Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ο Πασαλίδης βρήκε τον τίτλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πασαλίδης βρήκε τον τίτλο

Όταν η κυβέρνηση έκλεισε τη "Δημοκρατική", άρχισαν στην ΕΔΑ να σχεδιάζουν έκδοση νέας εφημερίδας της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της ΕΔΑ, ο γιατρός Γιάννης Πασαλίδης, αυτή η κορυφαία μορφή του αριστερού χώρου, είχε την έμπνευση ο τίτλος του καινούργιου φύλλου να είναι "Αυγή", για να συμβολίζει το χάραμα μιας νέας εποχής. Εβδομαδιαία ήταν στην αρχή, και το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου του 1952. Στον τίτλο έγραφε φαρδιά-πλατιά: "Για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας". Πρώτος διευθυντής ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης και αρχισυντάκτης ο Τάσος Χαΐνογλου.

Στην αρχή, η Ασφάλεια δεν έδινε άδεια για την έκδοση της εφημερίδας. Τότε ο Εφραιμίδης πήγε στον πρωθυπουργεύοντα Σοφοκλή Βενιζέλο και διαμαρτυρήθηκε. Μπροστά ήταν και ο υπουργός Τύπου Γεώργιος Νόβας. Ο Βενιζέλος κάλεσε στο γραφείο του τον διοικητή Ασφαλείας Θεόδ. Ρακιντζή, και τον ρώτησε γιατί δεν έδινε την άδεια. Ο Ρακιντζής έδειξε με το βλέμμα τον Εφραιμίδη, και είπε:

"Διότι ο κύριος από δω έχει φάκελο που δεν χωράει μέσα στο δωμάτιο!"

Ο Βενιζέλος τον κοίταξε ήρεμα και απάντησε:

"Κλείδωσε, λοιπόν, το φάκελο στο συρτάρι, και δώσε την άδεια..."

Έτσι, βγήκε η "Αυγή". Το 1952, όταν ανήλθε στην εξουσία ο "Ελληνικός Συναγερμός" του στρατάρχου Παπάγου, ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας, ο Γιώργος Βούρος, έφερε την πληροφορία ότι οι Αρχές μεθόδευαν το κλείσιμο του δημοσιογραφικού οργάνου της ΕΔΑ.

Αποφασίστηκε λοιπόν να πάει μια επιτροπή κατευθείαν στον πρωθυπουργό για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Έτσι, ένα πρωί έγινε δεκτή στο πολιτικό γραφείο αντιπροσωπεία της ΕΔΑ από τον πρόεδρο Ιω. Πασαλίδη, τον στρατηγό Σαράφη και τον Β. Εφραιμίδη. Μόλις μπήκαν, ο Παπάγος σηκώθηκε, τους χαιρέτισε ευγενέστατα και ύστερα γύρισε στον Σαράφη:

"Στέφανε, τόσα χρόνια είμαστε στον Στρατό, σε αντίπαλα χαρακώματα. Αυτό, όμως, δεν μ' εμποδίζει να σ' εκτιμώ για την εντιμότητα και τον πατριωτισμό σου..."

Ο Πασαλίδης με τον Σαράφη διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις διώξεις στελεχών της Αριστεράς και ανέλυσαν την ανάγκη για την πολιτική της λήθης και της ειρήνευσης του τόπου. Τότε μίλησε και ο Εφραιμίδης, τονίζοντας πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι αρχές ασφαλείας θα έκλειναν την "Αυγή". Ο Παπάγος πετάχτηκε σαν ελατήριο. Άνοιξε τα συρτάρια του και τους έδειξε:

"Έχω εδώ σημειώματα υπηρεσιών που ζητούν να κλείσω την 'Αυγή'. Εγώ όμως δεν το θέλω. Και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ το γεγονός ότι μου κάνετε σκληρή κριτική σε όλα τα επίπεδα αλλά δεν με βρίζετε... Πηγαίνετε και θα το φροντίσω..."

Όταν αργότερα ο Βούρος έμαθε την απάντηση του Στρατάρχη, είπε χαμογελώντας στους επιτελείς της εφημερίδας:

"Μη σας νοιάζει. Εφόσον είπε αυτά ο Παπάγος, τέλειωσε το θέμα..."

* Απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Λεονταρίτη "Η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία της Αριστεράς. Αναζητώντας τη χαμένη Αριστερά". Εκδόσεις Άγρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL