Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Σκληρή καταστολή στην Ιερισσό μετά τον εμπρησμό του εργοταξίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρή καταστολή στην Ιερισσό μετά τον εμπρησμό του εργοταξίου

Αμέσως μετά την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός, στις 16 Φεβρουαρίου 2013, οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών της ΒΑ Χαλκιδικής, που αντιδρούν στην ανοιχτή εξόρυξη χρυσού, γνώρισαν την πιο σκληρή καταστολή με στόχο την τρομοκράτησή τους. Ήδη το κίνημα SOS Χαλκιδική είχε μαζικοποιηθεί κάνοντας τη λεγόμενη «αόρατη πορεία» της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 κόσμος, αλλά δεν προβλήθηκε από κανένα από τα λεγόμενα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εμπρησμός του εργοταξίου ήταν η αφορμή για να επιβληθεί το δόγμα της κυβέρνησης Σαμαρά και των συνοδοιπόρων της «επένδυση με κάθε κόστος». Έτσι στην περιοχή της Ιερισσού και στα γύρω χωριά το κόστος, πέρα από περιβαλλοντικό, ήταν η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο  περιορισμός της δημοκρατίας. Ο τότε δήμαρχος και μεγάλος υπερασπιστής της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα Χρήστος Πάχτας, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά και την εταιρεία, βρήκαν την ευκαιρία να ενοχοποιήσουν το κίνημα SOS Χαλκιδική. Υπέδειξαν μάλιστα ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν δυναμική παρουσία στους αγώνες ενάντια στην συγκεκριμένη επένδυση, όπως τον Λάζαρο Τόσκα, τον Τόλη Παπαγεωργίου κ.ά.

Κατά δεκάδες μέλη του κινήματος οδηγούνταν στην Ασφάλεια, όπου κρατούνταν για πολλές ώρες, χωρίς παρουσία δικηγόρων, ανακρίνονταν και τους έπαιρναν παράνομα DNA. Την Τσικνοπέμπτη εκείνης της χρονιάς η Ιερισσός «τσίκνισε» από τα δακρυγόνα της αστυνομίας. Ειδικές Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλαν στο χωριό και έριξαν χημικά ακόμη και μέσα στην αυλή του σχολείου. Επικράτησε πανικός, ενώ λίγο αργότερα ένστολοι έμπαινα στα σπίτια κατοίκων, ακόμη και σπάζοντας πόρτες για «έρευνα». Η περιοχή είχε επιστρέψει πίσω, σε άλλες σκοτεινές εποχές... Κάτοικοι και δικηγόροι κατήγγειλαν τις απαράδεκτες μεθόδους της ΕΛ.ΑΣ., ενώ μιλούσαν γα «απαγωγή» δυο συγχωριανών τους από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Τελικά δύο άτομα οδηγούνται στη φυλακή και άλλα 19 κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός, όμως το κίνημα όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκε, αλλά πείσμωσε και δυνάμωσε. Μάλιστα, όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, την επομένη της επιβολής της αστυνομοκρατίας στην περιοχή, δήλωσε ότι «δεν θα γίνει η Ιερισσός το 'γαλατικό χωριό'», οι κάτοικοι που έστησαν οδοφράγματα στις εισόδους του χωριού τους, ανέβασαν και πινακίδες που ανέγραφαν «Γαλατικό χωριό»...

Περίπου 350 κάτοικοι της περιοχής είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα, που έχουν να κάνουν με τον αγώνα τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Δύο όμως υποθέσεις ξεχωρίζουν με συνολικά περίπου 50 κατηγορούμενους. Αυτή που έληξε χθες, η άλλη μεγάλη υπόθεση για τα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL