Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στον Έβρο

Ηρεμία επικρατούσε χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μια ηρεμία όμως εύθραυστη, διότι πολύ πιθανόν να συνδέεται με την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών ότι 1.000 πάνοπλοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων θα μεταφερθούν στον Έβρο «για να σταματήσουμε τις απωθήσεις μεταναστών προς το έδαφός μας», με ότι κινδύνους εγκυμονεί κάτι τέτοιο για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, που πέταξε και με ελικόπτερο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επέμεινε ότι υπάρχει νεκρός πρόσφυγας από ελληνικά πυρά, είπε ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι «τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να στείλουν πίσω στην Τουρκία 4.900 ανθρώπους». Συγχρόνως, η εκπρόσωπος της Frontex Έβα Μονκιούρ ανακοίνωσε ότι περίπου 100 αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα σταλούν στην περιοχή του Έβρου και στα νησιά του Αιγαίου. Η παρουσία των 1.000 Τούρκων αστυνομικών είναι πιθανόν να αυξήσει την ένταση στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ αν η αποστολή τους είναι να μην επιτρέπουν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική πλευρά, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αθώοι και άοπλοι άνθρωποι να βρεθούν εγκλωβισμένοι στο σημείο «μηδέν» ή και ο Έβρος να ξεβγάζει πτώματα. Με λίγα λόγια, μπορούμε να δούμε να διαδραματίζονται σκηνές που παραπέμπουν στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την εξορία του απομονωμένου από όλους πρωταγωνιστή στα διεθνή ύδατα, με διασταυρούμενα χημικά, πλαστικές σφαίρες ή και αληθινά πυρά...

Το βίντεο με τον νεκρό

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει ότι είναι fake news τα περί νεκρού πρόσφυγα στον Έβρο. Χθες σε ενημερωτικά sites και στα social media κυκλοφόρησε ένα βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture (ασχολείται με την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), στο οποίο φαίνεται ότι ένας 22χρονος Σύρος, ο Μοχάμαντ Αλ Άραμπ, έχασε τη ζωή του την Καθαρά Δευτέρα όταν τραυματίστηκε κάπου κοντά στο ποτάμι του Έβρου από σφαίρα που τον βρήκε στο λαιμό. Το βίντεο περιέχει πολλά στοιχεία από τη μετακίνηση του νεαρού άνδρα, που δείχνουν ότι βρέθηκε εντός ελληνικού εδάφους, όπως και τις στιγμές που οι φίλοι και συνοδοιπόροι του αντιλήφθηκαν ότι έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος, τη μεταφορά του με βάρκα πίσω στα τουρκικά εδάφη και στη συνέχεια σε νοσοκομείο των Υψάλων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτό το βίντεο χαρακτήρισε fake news ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν αυτή του η δήλωση είναι κατόπιν σχετικής έρευνας ή βασίζεται σε σχετικές διαβεβαιώσεις της αστυνομίας και του στρατού ότι δεν υπάρχει νεκρός στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ένας άλλος πρόσφυγας μιλώντας στο βρετανικό Channel 4 δήλωσε ότι ήταν μπροστά στο συμβάν και πως οι ελληνικές αρχές άρχισαν με βολές στον αέρα, στη συνέχεια άρχισαν να στοχεύουν χαμηλότερα και μία σφαίρα πέτυχε τον 22χρονο στον λαιμό.

Και ο εκφασισμός καλά κρατεί...

Και χθες, παρά την ηρεμία στα σύνορα, οι καραμπινοφόροι «κυνηγοί κεφαλών» συνέχιζαν ανενόχλητοι κατά ομάδες τις περιπολίες τους στον ποταμό, ενώ τουλάχιστον μία ομάδα Αυστριακών αυστριακών νεοναζί κατέφθασε από προχθές στον Έβρο επιβεβαιώνοντας τις σχετικές καταγγελίες της Katharina Koenig - Preuss, εκπροσώπου κατά του ρατσισμού και του φασισμού του Die Linke. Ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανιών του Έβρου κάλεσε τους πατριώτες συμπολίτες να μην στέλνουν άλλα τρόφιμα για τα "παιδιά μας που φυλάνε τα σύνορα", δηλαδή τον στρατό και την αστυνομία, διότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Ζήτησε όμως να στέλνουν άλλα χρήσιμα υλικά, όπως αλυσίδες, τσεκούρια, πριόνια, αλυσοπρίονα... Πριν καν το ζητήσει ο πρόεδρος, ο σύλλογος εργαζομένων της Καλαμαριάς, που είναι κατεξοχήν προσφυγούπολη, άρχισε να συγκεντρώνει «ταϊράπ» για τον Έβρο προκειμένου για να συμβάλλει κι αυτός στις συλλήψεις των «εισβολέων». Ο ιστότοπος e-thessalia φιλοξένησε μια πληροφορία ότι μέσα από το Facebook δημιουργείται μια κλειστή ομάδα με την επωνυμία «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών». Αριθμεί 314 μέλη που αναρτούν διάφορα ρατσιστικά σχόλια και φωτογραφίες με διάφορα όπλα, στιλέτα και μαχαίρια, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να ανηφορίσουν προς τον Έβρο. Ο διαχειριστής της ομάδας χθες το βράδυ οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Βόλου.

Ακούει κανείς;

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ήρθε χθες η κραυγή αγωνίας του εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη του Έβρου» Γιάννη Λασκαράκη για το «εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι που σαρώνει τον τόπο μας» για να ταράξει λίγο το κλίμα εθνικής «ανάτασης» των ημερών.

«Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Έβρο. Ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι σαρώνει τον τόπο μας. Ορισμένοι κυκλοφορούν με όπλα παριστάνοντας την πολιτοφυλακή εναντίον της 'εισβολής' των μεταναστών και των προσφύγων. Ένοπλοι αγρότες ξυλοκόπησαν τον δημοσιογράφο του CNN Κώστα Πλιάκο διότι προσπάθησε να υπερασπιστεί 'συλληφθέντες' από αυτούς μετανάστες που τους κακομεταχειρίζονταν», τονίζει και συνεχίζει: «Οι παράνομοι οικιστές του προστατευόμενου βιότοπου του Δέλτα του Έβρου βγήκαν παγανιά για να κυνηγήσουν τα 'θυράματά' τους και να δικαιολογήσουν τις αυθαίρετες 'βίλες' τους ως υπερασπιστές του πάτριου εδάφους, όπως τους αποκάλεσε ο ένδοξος Καμμένος. Το δυστύχημα είναι ότι κάποιοι παρέσυραν και τον πρωθυπουργό να φωτογραφηθεί μαζί τους, να επαναλάβει τα λόγια τους και να υποσχεθεί τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα και οι αιρετοί φωτογραφίζονται με τους ένοπλους. Μέρες του 1897. Μέρες δόξας λαμπρές απέναντι στον ανύπαρκτο εχθρό. Τζάμπα μάγκες». «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, νεοναζί έρχονται από τη Γερμανία να πάρουν μέρος στην αντίσταση εναντίον των μεταναστών. Το σίγουρο είναι ότι για να αξιοποιήσει αυτός ο τόπος τη γεωστρατηγική του θέση και να ξεφύγει από τη μοίρα του εξωτικού περιθωρίου, που τον θυμούνται μόνο στις κρίσεις, δεν υπάρχει ελπίδα καμιά. Πρέπει κάποιοι να μιλήσουν. Οι φίλοι μου δημοσιογράφοι και οι αρθρογράφοι της Αθήνας, οι πολιτικοί που αντιστέκονται στον εθνολαϊκισμό, οι απλοί πολίτες που ντρέπονται γι' αυτά που συμβαίνουν. Ήδη οι ντόπιοι δεχόμαστε απειλές και ύβρεις. Δημοσιογράφος της Ορεστιάδας αναγκάστηκε να 'εξαφανίσει' το κείμενο του. Ο Έβρος ζητά την συμπαράσταση των προοδευτικών πολιτών» καταλήγει.

Αντιδράσεις στη «γαλαζόμαυρη» Ροδόπολη

Στο μεταξύ χθες άλλοι «πατριώτες» κρατώντας ελληνικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το πρώην στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη Σερρών, όπου η κυβέρνηση θα δημιουργήσει κλειστό κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σιντίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες εκλογές στη Ροδόπολη Σερρών η Ν.Δ. πήρε 56,28% και η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου 7,97%...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL