Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Πρόθυμη να εξυπηρετήσει την Eldorado gold η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Πρόθυμη να εξυπηρετήσει την Eldorado gold η κυβέρνηση

Με την από 2-11-2016 απόφαση του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη  η μέθοδος μεταλλουργίας flash smelting της «Ελληνικός Χρυσός» κρίθηκε ανεφάρμοστη και άκρως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Με την υπ’ αριθμό 9/2018 απόφαση του το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι χωρίς μεταλλουργία και παραγωγή καθαρού χρυσού παραβιάζεται μονομερώς από την Ελληνικός Χρυσός η σύμβαση της με το «Ελληνικό Δημόσιο».

Δύσκολη η κατάσταση για την «Ελληνικός Χρυσός» και την μητρική της  «Eldorado gold». Όχι όμως όταν έχεις στο πλευρό σου μια πρόθυμη και «φιλοεπενδυτική» κυβέρνηση σαν αυτή της ΝΔ. Απλώς καταθέτεις νέο Επενδυτικό Σχέδιο.

Έτσι λοιπόν η εταιρεία υπέβαλλε νέο επενδυτικό σχέδιο στις 22.11.2019 στο ΥΠΕΝ με το οποίο αιτείται την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου. Από την διαδικασία αυτή επιβεβαιώνεται ότι η εταιρεία δεν υλοποιεί το σχέδιο, με το οποίο έχει δεσμευτεί απέναντι στην ελληνική Πολιτεία, και επιδιώκει τροποποίηση των υποχρεώσεών της προς ικανοποίηση των συμφερόντων της. Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο ζητείται να αξιολογηθεί από την εταιρεία Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε, από το ΥΠΕΝ, στις 24.12.2019 και στις 27.12.2019 έγινε η αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε και η οποία έγινε δεκτή. Σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης οι υπό ανάθεση υπηρεσίες και τα τελικά παραδοτέα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί έως τις 31.12.2019, χωρίς δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας, στη Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών . Δηλαδή, η εταιρεία οφείλει να παραδώσει το έργο της μια μέρα μετά την δημοσίευση της απόφασης ανάθεσης.

Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold δεν θα περιλαμβάνει μεταλλουργία και παραγωγή χρυσού-χαλκού. Αυτό σημαίνει ότι  τα χρυσοφόρα μεταλλεύματα θα εξορύσσονται εδώ, θα «πλένονται» εδώ με κυάνιο (όπως γίνεται και τώρα) και θα εξάγονται σε τρίτες χώρες για να παραχθεί καθαρός χρυσός.  Τα ανοιχτά ορύγματα, οι υπόγειες στοές, οι όξινες απορροές, τα τοξικά απόβλητα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα μείνουν εδώ. Το οικονομικό όφελος και το «χρυσό» όνειρο θα ταξιδεύουν σε προορισμούς πιο συμφέροντες για την πολυεθνική εταιρεία. Είναι φανερό ότι η εταιρεία αυτό ήθελε πάντα. Σήμερα βρήκε μία κυβέρνηση προθύμων να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.

Μία ακόμη είδηση που αφορά στην  «Ελληνικός Χρυσός» εμφανίστηκε στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” βραβεύθηκε στα BRAVO Sustainability Awards 2019 στην κατηγορία “Προστασία Οικοσυστημάτων & Βιοποικιλότητα”. Μία εταιρεία που παραβιάζει αποδεδειγμένα τους περιβαλλοντικούς όρους, που επανειλημμένα  τις καταλογίστηκαν πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις, που τα στελέχη της είναι υπόδικα για τους ίδιους λόγους είναι το λιγότερο ειρωνικό να βραβεύεται για την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Την ίδια στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με καταγγελία του «Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων» στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αποθέτει  εκ νέου επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα στις χαβούζες της Ολυμπιάδας που υποτίθεται ότι θα αποκαθιστούσε περιβαλλοντικά.

Κάνουμε έκκληση στο Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών (QualityNet Foundation) να ελέγξει ποια εταιρεία βράβευσε, γιατί τέτοιες ενέργειες απαξιώνουν τους περιβαλλοντικούς θεσμούς και οργανισμούς και προσβάλλουν την περιβαλλοντική ευαισθησία των πολιτών.

Επίσης καλούμε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να επιτελέσουν για άλλη μια φορά τον ρόλο τους και να ελέγξουν τις σοβαρότατες καταγγελίες αποτρέποντας την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος  και της υγείας των  κατοίκων.

Το μέλλον της Χαλκιδικής βρίσκεται στα χέρια των πολιτών που συνεχίζουν να αγωνίζονται, όλα αυτά τα χρόνια, ενωμένοι και αποφασιστικοί ενάντια στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή του τόπου μας,  που απεργάζονται η πολυεθνική Eldorado Gold και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εμείς θα είμαστε όπως πάντα στο πλευρό τους, συνοδοιπόροι στο δίκαιο αγώνα τους.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL