Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Με γλώσσα Ν.Δ. στα εθνικά η Φ. Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με γλώσσα Ν.Δ. στα εθνικά η Φ. Γεννηματά

Με την ομιλία της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η Φ. Γεννηματά επανέλαβε τις βασικές γραμμές του σχεδιασμού της για την επόμενη μέρα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίζει ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ έδειξε για μια ακόμη φορά με έντονη φρασεολογία πως ο βασικός στόχος της είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτές τις κεντρικές επιλογές η Φ. Γεννηματά προσπάθησε ξανά να προσελκύσει την προοδευτική ψήφο λέγοντας ότι η μόνη χρήσιμη ψήφος είναι αυτή στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μιλώντας για «αυτόνομη πορεία, ανεξάρτητη γραμμή, κανέναν συμβιβασμό»...

Ειδικότερα -στον απόηχο των «απειλών» Μητσοτάκη για επαναληπτικές εκλογές αν αναδειχθεί πρώτος χωρίς αυτοδυναμία- η Φ. Γεννηματά διαβεβαίωσε ότι «είμαστε δύναμη ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας στη χώρα», «με πίστη στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα και τα μεγάλα ζητήματα». Δείχνοντας στην κατεύθυνση της ανοχής προς κυβέρνηση Ν.Δ. σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, είπε ότι «δεν μας απασχολούν οι υπουργικές καρέκλες, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία», αλλά «οι άνθρωποι».

Σημεία συνεννόησης

Παρότι δηλώνει ότι θα συναινεί για να μην έχει η χώρα «περιπέτειες», δηλαδή για να μην διαταραχθεί μια κυβέρνηση Ν.Δ., ανέφερε ότι «είμαστε απέναντι σε πολιτικές που έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με τις προγραμματικές μας θέσεις». Μεταξύ αυτών των πολιτικών που στηλιτεύει είναι και οι θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τα εργασιακά, αλλά και το γεγονός ότι έχει σταματήσει να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Παρ' όλα αυτά η Φ. Γεννηματά συνεχίζει να διαβεβαιώνει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και όσο περνάει από το χέρι μας, θα αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο αποσταθεροποίησης, κάθε απόπειρα που θα βλάψει την πολιτική ομαλότητα και θα θέσει σε κίνδυνο εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα».

Διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «θα συμβάλει θετικά και ουσιαστικά» στα εξής: «σε κρίσιμα εθνικά θέματα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη συνταγματική αναθεώρηση, σε προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στην επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ως προς τα εθνικά, επιβεβαιώσε ότι μοιράζεται ίδιες θέσεις με τη Ν.Δ. δηλώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο Αλ. Τσίπρας «τα έδωσε όλα με τη Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια» και πως «χειρίστηκε χωρίς σοβαρή προετοιμασία και από θέση αδυναμίας τη σχέση με την Τουρκία».

Κάνοντας σαφές ότι ζητεί την ψήφο των πολιτών με το «χαρτί» του εγγυητή της σταθερότητας και του «ρυθμιστή» των εξελίξεων, η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι το δίλημμα στις εκλογές «δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης», «δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος», αλλά «ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες».

Προκειμένου να «μιλήσει» στον προοδευτικό κόσμο, αναφέρει ότι ζητάει να ενισχυθεί εκλογικά ώστε να αποτελέσει «δυνατό αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές», δηλαδή προς τη Ν.Δ. Ζήτησε εντολή «που θα αποτρέπει την κυριαρχία της Ν.Δ. και παράλληλα θα αποδυναμώσει τώρα καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ» και παράλληλα είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση».

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL