Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Διαμαρτυρία νησιωτών στο ΥΠΕΣ για το προσφυγικό (photo και video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμαρτυρία νησιωτών στο ΥΠΕΣ για το προσφυγικό (photo και video)

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν άνθρωποι από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις επιτάξεις της κυβέρνησης, και τους χειρσιμούς της στο προσφυγικό.

Η Συμμετοχή των νησιωτών ήταν μεγάλη. Στις 10 περίπου το πρωί, πλήθος κόσμου ξεκίνησε να συγκεντρώνεται έξω από το ΥΠΕΣ, στην οδό Β.Σοφίας. «Όχι άλλη Μόρια» και «Αποσυμφφόρηση - Όχι σε νέες δομές», ήταν μερικά από τα συνθήματα.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσουν.

Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων.

Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειό υποστηρίζοντας ως μόνη λύση τη δημιουργία μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstonisi.gr%2Fvideos%2F2248658585233815%2F&show_text=0&width=560

«Να επιστρατευτεί η λογική, δεν υποχωρούμε»

Στην κινητοποίηση των νησιωτών το «παρών» έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Χριστόφας. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», τονίζοντας ότι «χθες στον Μανταμάδο, σήμερα στην Αθήνα. Εμμένουμε, επιμένουμε και ενισχύουμε τις αποφάσεις μας από τη συμμετοχή του κόσμου».

«Δε θα σταματήσουμε να το λέμε και να δείχνουμε πρώτοι ως αυτοδιοικητικοί πως κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Και οι αγώνες δίνονται έξω, δεν δίνονται από τα ασφαλή αστικά κέντρα, σε καναπέδες, κάνοντας κριτική σε γεγονότα και καταστάσεις που συμβαίνουν χιλιόμετρα μακριά», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος.

Τέλος, ο Π.Χριστόφας πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα κλιμακώνουμε την αντίδραση μας με κάθε δυνατό τρόπο. Ειρηνικά και πολιτισμένα ζητάμε να επιστρατευτεί η λογική, καταδικάζοντας αποφάσεις που μας βάζουν στο περιθώριο. Δεν υποχωρούμε. Συνεχίζουμε από τα νησιά μας, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρόντες στην κινητοποίηση ήταν οι βουλευτές Ν. Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ και Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και οι αντιπεριφερειάρχες Άρης Χατζηκομνηνός, Παναγιώτης Κουφέλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης. Παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Χριστόφας και Σταύρος Τάσσος, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα, πρώην πολιτευτές όπως ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Στρατής Κόρακας, αλλά και αυτοδιοικητικοί όπως η Αγλαΐα Κυρίτση, μαζί φυσικά με πλήθος Βορειοαιγαιοπελαγιτών της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, εκδιώχθηκαν από τη συγκέντρωση οι Κασιδιάρης και Λαγός. Μία από τις ντουντούκες ζήτησε: «να αποχωρήσουν οι φασίστες από τη συγκέντρωσή μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με δολοφόνους».

Γ.Μπουρνούς: Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ουδέποτε επιθυμούσε το διάλογο με κοινωνίες των νησιών

«Την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο, ότι ουδέποτε επιθυμούσε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Ενώ είχε ανακοινώσει νέα συνάντηση με τους Δημάρχους των νησιών και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, αγνόησε πλήρως τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των νησιωτών και προχώρησε με αυταρχισμό στην επίταξη εδαφών, θυμίζοντας μας σκοτεινές εποχές», δήλωσε χθες ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό το facebook.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την εναντίωση στη δημιουργία νέας δομής» στο νησί, τονίζοντας ότι «σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας δημοκρατικός συμπολίτης μας. Αν θέλουμε να νικήσουμε, πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά και ενωτικά, βάζοντας στην άκρη διάφορα ακραία στοιχεία που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του διχασμού».

Διαβάστε επίσης:

Εκδιώχθηκαν Κασιδιάρης - Λαγός από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νησιωτών (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL