Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Υπατη Αρμοστεία: / Υπατη Αρμοστεία: Αύξηση αφίξεων προσφύγων αλλά και καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπατη Αρμοστεία: / Υπατη Αρμοστεία: Αύξηση αφίξεων προσφύγων αλλά και καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Παράνομες επαναπροωθήσεις αλλά και αύξηση των αφίξεων προσφύγων στην περιοχή του Έβρου είναι κάποιες από τις πτυχές της πραγματικότητας του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα κατά το 2018 και στην αρχή του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις παράνομες επαναπροωθήσεις στη περιοχή του Έβρου, ο Φ. Λεκλέρκ τόνισε ότι λαμβάνουν αξιόπιστες μαρτυρίες αιτούντων άσυλο για συστηματικές επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές, τις οποίες μάλιστα έχουν κοινοποιήσει και στα αρμόδια υπουργεία. Όπως ανέφερε, «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που λαμβάνουμε από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αξιοποιήσουν και να ερευνήσουν τις μαρτυρίες αυτές».

Κατά τα άλλα, στην περιοχή του Έβρου παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο του 2019 αφίξεις προσφύγων ακόμα και μέσω θαλάσσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αναλυτικότερα, από 1 έως 27 Ιανουαρίου 2019 οι αφίξεις ανήλθαν σε 596, εκ των οποίων οι 202 θαλάσσιες, ενώ το 40% του συνόλου των αφίξεων του μήνα αυτού ήταν Τούρκοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, από την 1η μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ανήλθαν σε 596, από τις οποίες οι 202 έγιναν με βάρκα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το 2018 σημειώθηκε αύξηση αφίξεων αιτούντων άσυλο στον Έβρο φτάνοντας τις 18.014, γεγονός που έχει προκαλέσει φαινόμενα υπερπληθυσμού τόσο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο όσο και σε κέντρα φιλοξενίας όπως στα Διαβατά και στις Σέρρες όπου δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι καθυστερεί η καταγραφή αιτήματος ασύλου στους αφιχθέντες του Έβρου και έτσι δεν απολαμβάνουν άμεσα όλοι την προστασία και τις παροχές πρόνοιας. Σημείωσε επίσης ότι στο ΚΥΤ Φυλακίου υπάρχουν 100 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες -όχι μόνο στον Έβρο-ασυνόδευτα παιδιά κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα σε καθεστώς "προστατευτικής φύλαξης". Σύμφωνα με τον Φ. Λεκλέρ, στη χώρα βρίσκονται 3.741 ασυνόδευτα παιδιά, όμως οι θέσεις φιλοξενίας είναι 1.007 καθώς μειώθηκαν γιατί ορισμένες δομές δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Εκτιμούν μάλιστα ότι σήμερα κάποια από τα παιδιά βρίσκονται στους δρόμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στη θετική πλευρά του 2018, ανέφερε το γεγονός ότι 18.700 παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο κατά το έτος 2018-2019 έναντι 8.000 πέρσι. Η πλειοψηφία των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Στα νησιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερπληθυσμού και συνθηκών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Σάμος και η Μόρια. Στη Σάμο, όπως σημείωσε, ο πληθυσμός είναι 5 ή 6 φορές μεγαλύτερος της δυνατότητας υποδοχής με τα παιδιά να αποτελούν το 24% του πληθυσμού, ανάμεσα στα οποία και 229 ασυνόδευτα, και κάλεσε για επίσπευση των μεταφορών στην ενδοχώρα.

Επεσήμανε επίσης ότι οι μεταφορές προσφύγων προς την ενδοχώρα δεν έχουν οδηγήσει σε μαζικές αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάτι που ισχυρίζονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου βασισμένα σε διαρροές των γερμανικών αρχών.

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αιτήματα ασύλου στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, και η πρώτη χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό της ενώ υπογράμμισε επίσης ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει να υιοθετήσει κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση και προστασία των προσφύγων.

Σχετικά δε με την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, οι άλλες χώρες της Ε.Ε. ζήτησαν το 2018 να επιστρέψουν 8.190 άτομα στην Ελλάδα (το αντίστοιχο νούμερο για το 2017 ήταν 2.141), ωστόσο η χώρα μας αποδέχθηκε μόνο 307, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν μόλις 24. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αυξάνουν τις απορρίψεις των αιτημάτων για οικογενειακή επανένωση προσφύγων από την Ελλάδα, πότε με αυστηρές προθεσμίες, πότε επικαλούμενες "λόγους ασφαλείας". Συγκεκριμένα, 2.577 αιτήματα επανένωσης έγιναν δεκτά, ενώ απορρίφθηκαν 2.300.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL