Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η Βουλή εκσυγχρονίζει τα μουσεία Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων και Βίνιανης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή εκσυγχρονίζει τα μουσεία Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων και Βίνιανης

Από τη χθεσινή υπογραφή των συμβάσεων στη Βoυλή

Η Βουλή ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση δύο ιστορικών μουσείων της Εθνικής Αντίστασης, στις Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη Ευρυτανίας. Χθες, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, υπογράφηκαν οι δύο προγραμματικές συμβάσεις υλοποιώντας ένα σχέδιο που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, προκειμένου, όπως τόνισε, "να αποδοθεί η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή σε όλους όσοι τα πολύ δύσκολα χρόνια έδωσαν όλο τους το είναι".

Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε εμβληματική την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων και έκανε λόγο για έργα "μεγάλης πολιτιστικής σπουδαιότητας στη Στερεά Ελλάδα, έργα τα οποία θα αποτελούν σημεία αναφοράς, επισκεψιμότητας, διδαχής, ιστορικής γνώσης και διαμόρφωσης ιστορικής κουλτούρας, κυρίως για τα παιδιά, τους νέους, τις νέες γενιές".

Ο εορτασμός του "Αθήνα Ελεύθερη"

Στην υπογραφή των συμβάσεων συνεργασίας παρέστησαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Κόκκαλη Πέτρος Κόκκαλης και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, ο οποίος υπέγραψε τις συμβάσεις εκ μέρους της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τη χρονική συγκυρία υπογραφής των συμβάσεων λέγοντας ότι "αγαθή τύχη" είναι μέσα στην περίοδο των δύο-τριών εβδομάδων που εορτάζεται η επέτειος του "Αθήνα Ελεύθερη", δηλαδή της απελευθέρωσης της χώρας από τη γερμανική κατοχή στις 12 Οκτωβρίου 1944. "Η απελευθέρωση δεν προήλθε από μια ξαφνική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων διεθνώς ή από το γεγονός ότι έχασε ο Άξονας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προήλθε κυρίως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, από χιλιάδες αντιστασιακές πράξεις, από την κινητοποίηση ενός ολόκληρου λαού σε κάθε γωνιά της χώρας και βέβαια στην καρδιά της Αντίστασης που παλλόταν στην Ευρυτανία αλλά και αλλού" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης.

Κ. Μπακογιάννης: Συνυπάρχουμε ακόμα κι αν διαφωνούμε

Η Ευρυτανία "ήταν ένα πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, κύλησε πάρα πολύ αίμα. Πολλοί από εμάς, γενιές ολόκληρες, έχουμε δώσει τη μάχη για την εθνική συμφιλίωση και την εθνική ενότητα, ο καθένας από το μετερίζι του, χωρίς ποτέ,βεβαίως, να αποποιηθούμε των ιδεολογικών μας καταβολών ή των πολιτικών μας προελεύσεων. Με γενναιότητα παλέψαμε για την ανάγκη για διάλογο, για την ανάγκη να μάθουμε επιτέλους να συνυπάρχουμε ακόμα κι αν διαφωνούμε" είπε ο Κ. Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι εξασφαλίστηκε η "βιωσιμότητα της προσπάθειας".

Μ. Βλαζάκη: Σημαία του υπ. Πολιτισμού η ιστορική μνήμη

"Το υπουργείο Πολιτισμού έχει βάλει ψηλά σε αυτή την προγραμματική περίοδο το θέμα της Ευρυτανίας, καθώς, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη, για πρώτη φορά γίνονται αρκετά έργα στην περιοχή" επισήμανε η Μ. Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, υπογραμμίζοντας ότι "η ιστορική μνήμη είναι η σημαία του υπουργείου Πολιτισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL