Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Ο Δήμος Κορυδαλλού μνημονεύει και τιμά τον Θ. Αγγελόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δήμος Κορυδαλλού μνημονεύει και τιμά τον Θ. Αγγελόπουλο

Πέρασαν επτά χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από τροχαίο στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα». Ήταν Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012, και "Η άλλη θάλασσα" δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ... Ο Αγγελόπουλος ήταν σε γύρισμα στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας και ,τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα.

Φέτος ο Δήμος Κορυδαλλού στον Πειραιά, όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα, τιμά τον σπουδαίο δημιουργό, μετονομάζοντας σε ειδική τελετή την 1η Απριλίου την πλατεία μπροστά από το "Σινέ Παράδεισος" σε πλατεία «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Με την ονομασία της πλατείας ανοίγει ο κύκλος εκδηλώσεων «Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου», μια πρωτοβουλία του Δήμου Κορυδαλλού και της Κινηματογραφικής Λέσχης, για τη διάσωση - ψηφιοποίηση των ταινιών του σκηνοθέτη. Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κορυδαλλού αποδέχθηκε την πρόταση της Κινηματογραφικής Λέσχης για τη μετονομασία της πλατείας. Επίσης θα προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να δοθεί και το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο "Σινέ Παράδεισος".

Η εκδήλωση της Δευτέρας 1η Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. έξω από το "Σινέ Παράδεισος" από τον δήμαρχο της πόλης Σταύρο Κασιμάτη. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια εκδήλωση μνήμης, με ομιλίες από τον ιστορικό και κριτικό του θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, τον ιστορικό του κινηματογράφου Στάθη Βαλούκο και τον δημοσιογράφο - κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη.

Επίσης, στην εκδήλωση θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους «Η Φλώρινα του Θ. Αγγελόπουλου» του Χάρη Παπαδόπουλου και «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στο τέλος της αιωνιότητας» του Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Παράλληλα στο φουαγιέ του κινηματογράφου "Σινέ Παράδεισος" θα διοργανωθεί έκθεση αφισών των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε επιμέλεια Γιώργου Καζιάνη.

Ρετροσπεκτίβα - αφιέρωμα

Στις αρχές Μαΐου ο θερινός "Σινέ Παράδεισος" θα ανοίξει τις πύλες του με ρετροσπεκτίβα - αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και με την παρουσία κριτικών κινηματογράφου. Στις τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Κορυδαλλού περιλαμβάνεται επίσης ημερίδα - συνάντηση η οποία πρόκειται να διοργανωθεί το φθινόπωρο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα (και με σκοπό την παρουσίαση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα σχολεία) καθώς και επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ο 'άλλος' στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου», σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την επιμέλεια της καθηγήτριας Ειρήνης Στάθη.

Τέλος, ο Δήμος Κορυδαλλού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση - ψηφιοποίηση του κινηματογραφικού έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου προτείνοντας τη σύσταση επιτροπής προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την αναζήτηση πόρων ώστε να προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL