Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ρένα Δούρου: Πρέπει όλοι να δίνουμε αγώνα για τη Δημοκρατία - με σκίτσα, με λέξεις, με πράξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου: Πρέπει όλοι να δίνουμε αγώνα για τη Δημοκρατία - με σκίτσα, με λέξεις, με πράξεις

«Όπως οι δημοσιογράφοι με τη γραφίδα τους -ή, πλέον, το πληκτρολόγιό τους- έτσι και οι σκιτσογράφοι με το πενάκι τους πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στην πρωτόγνωρη επιστροφή της ακροδεξιάς και των δορυφόρων της, σε όλα τα επίπεδα, στο προσκήνιο» υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο μήνυμά της στα εγκαίνια, χθες, της έκθεσης CARTOONFAIR 2019 με τίτλο «DEMOCRISIS - Δημοκρατία σε κρίση» της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκθέσεων του Σταθμού Μετρό Συντάγματος (1-7 Απριλίου, 9:00 - 21:00).

Πρόκειται για μία έκθεση με ισχυρό συμβολισμό την οποία στηρίζει για τρίτη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Αττικής. Τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη μετέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη.

Μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου επισήμανε ότι «στον 21ο αιώνα η έννοια της Δημοκρατίας όπως και οι έννοιες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, απειλούνται ξανά». «75 χρόνια μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα φαντάσματα του χθες, οι νοσταλγοί των μαζικών δολοφόνων, των Ναζί, εκείνων που μάτωσαν τούτη τη χώρα από το Δίστομο ως τη Βιάννο, εκείνων που εξόντωσαν το σύνολο σχεδόν των Εβραίων συμπολιτών μας, στέλνοντάς τους στα στρατόπεδα του θανάτου, τολμούν να σηκώσουν κεφάλι. Λαμβάνοντας πολλές μορφές και, ενίοτε, ανάλογα με τη συγκυρία, φορώντας μανδύα, προκειμένου να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει πάντα το ίδιο: διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, εσωστρέφεια, υποχώρηση των ατομικών δικαιωμάτων, απόρριψη της ετερότητας, διασπορά της βίας στην καθημερινότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

“Ο ρόλος των σκιτσογράφων οφείλει και μπορεί να είναι καθοριστικός”

Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υψωθεί άμεσα ένα μέτωπο προστασίας και αποτροπής, «ένα μέτωπο αποδόμησης όλων των ακροδεξιών, φασιστικών επιχειρημάτων, ανεξαρτήτως υποκειμένου εκφοράς τους». «Ο ρόλος των σκιτσογράφων στην οικοδόμηση αυτού του μετώπου οφείλει και μπορεί να είναι καθοριστικός», επισήμανε η Περιφερειάρχης, αναφερόμενη στο ισχυρό «όπλο» που διαθέτουν: «την αμεσότητα του μηνύματος που εκπέμπουν τα σκίτσα τους – πολλές φορές δεν χρειάζονται καν λέξεις...».

Η Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για έναν αγώνα διαρκείας που πρέπει «να δώσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του». «Τον αγώνα των πολιτών για τη Δημοκρατία, με σκίτσα, με λέξεις, με πράξεις».

**Την έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων στηρίζουν: Η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Αττικής, η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL