Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Δεν διεκδίκησε ο Μητσοτάκης και τώρα δυσφορεί: / Δεν διεκδίκησε ο Μητσοτάκης και τώρα δυσφορεί: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν διεκδίκησε ο Μητσοτάκης και τώρα δυσφορεί: / Δεν διεκδίκησε ο Μητσοτάκης και τώρα δυσφορεί: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

Στη φράση «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» συμπύκνωσε ο πρωθυπουργός τη δυσφορία της κυβέρνησης για την στάση των βόρειων χωρών της Ε.Ε. που “στοχεύουν στη μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης”, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιοι κύκλοι, αποτυπώνοντας το αδιέξοδο των χθεσινών συζητήσεων στις Βρυξέλλες, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύγκληση νέας συνόδου στις αρχές Μαρτίου.

Αίσθηση προκάλεσε, και ενώ η σύνοδος κορυφής ήταν σε εξέλιξη, η προαναγγελία του Στέλιου Πέτσα ότι “η κυβέρνηση θα θέσει στη συζήτηση τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν σε χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου”, την ώρα που η κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη στις θεσμικές εκτροπές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis!

Ο πρωθυπουργός, κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, επεσήμανε ότι “οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν, παρακάμπτοντας την έλλειψη διεκδίκησης εκ μέρους της κυβέρνησης επιπρόσθετων κοινοτικών κονδυλίων, ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. “Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνόδου.

«Η πολιτική συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, “καθώς οι συγκεκριμένοι πόροι είναι σημαντικοί ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών”. Υποστήριξε δε πως “ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα”.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Προσπερνώντας δε τις κοινωνικές αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη λόγω της έλλειψης ενός πειστικού κυβερνητικού σχεδίου για τη μεταλιγνιτική εποχή εστίασε “στην απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028”.

Με Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Π. Σάντσεθ στα γραφεία της ισπανικής μόνιμης αντιπροσωπείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL