Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Γ. Μουζάλας: Πρέπει να επανέλθει το “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: Πρέπει να επανέλθει το “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”

Δεν αρκεί να σταματήσουμε την επέλαση της Ακροδεξιάς, η παραδοσιακή Δεξιά ενσωμάτωσε τον ακροδεξιό λόγο και την ακροδεξιά πρακτική, πρέπει να επανέλθει το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», σημαίνει αφαίρεση εισοδημάτων, κατακτήσεις, εκεί θα αντιπαρατεθούμε, θα προσπαθήσουμε για την πλατιά προοδευτική συμμαχία, είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μουζάλας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Εάν με θέλγει προσωπικά κάτι σε αυτές τις Ευρωεκλογές, είναι η εμπειρία που είχα τα τελευταία τρία χρόνια στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στους θεσμούς και βλέποντας. Η Ευρώπη πρέπει να υπάρξει, ενωμένη, χωρίς να κυριαρχούν εθνικές πολιτικές, αλλά με μία άλλη πολιτική», τόνισε ο κ. Μουζάλας. «Δεν μας αρκεί να σταματήσουμε την επέλαση της Ακροδεξιάς, ούτε της παραδοσιακής Δεξιάς που ενσωμάτωσε τον ακροδεξιό λόγο και την ακροδεξιά πρακτική. Πρέπει να προκαλέσουμε τέτοια ρήγματα στην ΕΕ που να οδηγήσουν σε μία ενότητα που θα έχει βλέψεις και στόχους κοινωνικούς. Γι’ αυτό φτιάχνουμε την Προοδευτική Συμμαχία. Πρέπει να επανέλθει το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Δεξιά σημαίνει ότι αφαιρούνται εισοδήματα από τους κανονικούς ανθρώπους για να δοθούν στις εταιρείες, με το πρόσχημα ότι έτσι θα ζήσουμε καλύτερα. Ότι αφαιρούνται κατακτήσεις. Εκεί θα αντιπαρατεθούμε, θα προσπαθήσουμε για την πλατιά προοδευτική συμμαχία».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο, αντί για «παράξενες» λέξεις, όπως ο «νεοφιλελευθερισμός», «στην θεία μου, την ξαδέρφη μου, τον ανιψιό μου, θα πω “μας παίρνουν τα λεφτά μας, τα εισοδήματά μας, θέλουν να πάρουν κι άλλα, σε όλη την Ευρώπη”. Παίζουν με τα όνειρα των νέων, τα κάνουν έναν ατομισμό φτηνό που δεν οδηγεί πουθενά. Εκεί κάνουμε εμείς την αντιπαράθεσή μας».

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι το διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών είναι «η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρώπη, ή μία ακόμη πιο βάρβαρη εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μέτρων, που τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων θα προσπορίζονται οι πλούσιοι και οι εταιρείες», μία πτώση του κοινωνικού κράτους όπου «δεν θα έχουμε τα ιατρεία που έχουμε, τα σχολεία που έχουμε». «Αυτό το ευρωπαϊκό διακύβευμα ισχύει και για την Ελλάδα, οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστές, αλλά είναι γνωστή και η πρακτική του. Υπήρξε υπουργός Εσωτερικών, απέλυσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έκλεισε νοσοκομεία, ιατρεία, σταθμούς», προσέθεσε. «Αυτό που κάνει τώρα, με την κατάθεση πρότασης νόμου για να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αν θυμόσαστε το έκανε και με τις περικοπές των συντάξεων. Είναι φτηνά, επικοινωνιακά κόλπα, μπροστά στην συγκροτημένη πολιτική άποψη που αντιπαραθέτει η κυβέρνησή μας».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρυφτεί. Το οκτάωρο του φαίνεται “ξεπερασμένο”, το ασφαλιστικό του Πινοσέτ “από τα καλύτερα” αν και δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στην Ευρώπη, για τα ιατρεία ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να μπει μέσα στο Δημόσιο», συνέχισε ο κ. Μουζάλας. Ακόμη περισσότερο, τόνισε, του φαίνεται «ο 13ος μισθός “δώρο”, ενώ είναι μισθός. Δεν μιλάμε για επαναφορά δώρου, μιλάμε για επαναφορά ενός χαμένου μισθού. Τον έκλεψαν από τον λαό και η κυβέρνησή μας είναι πιθανόν να μπορέσει να του δώσει, στην φάση που φύγαμε από τα μνημόνια, πληρώσαμε κομμάτι του χρέους στο ΔΝΤ, πήραμε κοινωνικά μέτρα…». «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρότυπο αντίστασης, γιατί μέσα στα χρόνια των μνημονίων και την σκληρή δημοσιονομική “τάξη” κατάφερε και πήρε κοινωνικά μέτρα, κράτησε τον κόσμο όρθιο», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα, το ΚΙΝΑΛΛ έχει πάρει σαφή πορεία υπέρ της Νέας Δημοκρατίας … Μας ρωτάνε γιατί χαρήκαμε με τον Σάντσεθ, ενώ οι Podemos έπεσαν. Χαρήκαμε γιατί το πρόγραμμα του Σάντσεθ που νίκησε εκφράζει αυτό που λέμε προοδευτική συμμαχία. Λυπηθήκαμε που οι Podemos δεν πήγαν τόσο καλά. Αλλά σαν σύνολο είχαμε θετική έκβαση στην Ισπανία. Αυτό πρέπει να κάνουμε παντού», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι «η Σοσιαλδημοκρατία, μετά από χρόνια, δείχνει να προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τον εναγκαλισμό με την Δεξιά. Για το ΚΙΝΑΛΛ … οι θέσεις που έχει πάρει μέχρι τώρα μάλλον το βγάζουν εκτός προοδευτικού τόξου. Η προοδευτική συμμαχία παραμένει ανοιχτή, να δεχθεί όσους συμφωνούν με τα αιτήματά της: στροφή της Ευρώπης στο κοινωνικό κράτος, καλύτερο εισόδημα για τους πολίτες, ανακοπή του ακροδεξιού ρεύματος».
«Θεωρώ πολύ πιο επικίνδυνη την παραδοσιακή Δεξιά που έχει ενστερνιστεί τον λόγο και την πράξη της ακροδεξιάς», στο κάλεσμα Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να συνεργαστεί με εθνικιστές και λαϊκιστές, «πιστεύω ότι υπάρχει ήδη» ανταπόκριση, και «όταν συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο, στα διπλανά έδρανα θα κάθονται, μαζί θα ψηφίζουν ενάντια σε οποιοδήποτε μέτρο υπέρ των εισοδημάτων μας και της ζωής μας. Είναι μαζί, κυβέρνησαν μαζί με την Ακροδεξιά, σε πολλά κράτη, κυρίως ενσωμάτωσαν τον λόγο στην πρακτική τους».

«Δείτε στην Ελλάδα», συνέχισε, «τι λέει ο κ. Βορίδης: “οι Αριστεροί είναι ελαττωματικοί”. Ο κ. Γεωργιάδης ονειρεύεται ακόμη κομμουνιστές στο Γράμμο και στο Βίτσι, που πήραν την κυβέρνηση και πρέπει να τους διώξει. Πάει λέγοντας. Πίσω από αυτά κρύβεται μία καινούργια επίθεση στα εισοδήματά μας, σε μία φάση που στην Ελλάδα τείνουν να βελτιώνονται τα πράγματα. Αν και δεν είμαστε καλά, είμαστε καλύτερα, όλες οι εκτιμήσεις από τεχνοκράτες οικονομολόγους δείχνουν μία πορεία που βελτιώνει συνέχεια τα πράγματα. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε αυτή την πορεία».

Το αν θα κινητοποιηθεί ο κόσμος να πάει στις κάλπες των Ευρωεκλογών ή θα κυριαρχήσει η αποχή και η εκ του μακρόθεν αποδοχή της κατάστασης, είναι και θέμα ευθυνών της Αριστεράς, είπε καταλήγοντας ο κ. Μουζάλας, «γιατί επί χρόνια δεν είδε με σωστό τρόπο την αυτόνομη σημασία των Ευρωεκλογών. Από την ΕΕ καθορίζεται το 70% των πράξεων της καθημερινής ζωής μας και δεν το είδαμε με την ένταση που έπρεπε. Πρέπει τώρα να πείσουμε ξανά τον κόσμο γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο. Αλλά στην Αριστερά όλα είναι ζήτημα πάλης, δεν είναι τίποτε εύκολο, πρέπει να παλέψεις για να το κερδίσεις. Αυτό πρέπει να κάνουμε, το κάνουμε στο βαθμό που μπορούμε. Έχουμε εναντίον μας αυτούς που θέλουν να καταργήσουν την αυτόνομη σημασία των Ευρωεκλογών, που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Εμείς θα συζητήσουμε και για τα άλλα και όπου έχουμε ευθύνες θα τις πάρουμε, αλλά το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι η ζωή μας μετά τις Ευρωεκλογές, τα εισοδήματά μας μετά τις Ευρωεκλογές, τα ιατρεία και τα νοσοκομεία μας…».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/614522454&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL