Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Η Χαλκιδική στο πλευρό του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Χαλκιδική στο πλευρό του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Θεσσαλονίκη: Με την εξέταση κυρίως μαρτύρων υπεράσπισης, ανάμεσά τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργου, συνεχίστηκε χθες η λεγόμενη «μητέρα των δικών» για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, στις 16 Φεβρουαρίου του 2013.

Όλοι οι μάρτυρες, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι και μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους, φίλοι και συγγενείς των 21 διωκόμενων, επιβεβαίωναν ο ένας μετά τον άλλο τα άλλοθι που έχουν οι κατηγορούμενοι, όπως ότι ένας εξ αυτών βρισκόταν σε συνέδριο αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης την ημέρα του εμπρησμού, άλλος σε φιλικό σπίτι τις επίμαχες ώρες, άλλος σε μαγαζιά της περιοχής κ.λπ. Ουδείς έκρυψε ότι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του κινήματος που αντιτάσσεται στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, ούτε ότι συμμετείχαν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις, που κατέληγαν όμως με επεισόδια εξαιτίας της απρόκλητης επίθεσης που δέχονταν οι διαδηλωτές από τις κατασταλτικές δυνάμεις εκείνη την εποχή. Τόνισαν ότι οι 21 κατηγορούμενοι παλεύουν για το καλό του τόπου τους και την προστασία του περιβάλλοντος, πως είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και βιοπαλαιστές, άνθρωποι καταξιωμένοι στον χώρο τους.

"Έψαχναν την αφορμή και τη βρήκαν"

«Έχω την τιμή να τους γνωρίζω και κάποιους από αυτούς τους μεγάλωσα» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργου, εκλεγμένος με την παράταξη του Απ. Τζιτζικώστα. Μάλιστα δεν έκρυψε ότι αν δεν εκπροσωπούσε κάποιον θεσμικό φορέα, θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος. «Υπερασπίζαμε τον τόπο μας με πορείες και ειρηνικές διαδηλώσεις, τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, αποκλείοντας κατηγορηματικά τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην εμπρηστική επίθεση. Αναφέρθηκε στον ρόλο του τότε δημάρχου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα στη στοχοποίηση της τοπικής κοινωνίας, υπενθυμίζοντας την αναφορά που έκανε στον Άρειο Πάγο. «Πάντα το έκανε αυτό και μάλιστα ζητούσε να χαρακτηριστώ εγώ ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η εμπρηστική επίθεση στάθηκε η αφορμή που καιρό έψαχναν κάποιοι για να καταστεί η περιοχή αστυνομοκρατούμενη και να ποινικοποιηθεί ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

«Έδωσε αφορμή να εισβάλουν τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ στην Ιερισσό, έριξαν χημικά μέσα στο σχολείο που υπήρχαν παιδιά, μπήκαν σε σπίτια των ανθρώπων, έσπασαν πόρτες, τους πήραν νύχτα μπροστά στα παιδιά τους. Ήταν μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά που από τότε είχα καταγγείλει και μια προσπάθεια οι κάτοικοι να φοβηθούν, να σύρουν τους ανθρώπους σαν ποινικούς εγκληματίες» σημείωσε. Η δίκη θα συνεχιστεί και σήμερα με την εξέταση μαρτύρων, ενώ αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL