Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Θησαύριζαν από το εμπόριο χελιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θησαύριζαν από το εμπόριο χελιών

"Χορό" εκατομμυρίων γύρω από την παράνομη εμπορία και διακίνηση προστατευόμενου είδους χελιού είχε στήσει σπείρα, τα μέλη της οποίας διώκονται πλέον με κακουργηματικές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη.

Πρόκειται για έναν καθηγητή Ιχθυολογίας σε Τμήμα Περιβάλλοντος πανεπιστημίου και έναν γεωπόνο - ιχθυολόγο ειδικευμένο στις υδατοκαλλιέργειες και ιδρυτή εταιρείας στην Πρέβεζα με αντικείμενο την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων για εκκολαπτήρια και μονάδες πάχυνσης θαλασσινών (τσιπούρα, λαβράκι) και ειδών γλυκού νερού (χέλι, οξύρρυγχος, κυπρίνος) που σύμφωνα με την ποινική δίωξη φέρονται ως οι "εγκέφαλοι" της επιχείρησης.

Συνολικά συνελήφθησαν και διώκονται εννέα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 31 έως 62 ετών, που διακινούσαν παράνομα το προστατευόμενο είδος χελιών (Anguilla Anguilla). Πρόκειται για είδος η διακίνηση του οποίου επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Όπως προέκυψε από συντονισμένες έρευνες που έγιναν σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, τα κέρδη από την παράνομη εμπορία του εν λόγω χελιού είναι κολοσσιαία, καθώς η τιμή του ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κίνα που ήταν ο τελικός προορισμός, η τιμή φτάνει τα 1.500 ευρώ το κιλό, καθώς θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα.

Από τις έρευνες επίσης εντοπίστηκαν επτά εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα κέρδη των τελευταίων ημερών, ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν και την τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL