Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Δημ. Παπαδημούλης: Πατέντα οι απευθείας αναθέσεις από τη ΝΔ, ανοίγουν την κερκόπορτα του πελατειακού κράτους (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημ. Παπαδημούλης: Πατέντα οι απευθείας αναθέσεις από τη ΝΔ, ανοίγουν την κερκόπορτα του πελατειακού κράτους (Ηχητικό)

«Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που ενισχύεται με την πρόσφατη απόφαση, και στο οποίο εντάσσεται και η Ελλάδα, καθώς και η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι θετικές εξελίξεις, αλλά πρέπει να προσέξουμε τις ‘γκρίζες ζώνες’ και τα ψιλά γράμματα. Να μην κρύβουν, εν ολίγοις, μνημονιακές δεσμεύσεις για την Ελλάδα», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με συνέντευξή του στον ρ/στ «στο Κόκκινο Πάτρας» 107,7 FM έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε «τα κοινοτικά κονδύλια να μην γίνουν βορά της κομματικής ιδιοποίησης και της διαφθοράς». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες μελέτες που δείχνουν ότι «από τη δεκαετία του 1980, εκ των κοινοτικών πακέτων που έχει λάβει η Ελλάδα, έχει πιάσει τόπο μόνο το 50% σε σχέση με την αξιοποίηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε το ίδιο και τώρα. Ο ελληνικός λαός βγήκε από μια δεκαετή περιπέτεια, και δυστυχώς με την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε. Η αποφυγή αυτής της εξέλιξης είναι η πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτει κυρίως προτάσεις, και δεν κάνει απλώς κριτική», ξεκαθάρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/834511402&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «ένα σχέδιο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, των τοπικών κοινωνιών, των περιφερειών», και όχι απλώς ένα «πρόγραμμα ‘άψε-σβήσε’», ώστε «να πιάσουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για την πράσινη οικονομία, για το κοινωνικό κράτος, για την ψηφιοποίηση».

«Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις ενισχύουν, εξάλλου, το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι κακώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να λάβει ισχυρά, εμπροσθοβαρή μέτρα, για να αποφύγουμε την καλπάζουσα ύφεση. Και δυστυχώς, τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η κυβέρνηση είχε βάλει σε τροχιά ύφεσης τη χώρα πριν τον κορωνοϊο. Είναι, λοιπόν, τραγικό να πανηγυρίζει η ΝΔ, που παρέλαβε μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης 2,8% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποσχεθεί διπλάσιους ρυθμούς, άνω του 4%, και τελικά μας οδήγησε στην ύφεση», σημείωσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης διεμήνυσε: «Έστω και τώρα η κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’. Και να μην επιχειρήσει να κάνει πάρτυ με τα ευρωπαϊκά χρήματα. Δεν μιλάμε για λεφτά ενός κόμματος, αλλά για λεφτά που έρχονται για τη χώρα. Δεν πρόκειται για προίκα του κ. Μητσοτάκη».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι «η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να γίνουν όσα άρχισαν να κινούνται τώρα τελευταία –δηλαδή ευρωπαϊκός δανεισμός, επιχορηγήσεις, ευρωομόλογα και ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, που θα στηρίξει όσους έχουν ανάγκη». «Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ντομπρόβσκις μυρίζουν μνημόνιο, όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται ενάντια σε μια τέτοια προοπτική, αλλά οφείλει να το κάνει και η κυβέρνηση», προσέθεσε.

Στο μεταξύ, σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν μαζί με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, στην Κομισιόν για το έργο Πατρών-Πύργου, στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Κ. Καραμανλή «να καταργήσει εγκεκριμένες και υπογεγραμμένες συμβάσεις και να προχωρήσει στην πατέντα της απευθείας ανάθεσης». «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό των 480 εκατ. ευρώ για το έργο, τα 300 εκατ. ευρώ θα τα λαμβάναμε από το Ταμείο Συνοχής. Το έργο αυτό που εκκρεμούσε χρόνια είχε μπει σε μια σειρά, και μάλιστα η ίδια η Κομισιόν είχε πει ότι ο διαγωνισμός για τις συμβάσεις θα πρέπει να μην συνδεθεί με τη σύμβαση με την Ολυμπία Οδό», υπενθύμισε ο Δημ. Παπαδημούλης

«Ρωτάμε, λοιπόν, και περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Έχει ενημερώσει η κυβέρνηση τις ευρωπαϊκές αρχές; Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα που είχε κλειδώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Είναι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης συμβατή με τους όρους του ανταγωνισμού;», συνέχισε.

Τέλος, στηλίτευσε την «πατέντα των απευθείας αναθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης», θυμίζοντας την παραίτηση των μελών της διοίκησης του ΕΟΤ λόγω της απευθείας ανάθεσης στη Marketing Greece, την απευθείας ανάθεσης για το κέντρο για τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα, τις απευθείας αναθέσεις εξοπλισμών στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η κατάχρηση των απευθείας αναθέσεων ανοίγει στην Ελλάδα την κερκόπορτα μέσα από την οποία αναπτύσσεται το πελατειακό κράτος».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL