Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ρατσιστική επίθεση κατά 9χρονου κοριτσιού από την Ελλάδα επειδή φορούσε μαντήλα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική επίθεση κατά 9χρονου κοριτσιού από την Ελλάδα επειδή φορούσε μαντήλα!

Όταν ο ρατσισμός έρχεται, έρχεται για όλους, όχι μόνο για τους άλλους. Και η Λέσβος εδώ και καιρό βλέπει να επιβεβαιώνεται ακριβώς αυτή η φράση. Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη πριν λίγες ημέρες στο Πέραμα της Γέρας Λέσβου με θύμα ένα 9χρονο κορίτσι (!) στο οποίο επετέθησαν φραστικά τέσσερις γνωστοί ακροδεξιοί του χωριού, σύμφωνα με πληροφορίες. Το 9χρονο κορίτσι μάλιστα ζει μόνιμα στη Λέσβο με τους Έλληνες γονείς του, ωστόσο έτυχε να φοράει μαντήλι στο κεφάλι του και να περνά έξω από την εκκλησία του χωριού.

Οι τέσσερις λοιπόν τυφλωμένοι από το ρατσιστικό τους μένος, δεν αναγνώρισαν τη μικρή συμπολίτισσά τους και προφανώς θεώρησαν το 9χρονο κοριτσάκι απειλή για τη θρησκεία ή την πατρίδα (!) τους και της επετέθησαν βρίζοντάς την και διώχνοντάς την από τον περίβολο της εκκλησίας. Το κορίτσι κλαίγοντας απαντούσε ότι "η Εκκλησία είναι για όλους". Η επίθεση σταμάτησε όταν η μητέρα αντελήφθη τι συμβαίνει και κάλεσε την αστυνομία. Τότε οι τέσσερις "Έλληνες" άρχισαν να ζητάνε συγνώμη.

Σημειώνεται ότι το 9χρονο παιδί είχε περάσει μια περιπέτεια υγείας, κατά πληροφορίες, γεγονός που ίσως την έκανε και να φοράει το μαντήλι.

Και η ανατριχίλα μεγαλώνει, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ανθής Παζιανού στο "Εμπρός", "πριν από το επεισόδιο με το 9χρονο κορίτσι, ιστοσελίδα της Γέρας στο Facebook καλούσε σε αγώνα για να φύγουν τα 'άπλυτα' παιδιά από την περιοχή". Με λίγα λόγια, οι ακραίοι του νησιού δεν διστάζουν να καλέσουν σε επιθέσεις εναντίον... παιδιών και μάλιστα παιδιών που έχουν επιζήσει ενός άγριου πολέμου.

Για το περιστατικό της Γέρας, δεν έχει κατατεθεί μήνυση, κατά πληροφορίες

Όπως όμως μαθαίνουμε, "μικρά" περιστατικά συμβαίνουν όλο και πιο συχνά στο νησί από συγκεκριμένα άτομα που σπέρνουν το ρατσιστικό τους μίσος χωριό το χωριό και στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας συχνά ψευδείς ειδήσεις. Στην περίπτωση της Γέρας, σύμφωνα με τα "πατριωτικά" fake news, τον Αύγουστο διαδόθηκε ότι δήθεν θα φτιαχνόταν εκεί μια δεύτερη Μόρια. Η είδηση ουδέποτε επιβεβαιώθηκε αντίθετα διαψεύστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη του υπουργείου, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, οι ακραίοι έκαναν τις συγκεντρώσεις τους και έσπειραν το δηλητήριο στην τοπική κοινωνία.

H "Κρυπτείας Μυτιλήνης" ανέλαβε την ευθύνη

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, με τηλεφώνημα από απόκρυψη στα γραφεία της εφημερίδας «Εμπρός», η "Κρυπτεία" ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή του μνημείου για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου που είχε στηθεί στη Θερμή Λέσβου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας, άγνωστος είπε ότι «η 'Εθνικιστική Οργάνωσις' Κρυπτεία, και συγκεκριμένα η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Κρυπτείας αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή».

Το μνημείο είχε στηθεί πριν 6 χρόνια και βανδαλιστεί πέρσι τον Νοέμβριο, ενώ για την καταστροφή του μνημείου η η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη είχε διαβιβάσει τα σχετικά δημοσιεύματα στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης και στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Εμπρός", και στο παρελθόν άλλος άγνωστος από την "Κρυπτεία" είχε επικοινωνήσει για να προειδοποιήσει για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και περνούν πρόσφυγες.

Υπενθυμίζουμε ότι και στην Αθήνα η "Κρυπτεία" από τις προειδοποιήσεις σε ΜΚΟ ή ανθρωπιστικές οργανώσεις πέρασε πέρσι και στη δράση με απόπειρα εμπρησμού στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας, τον εμπρησμό του καταυλισμού των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, αλλά και την πιο πρόσφατη επίθεση με τραυματίες στην κατάληψη στο πρώην ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα τον Ιούνιο του 2018.

Προσπαθούμε για αποσυμφόρηση του νησιού, απομονώστε τις ξενοφοβικές φωνές

Στην επιστολή του δημάρχου Λέσβου Σπ. Γαληνού της 28ης Αυγούστου απάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας επαναλαμβάνοντας ότι «ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις ή στα σχέδιά του υπουργείου η δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο».

Είχε προηγηθεί η επιστολή του δημάρχου, ο οποίος ζητούσε την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου, αλλά και οι φήμες σε όλο το νησί ότι πρόκειται να δημιουργηθεί δεύτερο ΚΥΤ.

Στην επιστολή του υπουργού, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Λέσβου, σημειώνεται, επίσης, ότι «η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή Το κύριο ζήτημα είναι πως, ενώ η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμισι χρόνια, οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Έτσι δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34. Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450».

Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και ότι τονίζεται διαρκώς η ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και στις τρεις διαστάσεις του (εξωτερική - σύνορα - εντός Ε.Ε.).

Επιπλέον ο υπουργός προσθέτει ότι ενισχύθηκε η αστυνόμευση εντός του ΚΥΤ και αποδόθηκαν οι αποζημιώσεις στους κατοίκους των χωριών γύρω από τη Μόρια, ενώ παραδέχεται ότι "λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του ΚΥΤ, κάτι για το οποίο απολογούμαι εργαζόμενος συγχρόνως για την επίλυση του θέματος".

Τέλος, ο Δ. Βίτσας απευθυνόμενος προς τον Σπ. Γαληνό επισημαίνει με νόημα ότι θεωρεί "πως από κοινού πρέπει να απομονώσουμε τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Για άλλη μια φορά τονίζω ότι δεν θα δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ στη Λέσβο" και καταλήγει: "Όπως πολλές φορές στο παρελθόν ας δουλέψουμε μαζί για την προστασία των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων άσυλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL