Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Κώστας Γαβρόβλου για τις προσλήψεις στην Παιδεία: / Κώστας Γαβρόβλου για τις προσλήψεις στην Παιδεία: Προτείναμε ένα δίκαιο σύστημα για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβρόβλου για τις προσλήψεις στην Παιδεία: / Κώστας Γαβρόβλου για τις προσλήψεις στην Παιδεία: Προτείναμε ένα δίκαιο σύστημα για όλους

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε ένα σύστημα το οποίο να έχει μια ισορροπία, να είναι δίκαιο για όλους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας (Πρακτορείο 104,9 FM) μία ημέρα μετά την ψήφιση του νέου συστήματος διορισμών και προσλήψεων των αναπληρωτών.

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για μια “ηχηρή μειοψηφία που θέλει να αποκλείσει δεκάδες χιλιάδες νεότερους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν μεγάλη προϋπηρεσία”, διευκρινίζοντας ότι ένας εκπαιδευτικός με οκτώ χρόνια προϋπηρεσίας και με το βασικό του πτυχίο είναι σίγουρα διορισμένος. “Δεν έχω καταλάβει” είπε “τι προτείνουν όλοι αυτοί που διαδηλώνουν ή αν το έχω καταλάβει σωστά, τότε υπάρχει ένα θέμα όλοι αυτοί λένε οι συμβασιούχοι οι προσωρινοί να μετατραπούν σε μόνιμους. Αυτό το απαγορεύει το σύνταγμα”.

Σχετικά με τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σημείωσε ότι καταργείται επειδή δεν είναι έγκυρος επιστημονικά και δεν μπορεί να εγγυηθεί το καλό προφίλ ενός εκπαιδευτικού, ανεξαρτήτως αν είναι αδιάβλητος.

Αντιπαράθεση με Κουτσούμπα

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, είπε πως, αντί ο γ.γ του ΚΚΕ να καταθέσει μια πρόταση για το σύστημα διορισμών, επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του. Η ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας τον χαρακτήρισε “υπουργό της αμάθειας”, λέγοντας ότι τα κενά στα σχολεία “ζουν και βασιλεύουν”, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει “εμπόριο ελπίδας”. «Να μας πείτε ποιο σύστημα προκρίνετε για αυτούς τους διορισμούς» του απάντησε ο Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίζοντας “αόριστες και γενικόλογες” τις απαντήσεις του ΚΚΕ.

“Η Ν.Δ. δεν θέλει διορισμούς”

Ο Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε ακόμη μείζον πολιτικό ζήτημα το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Έπειτα από δέκα χρόνια αδιοριστίας, όπως είπε, «η αντιπολίτευση διά του αρχηγού της έχει εκφραστεί με σαφήνεια ότι δεν θέλει διορισμούς και μάλιστα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αρνήθηκαν να πάρουν θέση”. Σχετικά με το αίτημα για την “προνομοθέτηση” του συνόλου των 15.000 προσλήψεων, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι οι πρώτοι 4.500, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στην Ειδική Αγωγή, έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2019. “Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει τι θα γίνει σε τρία χρόνια, σε πέντε χρόνια. Ο προϋπολογισμός του κράτους είναι για έναν χρόνο” διευκρίνισε, προσθέτοντας πως την άνοιξη θα προκηρυχθούν και οι διορισμοί που θα γίνουν τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL