Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Δελφοί: Δύο πρώην δήμαρχοι στο εδώλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δελφοί: Δύο πρώην δήμαρχοι στο εδώλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Στις 20 Νοεμβρίου στο Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας θα καθίσουν στο εδώλιο ισχυροί αυτοδιοικητικοί παράγοντες των Δελφών και της Φωκίδας κατηγορούμενοι για απάτη. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Καλτσή, δήμαρχο του καποδιστριακού δήμου Δελφών έως το 2010, και τον διάδοχό του Νίκο Φουσέκη (δήμαρχος Δελφών από το 2010 έως τον Απρίλιο του 2014 οπότε τέθηκε σε αργία, νομάρχης Φωκίδας από το 2006 έως το 2010, δήμαρχος Άμφισσας από το 1998 έως το 2006). Ουσιαστικά η υπόθεση αφορά καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, στον οποίο ανεγείρονταν... ξενώνες.

Για την υπόθεση κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση στις 25 Νοεμβρίου 2013 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά και Ζωή Κωνταντοπούλου μετά την οποία φαίνεται ότι κινητοποιήθηκαν οι διοικητικές αρχές.

Παραπεμπτικό βούλευμα

Το βούλευμα 6/2014 του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής, παραπέμπει 4 πρόσωπα:

α) Τον πρ. δήμαρχο Παναγιώτη Καλτσή και την κόρη του Κονδυλία Λυδία Καλτσή για απάτη από κοινού κατά συναυτουργία κατά του Δημοσίου και ηθική αυτουργία από κοινού σε ψευδή βεβαίωση μηχανικού.

β) Τον πρ. δήμαρχο και πρ. νομάρχη Νίκο Φουσέκη και τον συνεργάτη του Γιάννη Νασόπουλο για απλή συνέργεια στην απάτη και ψευδή βεβαίωση μηχανικού από κοινού κατά συναυτουργία.

Όπως προκύπτει τόσο από τη δικογραφία όσο και από τις απαντήσεις των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην περιοχή Τουμπανάρια Δελφών, εντός της β' αρχαιολογικής ζώνης προστασίας, χτιζόταν οικοδομικό συγκρότημα έκτασης μεγαλύτερης των 5.500 τ.μ. Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι "στα εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου δελφικού τοπίου γεωτεμάχια ή τμήματα γεωτεμαχίων δεν είναι δυνατή η οικοδομική δραστηριότητα χωρίς να υπάρξει γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χωρίς να εκδοθεί υπουργική απόφαση".

"Μετακινήθηκε" το οικόπεδο!

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Οκτώβριο του 2003 ο δήμαρχος Δελφών Π. Καλτσής εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης περιοχής 20 στρεμμάτων εντός της β' αρχαιολογικής ζώνης, την οποία μεταβίβασε με γονική παροχή στην κόρη του. Το τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Θύμιου Καλλία δείχνει το οικόπεδο εξ ολοκλήρου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και χωρίς να εφάπτεται δρόμος. Τα συμβόλαια συντάσσει ο τότε δήμαρχος Ιτέας, συμβολαιογράφος Αριστείδης Παπαλάιος.

Δύο μήνες μετά (τον Δεκέμβριο του 2003), η κόρη του Π. Καλτσή αναθέτει στον (τότε δήμαρχο Άμφισσας, μετέπειτα νομάρχη Φωκίδας και δήμαρχο Δελφών) πολιτικό μηχανικό Ν. Φουσέκη τη σύνταξη νέου τοπογραφικού. Το τοπογραφικό Φουσέκη έδειξε το οικόπεδο εκτός αρχαιολογικού χώρου (σε αντίθεση με του Οκτωβρίου) και τοποθέτησε δρόμους οπότε κατέστη δυνατή η κατάτμησή του σε πέντε οικόπεδα. Η κόρη του Π. Καλτσή πούλησε το ακίνητο στην εταιρεία ΔΑΒΑΡΗΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ.

Η Ι' Εφορεία Αρχαιοτήτων (4 Οκτωβρίου 2004), αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε άδεια για οικοδομική δραστηριότητα (ξενώνες και ξενοδοχειακό συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων) στη ΔΑΒΑΡΗΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ μόνο στο τμήμα που είναι εκτός της αρχαιολογικής ζώνης. Όμως μετά από καταγγελίες του Στέλιου Σχοινά το 2008 αποδείχθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ότι "το υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα είναι εσφαλμένο και παραπλανητικό" και το γεωτεμάχιο είναι εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Το υπουργείο Πολιτισμού το 2008 μετά από πολλαπλούς τεχνικούς ελέγχους, ανακάλεσε τις άδειες, δίνοντας εντολή στην Πολεοδομία Άμφισσας να ανακαλέσει τις αντίστοιχες οικοδομικές και να προχωρήσει τη διαδικασία των αυθαιρέτων. Το 2008 η Πολεοδομία ανακάλεσε τις 5 οικοδομικές άδειες, αλλά δεν προχώρησε άμεσα, όπως ο νόμος ορίζει, τη διαδικασία των αυθαιρέτων. Τελικά το έπραξε το 2013 (αφού παρενέβη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης), αλλά με τον νόμο που ίσχυε το 2013 και όχι το 2008, ο οποίος θα επέβαλλε πρόστιμα που υπολογίζονται στα 25 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Άμφισσας και ο ανακριτής συνέταξαν κατηγορητήριο με σειρά κακουργημάτων για τους "4" και το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας αποφάσισε την παραπομπή τους σε δίκη.

Η παραπομπή του δημάρχου Δελφών σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις και οι διαμαρτυρίες (κυρίως από την παράταξη "Πολίτες στο Προσκήνιο") υποχρέωσαν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να τον θέσει σε αργία. Όμως προτού φθάσει η απόφαση στην έδρα του δήμου, στις 11 Απριλίου, ο Ν. Φουσέκης παραιτήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL