Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Μπαρμπαρούσης στη δίκη της Χ.Α.: / Μπαρμπαρούσης στη δίκη της Χ.Α.: Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι ο καλύτερος που υπάρχει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαρμπαρούσης στη δίκη της Χ.Α.: / Μπαρμπαρούσης στη δίκη της Χ.Α.: Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι ο καλύτερος που υπάρχει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Οι κανόνες που θέτουν οι αρχές του φενγκ σούι σχετικά με την ενεργειακή αρμονία είναι συγκεκριμένοι. Προϋποθέτουν ορισμένη τοποθέτηση για τα έπιπλα του σπιτιού, δημιουργία γωνιών και ενεργειακών μονοπατιών ανάμεσα στις πόρτες και τα παράθυρα, ακόμα και πλάγιασμα στο κρεβάτι από τη σωστή πλευρά και τη σωστή κατεύθυνση του προσώπου.

Για τον Κώστα Μπαρμπαρούση όμως, την εξ Αιτωλοακαρνανίας ορμώμενη μασκότ της «Κοινοβουλευτικής Ομάδας» της Χρυσής Αυγής, όλα αυτά έχουν μικρή σημασία. Πραγματική σημασία έχει να τα κάνεις όλα με το δεξί και τότε γίνονται σωστά. «Όλα δεξιά δεν λέμε;», όπως ρητορικά και φιλοσοφικά διερωτώμενος απευθύνθηκε προς το δικαστήριο. Κυρίως να χαιρετάς με το δεξί χέρι υψωμένο, κάτι το οποίο ο Μπαρμπαρούσης χαρακτήρισε «τον καλύτερο χαιρετισμό που υπάρχει», ο οποίος «του προσφέρει θετική ενέργεια».

Άλλωστε ο Μπαρμπαρούσης δεν είναι ο πρώτος μεγάλος Έλληνας Ήρωας που έχει αυτή την προτίμηση με τη δεξιά πλευρά. Πριν από αυτόν ήταν ο Αχιλλέας, που, όπως είπε, «όταν τον βάπτισε η μάνα του (sic), αντί να τον βουτήξει όλον μέσα, του άφησε κάτω αριστερά ένα αρνητικό σημείο». Αυτό το ατυχές επεισόδιο του Αχιλλέα τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «δεν πρέπει να χαρίσουμε την ιστορία μας ούτε στον Χίτλερ ούτε στον Τσώρτσιλ ούτε στον Στάλιν», κάνοντας το ακροατήριο να αναρωτηθεί αν είναι μεθυσμένος.

Αίσθηση που ενισχύθηκε όταν αναφερόμενος στη χρήση του αγκυλωτού σταυρού σε έντυπα και εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής απάντησε: «Η σβάστικα σας πείραξε... Τα Nike και τα Adidas δεν σας πειράζουν» -αφήνοντας το κοινό με την απορία ποια αθλητική μάρκα παπουτσιών προκρίνει και πώς άνθρωποι με εμφανώς περιορισμένες δυνατότητες σκέψης και λόγου βρέθηκαν επί επτά χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Τον Μπαρμπαρούση διαδέχτηκε στη θέση του απολογούμενου ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος δήλωσε οπαδός άλλης ενεργειακής σχολής, καθώς, όπως δήλωσε από τη μεριά του, όχι απλά δεν εγκρίνει τον ναζιστικό χαιρετισμό, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτός ήταν απαγορευμένος στη Χρυσή Αυγή και ότι όποιος τον επιχειρούσε «δεχόταν παρατήρηση».

Έγινε μάλιστα και πιο συγκεκριμένος, καθώς είπε ότι, κάθε φορά που συνέβαινε αυτός, κάποιο ανώτερο στέλεχος της Χ.Α. έλεγε το σύνθημα «Το χεράκι κάτω!». Ίσως γι’ αυτό άλλωστε το πρόβλημα του ναζιστικού χαιρετισμού συναντάται τόσο συχνά στην ίδια την ηγεσία της Χ.Α. και τον αρχηγό της Ν. Μιχαλολιάκο: σε αυτούς δεν βρισκόταν κανείς ανώτερος να τους κατεβάσει το «χεράκι».

Ο Παναγιώταρος αρνήθηκε ότι η Χ.Α. είχε στρατιωτική δομή. «Δυστυχώς», όπως είπε, «γιατί σε αυτή τη χώρα το μόνο που λειτουργεί είναι ο στρατός». Τοποθετήθηκε επίσης σχετικά με τα επεισόδια στα οποία λαμβάνει μέρος, μπουκάροντας σε εκδηλώσεις για να τις διαλύσει ή χτυπώντας άλλους ακροδεξιούς, με τη μόνιμη επωδό «δεν έγινε και τίποτα», ενώ αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που το 1998 βρέθηκε επικεφαλής του τάγματος εφόδου που λίγο έλειψε να σκοτώσει τον Δημήτρη Κουσουρή, όπως έχει υπονοήσει ο πάλαι ποτέ υπαρχηγός της Χ.Α. «Περίανδρος» Ανδρουτσόπουλος λέγοντας: «Ας βγει να με καταγγείλει. Είκοσι χρόνια δεν το έχει κάνει».

Ο Παναγιώταρος δεν παρέλειψε πάντως να δώσει και μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μεταξύ Λαγού και Μιχαλολιάκου -παίρνοντας θέση στο πλευρό του δεύτερου- σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.

Αρχικά όταν ανακάλυψε «διαγραφές» μετά τη δολοφονία Φύσσα και του επισημάνθηκε ότι ο Γ. Λαγός είχε ενημερώσει τον Πατέλη πως παραμένει στη Χ.Α. (ο Παναγιώταρος κατέθεσε το αντίθετο, σε πείσμα και του ίδιου του Πατέλη), οπότε δήλωσε: «Αυτοί που τα είπαν αυτά να έρθουν εδώ να τα εξηγήσουν». Και στη συνέχεια, όταν πήρε αποστάσεις από την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας και τον καθοδηγητή της λέγοντας ότι «αν υπήρχε έλεγχος, δεν θα είχε γίνει ούτε η δολοφονία στο Κερατσίνι ούτε τίποτα».

Μια πρόγευση ίσως της απολογίας του Μιχαλολιάκου, σε δέκα ημέρες από σήμερα, που, όπως όλα δείχνουν, θα υποστηρίξει ότι αυτός ήταν ένας φιλειρηνικός ναζί, αλλά τον ηπάτησε ο όφις, αυτή τη φορά με τη μορφή Λαγού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL