Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Λιπάσματα Καβάλας / Λιπάσματα Καβάλας: Στα παλιά «κόλπα» γυρίζει ο Λ. Λαυρεντιάδης με τις ευλογίες της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιπάσματα Καβάλας / Λιπάσματα Καβάλας: Στα παλιά «κόλπα» γυρίζει ο Λ. Λαυρεντιάδης με τις ευλογίες της Ν.Δ.

Ουδείς γνωρίζει αν η τριμερής συνάντηση που ανακοίνωσε για την Τρίτη ο Γιάννης Βρούτσης ανάμεσα σε εργαζόμενους και διοίκηση της Βιομηχανίας Λιπασμάτων Καβάλας, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και του υπουργείου Εργασίας θα καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους.

Βέβαιο είναι ότι οι τελευταίοι νιώθουν σαν να μπήκαν σε «χρονοκάψουλα» και γύρισαν πίσω στον Ιούνιο του 2016, τότε που επικρατούσε ο φόβος και η ανασφάλεια για την εργασία τους και βίωσαν απολύσεις που, ως εμφανώς παράνομες, κατέπεσαν αργότερα στα δικαστήρια. Σήμερα είναι αντιμέτωποι με τα ίδια νομικίστικα και επιχειρηματικά «τετρίπια», τους ίδιους εργοδοτικούς εκβιασμούς, τους ίδιους κινδύνους, αλλά τη χώρα διοικεί πλέον μια «φιλοεπενδυτική» και όχι μια φιλοεργατική κυβέρνηση...

Ο υπουργός Εργασίας, μετά από την πίεση που του άσκησαν κοινοβουλευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ, εδέησε να ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζόμενων στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας ή Βιομηχανία Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης ή ELFE και λοιπών επωνυμιών, αφού εντός του ίδιου εργοστασίου δημιουργούνται, τρεις για την ώρα, διάφορες παρένθετες εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη και είναι αδύνατον να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε απ’ έξω. Ο όμιλος συνεχίζει να ακολουθεί την πεπατημένη που εφάρμοσε σε άλλες εταιρείες του, πριν βάλει λουκέτο και αφήσει άνεργους όλους τους εργαζόμενους. Όταν μια εταιρεία του είναι πνιγμένη στα χρέη δημιουργεί μια νέα εταιρεία, με αστείο κεφάλαιο, που αναλαμβάνει την παραγωγή των προϊόντων, αλλά χωρίς εργαζόμενους για να τα παράγουν. Αυτοί μένουν στην υπερχρεωμένη εταιρεία -κουφάρι και η εργοδοσία τούς ζητάει να πάνε ως «δανεικοί» στη νέα, υπογράφοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στη συνέχεια, όταν η νέα εταιρεία δηλώνει ότι δεν τους χρειάζεται, λήγει πρόωρα τις συμβάσεις μίσθωσης των δανεικών εργαζόμενων και επειδή η παλιά εταιρεία -κουφάρι δεν έχει πια αντικείμενο να τους απασχολήσει, τους απολύει... Έτσι απλά.

Στο ίδιο έργο θεατές με την αλλαγή κυβέρνησης

Το παραπάνω «έργο» παίχτηκε στο εργοστάσιο λιπασμάτων στην Νέα Καρβάλη το 2016, αλλά «κατέβηκε» άδοξα μετά από κάποιους μήνες, εξαιτίας του αγώνα των εργαζόμενων και της ουσιαστικής παρέμβασης της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που είχε ως στόχο τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Με την άνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, η εργοδοσία του εργοστασίου επιχειρεί να ξανανεβάσει την ίδια παράσταση.

Οι 135 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου αντιδρούν έντονα στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας και αρνούνται να πάνε ως «δανεικοί» στη νέα εταιρεία που δημιούργησε πρόσφατα ο όμιλος Λαυρεντιάδη για να αναλάβει την παραγωγή. Οι εργαζόμενοι ζητάνε το αυτονόητο, που είναι η μεταφορά τους με όλα τους τα δικαιώματα στην νέα εταιρεία, κάτι που προβλέπεται στο τελευταίο Ιδιωτικό Συμφωνητικό Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφοράς που είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο 2018. Η απάντηση της εργοδοσίας είναι: «ή υπογράφετε τον δανεισμό σας στη νέα εταιρεία ή δεν μπαίνετε στο εργοστάσιο». Έτσι μένουν εκτός δουλειάς, αλλά για πόσο... Αντίθετα οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπέγραψαν τα νέα συμφωνητικά που τους μοίρασε η εργοδοσία με τη νέα εταιρεία.

Εξάλλου «τα βουνά είναι συνηθισμένα στα χιόνια», αφού συνεχώς μετακινούνται από τη μια παρένθετη εταιρεία στην άλλη του ομίλου και έτσι χάνουν συνεχώς το δικαίωμα να γίνουν κάποτε οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου, αν και δουλεύουν ασταμάτητα επί χρόνια στα Λιπάσματα Καβάλας.

Ζητούν τα αυτονόητα

«Από τη διαδικασία της τριμερούς συμφιλιωτικής διαδικασίας, περιμένουμε από το υπουργείο Εργασίας να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη, που έχουν θέσει σε ομηρεία όλους τους εργαζομένους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων», δηλώνει στην «Αυγή» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης. Όπως τόνισε, αυτό που ζητάνε οι εργαζόμενοι είναι το υπουργείο «να παρέμβει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να τηρηθούν τα όσα στο τελευταίο ιδιωτικό συμφωνητικό έχουμε υπογράψει και να διασφαλίσει τα εργασιακά μας δικαιώματα από τις παρένθετες εταιρείες που δημιουργούνται στον χώρο του εργοστασίου».

Τ. Ελευθεριάδου: Να αλλάξει ρότα η Ν.Δ.

«Η Ν.Δ. ‘κλείνει το μάτι’ στον κ. Λαυρεντιάδη για ακόμη μία φορά αφήνοντας τους εκατοντάδες εργαζόμενους της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ο κ. Βρούτσης παρακάμπτει νόμους και δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα, στελέχη της Ν.Δ. στην Καβάλα με επικεφαλής τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Λαζαρίδη υπογράφουν ψήφισμα υπέρ του κ. Λαυρεντιάδη!» δηλώνει από την πλευρά της η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου και καλεί το υπουργείο «να αλλάξει ‘ρότα’ και να πάρει ξεκάθαρη πολιτική θέση υπέρ των εργαζομένων ακολουθώντας την ρητά διατυπωμένη επιταγή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οποιαδήποτε σκέψη για εξυγίανση του εργοστασίου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον σεβασμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και του περιβάλλοντος».

Αν. Νεφελούδης: «Κλειδί» η εξυγίανση

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, είχε ανακοινώσει ένα τρίπτυχο για την επίλυση των προβλημάτων στα Λιπάσματα Καβάλας, που ήταν: α) η επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων που είχαν απολυθεί παρανόμως, β) η εξυγίανση της επιχείρησης και γ) η εξεύρεση νέου επενδυτή. Το πρώτο σκέλος ολοκληρώθηκε και μάλιστα με την πλήρη αποζημίωση των εργαζόμενων που είχαν απολυθεί, το δεύτερο βρισκόταν σε καλό δρόμο με τη ρύθμιση των χρεών της εταιρείας και με τρόπο που δεν θα έχανε το Δημόσιο ή εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με αυτό. Πιθανόν η διαδικασία αυτή να είχε ολοκληρωθεί αν η Ν.Δ. και τα φερέφωνά της δεν πόνταραν στη σαθρή «Πετσιτιάδα», θεωρώντας ότι έτσι θα χτυπήσουν το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε όμως ανοιχτή και με την επάνοδο στην εξουσία της «φιλοεπενδυτικής» Ν.Δ. η εργοδοσία άρχισε πάλι να αυθαιρετεί. Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται το πλάνο εξυγίανσης και τα χρέη της εταιρείας σε ΕΦΚΑ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, τα οποία πριν κάποιο διάστημα υπολογίζονταν περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης θεωρεί ότι «κλειδί» για όλες τις εξελίξει παραμένει η υπόθεση της εξυγίανσης, που «είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί». «Το 2020 ξημέρωσε για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας πίσω στο 2016» σχολιάζει στην «Αυγή», για να τονίσει ότι «αν αυτό που κάνει σήμερα ο Λ. Λαυρεντιάδης γινόταν επί δικής μας κυβέρνησης, το Σώμα Επιθεώρησης θα γνωμάτευε το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρόκειται για κλασική περίπτωση μεταβίβασης και οι εργαζόμενοι θα μεταφέρονταν αυτόματα στην νέα εταιρεία, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η διαφορά σε σχέση με το 2016 είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει υπουργείο Εργασίας που να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυση εργατικών διαφορών». Αν δεν επιτευχθεί άμεσα λύση, όπως σημειώνει, «όλα είναι στον ‘αέρα’ και είναι επικίνδυνα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το εργοστάσιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL