Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, πρωτεργάτης και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ / Πέθανε ο σύντροφος Δήμος Τσακνιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, πρωτεργάτης και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ / Πέθανε ο σύντροφος Δήμος Τσακνιάς

Πέθανε ξαφνικά το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο Δήμος Τσακνιάς σε ηλικία 65 ετών. Στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, πρωτεργάτης και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τσακνιάς διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του και μέχρι την τελευταία του πνοή έδινε το "παρών" μέσα από τις γραμμές του, αφήνοντας πάντα το δικό του ξεχωριστό και μαχητικό στίγμα.

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Δ. Τσακνιά απέστειλαν όλα τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο Μανώλης Γλέζος έγραψε ποίημα στη μνήμη του. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, στις 11.30 π.μ. Από εκεί η σορός του θα μεταφερθεί για ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καστέλια Φωκίδας.

Ο Δήμος Τσακνιάς, δικηγόρος, γεννήθηκε στο χωριό Καστέλια Φωκίδας (δίπλα στη Γραβιά) από φτωχή αγροτική οικογένεια και πέθανε στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου. Ορφανός από πατέρα από τα 13 του χρόνια, είχε ήδη μεταναστεύσει στην Αθήνα, όπου σπούδασε δουλεύοντας από τα 12 του, τα περισσότερα απ' αυτά τα χρόνια σε κυλικείο κινηματογράφου.

Το 1970, φοιτητής Νομικής, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και από το 1971 έγινε μέλος του Κ.Σ. της και υπεύθυνος του παράνομου «Οδηγητή», ο οποίος μέχρι τότε εκτυπωνόταν στο εξωτερικό. Από κοινού με τη νέα συντακτική ομάδα του "Οδηγητή", πρόσθεσαν πλάι στον τίτλο του τον γνωστό στίχο του Βάρναλη "Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης / ο πλαστουργός της νιας ζωής / εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης / κι ώριμο τέκνο της οργής". Μέχρι τον Ιούλιο του 1974, εκτύπωνε νύχτα τον "Οδηγητή" στον πολύγραφο του τόπου δουλειάς του, στα γραφεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών.

Μετά το "χτύπημα" του Φλεβάρη 1974 και τη σύλληψη ή πέρασμα στην παρανομία συνεργατών και συνδέσμων, ουσιαστικά έγραφε, εκτύπωνε και διακινούσε μόνος του την εφημερίδα -μέχρι και την κατάρρευση της χούντας. Υπήρξε ο πρώτος αρχισυντάκτης του νόμιμου "Οδηγητή" κατά τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης.

Στα τέλη του 1975 πέρασε στο ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Οργάνωσης Πειραιά, υπεύθυνος της Επιτροπής Προπαγάνδας της Κ.Ε. και διευθυντής της ΚΟΜΕΠ. Ακόμα διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 12ο Συνέδριο. Αποχώρησε από το κόμμα με την κρίση του 1989.

Συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Το 1999 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μέσα απ' τις αναζητήσεις του οποίου αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του (ανένταχτος) έως το Συνέδριο του 2013. Μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν μαχόμενος δικηγόρος στον τομέα του Εργατικού Δίκαιου και συνέχισε να μετέχει ενεργά στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας.

Ήταν παντρεμένος με τη Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και είχε δυο παιδιά, τον Αντώνη και την Άρτεμη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένας κομμουνιστής που πάντα έψαχνε και αναζητούσε

Τα βαθιά της συλλυπητήρια στη σύζυγο του Δ. Τσακνιά, Νάντια Βαλαβάνη, στα παιδιά του και σε όλους τους δικούς του εξέφρασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος χαρακτήρισε τον Δ. Τσακνιά ως "έναν κομμουνιστή που πάντα έψαχνε και αναζητούσε", ενώ τόνισε την καθοριστική συμβολή του στα πρώτα βήματα του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Δ. Τσακνιάς είχε πρωτοστατήσει.

Τα θερμά συλλυπητήρια για τον πρόωρο θάνατο του Δήμου Τσακνιά εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ προς την οικογένειά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, σε χθεσινή επικοινωνία του με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σύζυγο του εκλιπόντος, Νάντια Βαλαβάνη.

"Ο Δήμος Τσακνιάς, αντιδικτατορικός αγωνιστής, υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας σταθερός μαχητής της αριστεράς, με μάχες καθημερινά για τη Δημοκρατία και την κοινωνία" τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά. Και κατέληξε: "Παρέμεινε μέχρι τον αδόκητο θάνατό του πιστός στις απόψεις και τις ιδέες του. Η Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στη σύζυγό του Νάντια και στα δύο τους παιδιά".

Τη βαθιά του θλίψη για την "ξαφνική απώλεια του συντρόφου Δήμου Τσακνιά" εξέφρασε το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΑΡ). "Ο Δήμος, ως ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε πάντα ενεργητικά στον αγώνα για τη δικαίωση του κόσμου της εργασίας και γι' αυτό βρεθήκαμε συχνά στους δρόμους του αγώνα και σε συζητήσεις για τις προοπτικές του κινήματος και της Αριστεράς" επεσήμανε η οργάνωση.

"Οι σιδηροδρομικοί δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ!"

Τη βαθιά της θλίψη "για την αναπάντεχη απώλεια του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη Δήμου Τσακνιά" εξέφρασαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και το σύνολο των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, ομοσπονδία στην οποία ο Δ. Τσακνιάς διετέλεσε νομικός σύμβουλος. "Ο Δήμος υπήρξε πάντα ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής και ιδεολόγος. Το σπάνιο ήθος του, η σεμνότητα και η ευγένεια ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του και οι λόγοι για τους οποίους οι σιδηροδρομικοί τον αγάπησαν" υπογράμμισε η ομοσπονδία.

Μανώλης Γλέζος: Ένα ποίημα αποχαιρετισμού

Στο Γυαλιστή το μήνα, στο Στρασβούργο, ο στερνός αποχαιρετισμός. Το Νοέμβρη μήνα το μαρτύρησε στις Βρυξέλλες ο μανδύας της κίτρινης φυλλοστρωμνής.

Θέλησες με τη Νάντια να 'σαστε μάρτυρες στο νέο μου ξεκίνημα. Με συντροφεύατε στις υπογραφές. Κι όταν ανασηκώθηκα και σ' αντίκρισα έκλαιγες... όπως οι γονείς όταν συλλαβίζουν τα παιδιά τους την αλφαβήτα.

Σφουγγίζεις του συγκλαμού τα δάκρυα, πλέκεις σε κόμπους οργής τα δάκρυα του πόνου. Της χαράς τα δάκρυα τ' αφήνεις να λαμπυρίζουν στο φέγγος της ανατολής ως αντανακλούν τις ουτοπίες, τα όνειρα, τα οράματα.

* H "Αυγή" εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη σύντροφό του Ν. Βαλαβάνη και τα παιδιά τους

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL