Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Νίκος Σβέρκος: Από εδώ και πέρα, πάμε οι άνθρωποι… μόνο πελάτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Σβέρκος: Από εδώ και πέρα, πάμε οι άνθρωποι… μόνο πελάτες

Στην Αγία Παρασκευή έχω να πατήσω για βραδινή έξοδο, νομίζω, από το 2002, έγραψε στο facebook ο Διευθυντής του Κόκκινου, Νίκος Σβέρκος.

Ο δεξιός δήμαρχος Ζορμπάς, είπε λίγο νωρίτερα (Kontra), πως εδώ και 20 χρόνια γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, αλλά η επέμβαση της αστυνομίας δεν έγινε για αυτό αλλά για τον κορονοϊό.

Αντιπαρέρχομαι τις γελοίες δηλώσεις του πως έρχονται στο δήμο κάτοικοι από τα Μεσόγεια και πως είναι πιθανόν να μολύνουν την καθαρή κρουσμάτων Αγία Παρασκευή. Αντιπαρέρχομαι επίσης το ότι οι νεαροί δεν θα κολλήσουν και δεν θα διασπείρουν τον κορονοϊό στο σχολείο, αλλά στις πλατείες. Και πάμε στην ουσία.

Η πλατεία Αγίου Ιωάννου, μια.οαλτεια που αναπλάστηκε σωστά πριν κάποιο καιρό, είναι παράλληλα μια πλατεία φιλέτο, πολύ κοντά στις παρυφές του Υμηττού, στην «καλή» περιοχή της Αγίας Παρασκευής, που γύρω της εδρεύουν δεκάδες καφετέριες, που τα βράδια μετατρέπονται σε κλαμπούρες, σουβλατζίδικα κ.ά.

Εδώ και χρόνια στην περιοχή υπάρχει παραβατικότητα και εγκληματικότητα. Προσέξτε, δεν μιλώ για οποιεσδήποτε ουσίες, αυτές τις βρίσκεις σχεδόν παντού, αλλά για καταστάσεις άλλες: από κατάληψη πεζοδρομίων από υπερπολυτελή αυτοκίνητα μέχρι μπραβιλίκια. Είναι επίσης κοινό μυστικό στην περιοχή πως συγκεκριμένα μαγαζιά έχουν γίνει «υποκαταστήματα» διανομής σκληρών ναρκωτικών, εν είδει πρακτορείου ολόκληρης της βορειοανατολικής Αττικής και των Μεσογείων.

Το αποτέλεσμα είναι ορισμένοι παλιοί επιχειρηματίες να αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα μπροστά στην σαρωτική κατάσταση που φέρνει ο πακτωλός χρημάτων των παρανομιών των ανταγωνιστών τους.

Προσέξτε τώρα κάτι άλλο: σήμερα δύο εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδα για τις ρυθμίσεις που θα φέρει ο κυβερνητικός θίασος σχετικά με τα τραπεζάκια των καφετεριών. Φαίνεται, με απλά λόγια, πως θα δοθεί το ελεύθερο στους επιχειρηματίες των καφετεριών να βάλουν τραπέζια σε πλατείες, να τις καταλάβουν ολοκληρωτικά.

Ο κορονοϊός λειτουργεί, λοιπόν, ως το τέλειο άλλοθι: οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από το πολιτικό σύστημα της μικρο-διαπλοκής, παλεύουν σε κάθε εκλογές να προσεταιριστούν τις κλίκες των επιχειρηματιών της εκάστοτε περιοχής.

Ας σκεφτούμε λοιπόν τι σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του κάθε δημαρχαίου είναι η ρύθμιση για τα τραπέζια στις πλατείες. Πλέον οι πελατειακές σχέσεις νομιμοποιούνται και ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των αδηφάγων ευκολατζήδων επιχειρηματιών: θα γεμίσουν τις πλατείες με τραπεζοκαθίσματα.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να εκδιωχθούν όσοι «τζαμπατζήδες» παίρνουν την μπίρα τους και κάθονται σε μια πλατεία.

Έτσι, συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, θα επικρατήσει η ομάδα των ισχυρών επιχειρηματιών έναντι ανταγωνιστή τους που σήμερα πουλάει κοκτέιλ σε πλαστικό ποτήρι (Σημ.: δεν θα υπερασπιστώ κανέναν επιχειρηματία ούτε θα δώσω δίκιο στην κυβέρνηση, που γελοιωδώς τρέχει να μαζέψει τέτοια φαινόμενα, τα οποία έχουν ήδη εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές, όπως στα Εξάρχεια και αλλού).

Η υπόθεση, λοιπόν, γύρω από την συγκεκριμένη πλατεία στην Αγία Παρασκευή είναι μια υπόθεση συνδιαλλαγής μεταξύ της δημοτικής αρχής και των επιχειρηματιών που τον στηρίζουν, με χορηγό την κυβέρνηση.

Αφού κράτησαν (σωστά) εσώκλειστο τον ανθρώπινο πληθυσμό για καιρό, τώρα θα τον αφήσουν ελεύθερο, αποδίδοντας του όμως την ιδιότητα του καταναλωτικού κοινού. Πάμε οι άνθρωποι, από εδώ και πέρα μόνο πελάτες.

Και θύμα θα είναι ο δημόσιος χώρος. Δηλαδή η κοινωνική συναναστροφή, που τόσο έλειψε επί δύο μήνες, η ανθρώπινη επαφή.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnikos.sverkos%2Fposts%2F10157670497183780&width=500

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL