΐα, η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μετόχι της δυτικής Αχαΐας. Από την πρώτη στιγμή, βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί η φωτιά στο Μετόχι, να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς.

Φωτιά ξέσπασε και στη Χίο στην περιοχή Πάρπαντα Καρδαμύλων.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Παράδεισο Θάσου

Μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά το πρωί, προκειμένου να κατασβηστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Κοίνυρα της Θάσου στην περιοχή Παράδεισος στα νότια του νησιού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου νησιού, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της Θάσου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Από νωρίς τα πρωί γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα, εικοσιπέντε πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Σήμερα, Τρίτη, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL