Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Θερινό Σχολείο στο Πλωμάρι- “Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θερινό Σχολείο στο Πλωμάρι- “Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα”

Το Θερινό Σχολείο θα διεξαχθεί για όγδοη συνεχή χρονιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, από τις 2 έως τις 11 Ιουλίου 2019.

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να φέρει σε επαφή φοιτητές/τριες και ερευνητές/τριες στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αντικείμενο των συνόρων και της μετανάστευσης. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους αφενός μια διεπιστημονική θεωρητική κατάρτιση από εξειδικευμένους Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς με σημαντική συμβολή στη μελέτη της μετανάστευσης και των συνόρων και αφετέρου μια σειρά εκπαιδευτικών επιτόπιων δράσεων. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευόμενους το επιθυμούν να συζητήσουν την έρευνά τους και να αναπτύξουν ένα δίκτυο σχέσεων και ενημέρωσης.

Το νησί της Λέσβου, ως σημαντική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και γεωγραφικό επίκεντρο της Ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, συνιστά έναν ιδανικό τόπο για τη διεξαγωγή του Θερινού Σχολείου. Οι τρέχουσες ιστορικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από ραγδαίους και βίαιους μετασχηματισμούς σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου εντάσσει στις εργασίες του πολιτικές, ηθικές, μεθοδολογικές και θεωρητικές συζητήσεις που επιβάλει αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο.

Ειδικότερα περιλαμβάνει σεμινάρια για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, τη διάβαση των συνόρων και τις συναφείς διαπολιτισμικές συναντήσεις, το καθεστώς ασύλου και τις θεσμικές διαστάσεις της μεταναστευτικής συνθήκης, καθώς και για την «ανθρωπιστική διακυβέρνηση» και τις πολιτικές της «ανθρωπιστικής δράσης».

Τα μαθήματα και οι δράσεις του Θερινού Σχολείου διεξάγονται στα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θερινό Σχολείο παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://summer-schools.aegean.gr/MigBord2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL