Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Η απομνημόνευση βλάπτει σοβαρά την πνευματική υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απομνημόνευση βλάπτει σοβαρά την πνευματική υγεία

Με κεντρικό σύνθημα «Η απομνημόνευση βλάπτει σοβαρά την πνευματική υγεία» από σήμερα οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας διοργανώνουν τριήμερο μαθητικό συνέδριο στη Σιβιτανίδειο με στόχο να ανοίξει δημόσιος διάλογος για τον εκσυγχρονισμό του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία και την ένταξη της προφορικής Ιστορίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Ένωση Προφορικής Ιστορίας, ο Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα - Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες».

Είναι πια γεγονός ότι η Ιστορία στα σχολεία αντιμετωπίζεται ως μάθημα στείρας απομνημόνευσης, που εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των εξετάσεων. Διαπιστώνουμε ότι οι τα παιδιά δεν μαθαίνουν Ιστορία, βαριούνται ή δεν ενδιαφέρονται. Τι μπορεί να κάνει το ίδιο το σχολείο; Ο εκσυχρονισμός της ύλης και του τρόπου διδασκαλίας θα ήταν σίγουρα ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσουν τα παιδιά μια ευρύτερη οπτική της Ιστορίας μακριά από τη λογική της “παπαγαλίας”, με δυνατότητα κριτικής και συνδυαστικής σκέψης για τα ιστορικά γεγονότα. Ο εμπλουτισμός του μαθήματος με νέες διδακτικές πρακτικές, όπως η βιωματική και διαθεματική μάθηση μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, το μαθητικό συνέδριο συζητά για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προφορική Ιστορία και η συλλογή προφορικών μαρτυριών στη διδακτική μεθοδολογία.

Το συνέδριο ξεκινά σήμερα, στις 4 το απόγευμα, με δύο θεματικές, τις τραυματικές μνήμες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με το Μπλόκο της Κοκκινιάς και το Ολοκαύτωμα και Ιστορίες της πόλης. Το Σάββατο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι ιστορίες της γειτονιάς (στον Βόλο, τον Πειραιά και στη Μυτιλήνη), βιωμένες εμπειρίες που αναφέρονται στην ΑΕΚ, στο Μεταξουργείο - Γκάζι και στην κλωστοϋφαντουργία «Αιγαίον» στο Λαύριο, ιστορίες της Αντίστασης και της χούντας, αλλά και ιστορίες μετανάστευσης και προσφυγιάς (Καλαμαριά, τον Μεβλίτ στη Φλώρινα, το Δοξάτο Δράμας και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Μυτιλήνη), ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν τα βιωματικά εργαστήρια. Περισσότερες πληροφορίες: http://oralhistorygroups.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL