Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ν. Τόσκας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες, πρέπει να εκφραστεί σαφώς η βούληση (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Τόσκας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες, πρέπει να εκφραστεί σαφώς η βούληση (Ηχητικό)

Το μεγάλο τεστ είναι το αν θα πάει πλοίο στα 6 ναυτικά μίλια από την Κρήτη, μόλις χτες συναντήθηκαν Ερντογάν και Σάρατζ που μεταξύ άλλων μίλησαν για κοινές έρευνες, δεν μπορεί συνεχώς η κυβέρνηση να υποβαθμίζει και αλλοιώνει την πραγματικότητα με επικοινωνιακά παιχνίδια, η ισχύς της Ελλάδας μετριέται με την βούληση και τις δυνατότητες -και τις δυνατότητες τις έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να εκφραστεί η βούληση, πολιτικά, διπλωματικά, ίσως και με κάποιες ενέργειες επίδειξης δυνατοτήτων, είπε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Έβρο, ο κ. Τόσκας είπε χαρακτηριστικά ότι έχοντας υπηρετήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα 9 χρόνια, ξέρει «την κάθε πέτρα» στις ευαίσθητες περιοχές, τον βόρειο Έβρο, την Ορεστιάδα, τις Φέρες όπου πρόσφατα δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο «Πέταλο». Και είναι μία κατάσταση «χωρίς προηγούμενο», όπως είπε, παλαιότερα υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, στην ΝΑ Μεσόγειο. Στον Έβρο είχαμε πολλά χρόνια να δούμε επεισόδια, είχαμε πολλές δεκαετίες να δούμε τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο χώρο, ή πάνω από μεγάλα νησιά. Η υπέρπτηση πάνω από Χίο, Λέσβο, Λήμνο, έχει άλλη διάσταση και προκλητικότητα. Πού το πάνε οι Τούρκοι, γενικότερα, βάζοντας στο «καλάθι» των διεκδικήσεων μέχρι και τον Έβρο, σύνορο που λίγο-πολύ έχει καθοριστεί από την Συνθήκη της Λωζάνης και το Πρωτόκολλο Διαχάραξης του 1926 από διεθνή επιτροπή; Τα σημεία με «ερωτηματικά» είναι ελάχιστες νησίδες από προσχώσεις, ο Έβρος δεν είναι -όπως υποστήριξε η κυβερνητική προπαγάνδα- τόπος που αλλάζει συνεχώς διαμόρφωση, αλλάζει κάθε 50 χρόνια.

Σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει τύχει σε πολλές περιπτώσεις που Τούρκοι μπήκαν σε αμφισβητούμενες νησίδες, τους διώξαμε μετά από μία ώρα, το θέμα κρατήθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Τώρα έγιναν λάθη, χωρίς να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Λέει ψέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν μπήκαν Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος, όπως ξεκαθάρισε. Το έδαφος στο «Μελισσοκομείο» δεν είναι αμφισβητούμενο, μας έχει δοθεί με βάση την χάραξη της διεθνούς επιτροπής του 1926 και της εντολής που δόθηκε από την Συνθήκη της Λωζάνης. Εκεί, έγινε παράνομη είσοδος, η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις όταν λέει «κατάληψη δεν έγινε». Δεν έγινε μόνιμη κατάληψη, ναι, αλλά για μερικές ώρες ήταν εκεί στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας. Δεν υπήρξε αντίδραση, μόνο οι άστοχες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια ότι πρόκειται για «μερικά μέτρα».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/834506800&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Επανέλαβε επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας τόσο στις Καστανιές με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών αλλά και στις Φέρες είναι ενέργειες που απευθύνονται προς την Ευρώπη και την Ελλάδα με τρόπο επικοινωνιακό. ΄

Στις Καστανιές, θύμισε, συγκέντρωσαν κάποιες χιλιάδες και τους ώθησαν σε ένα μέτωπο 200 μ. δίπλα στο τελωνείο, όπου ήταν όλες οι κάμερες. Τους έσπρωξαν επάνω στο φράχτη που υπάρχει από το 2011, γιατί το σημείο είναι χερσαίο, δεν είναι ποτάμι αλλά χωράφια. Το έκαναν για να προκαλέσουν τις δικές μας αντιδράσεις, να πουν στην Ευρώπη «θα σας γεμίσουμε μετανάστες και πρόσφυγες εάν δεν μας δώσετε τα χρήματα, αν δεν συναινέσετε» σε κάποια πολιτική, κτλ. Και «τσιμπάει» η ελληνική κυβέρνηση που την συνέφερε η επικοινωνιακή αυτή τακτική και κάνει πόλεμο επικοινωνίας από την δική μας πλευρά, μαζεύοντας μεγάλο αριθμό αστυνομικών, στρατιωτών, κτλ., αλλά και όλες τις κάμερες, σε μία επικοινωνιακή αντιπαράθεση 200 μ. από το τελωνείο ενώ παρακάτω περνούσαν ανενόχλητοι οι άνθρωποι το ποτάμι χωρίς πρόβλημα. Ήταν μία ανταλλαγή επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που συνέφερε και τους δύο... Στις Φέρες οι Τούρκοι συνέχισαν βάζοντας στρατιωτικό προσωπικό στο «Μελισσοκομείο», να μας «μετρήσουν» πώς θα αντιδράσουμε σε μία πιο σοβαρή κατάσταση. Και δυστυχώς, δείξαμε υποχωρητικότητα που μπορεί να μας κοστίσει. Οπωσδήποτε, δεν ήταν το... «έπος του Έβρου» αυτά που έγιναν στις Καστανιές, αυτά είναι παραμυθάκια της κυβέρνησης.

Είχαν προηγηθεί τα συμβάντα στη Λέσβο, όπου η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια διόγκωσε μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019, συσσωρεύοντας κόσμο. Ήταν 15.000 σε όλα τα νησιά, με 5.500 στη Λέσβο, τον έφτασαν κοντά στις 40.000. Ασφυκτιούν κάτοικοι και μετανάστες, αλλά αντί να μεταφέρει κόσμο στην ηπειρωτική χώρα, συνεχίζει να συσσωρεύει κόσμο, δημιουργώντας μία κατάσταση ανυπόφορη για όλους και χωρίς διέξοδο. Τώρα πετούν έξω από τα σπίτια τους άλλους 11.000 που έχουν άσυλο και είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα, να πάνε πού; Να γεμίσουν οι πλατείες, να ενταθούν οι συντηρητικές αντιλήψεις του κόσμου, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωστόσο παρουσιάζει τα πράγματα με τελείως διαφορετικά χρώματα από αυτά που έχουν, π.χ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας υποστήριξε ότι υπάρχουν «μόνο λεκτικές προκλήσεις από την Τουρκία, δεν υπάρχει ένταση» παραβλέποντας όλα όσα έγιναν στον Έβρο, παραβλέποντας τις υπερπτήσεις, παραβλέποντας τις αιτήσεις της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμη και αυτές σε θρησκευτικό και πολιτιστικό επίπεδο με την Αγία Σοφία. Προσπάθησαν να τα υποβαθμίσουν, η κυβέρνηση μιλούσε για... ατυχείς γεωτρήσεις που θα βρουν λάσπη στην κυπριακή ΑΟΖ, για πλοίο που το... παρέσυρε ο άνεμος, για «έπος του Έβρου». Αλλά ο κόσμος δεν μασάει κουτόχορτο, καταλαβαίνει. Σε αυτή τη χώρα έχουμε ευαισθησία στα εθνικά θέματα, είναι νωπές οι μνήμες, του 1974, του 1955, των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι κάτι πάνε να κρύψουν, ότι είμαστε πιο υποχωρητικοί από όσο πρέπει. Κανένας δεν είναι υπέρ του πολέμου, αλλά δεν μπορεί να υποβαθμίζεις επικίνδυνα τα θέματα, γιατί ο άλλος απέναντι παίρνει θάρρος. Και έχει σοβαρές διεκδικήσεις... Η υποχωρητική αντίληψη, η προσπάθεια αποχρωματισμού της πραγματικότητας, δίνει θάρρος στην άλλη πλευρά που μας «μετράει» σε καθημερινή βάση, προειδοποίησε ο κ. Τόσκας.

Το μεγάλο τεστ είναι το αν θα πάει πλοίο στα 6 ναυτικά μίλια από την Κρήτη, είπε καταλήγοντας, καθώς μόλις χτες έγινε η συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ, του πρωθυπουργού της επίσημα αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη. Το τι συμφώνησαν δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά γνωρίζουμε κεντρικές γραμμές, συζητήθαν θέματα κοινής έρευνας για υδρογονάνθρακες, κτλ. Η ισχύς μετριέται με την βούληση και με τις δυνατότητες. Τις δυνατότητες τις έχουμε, από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων. Η βούληση θα πρέπει να εκφραστεί πολιτικά, διπλωματικά, ίσως και με κάποιες ενέργειες επίδειξης δυνατοτήτων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL