Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
ΣΥΡΙΖΑ: Εργασία με αξιοπρέπεια για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Εργασία με αξιοπρέπεια για όλους

"Με την υπερψήφιση της τροπολογίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού επισφραγίζεται η έναρξη μιας νέας περιόδου για τη χώρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια με τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αποκαθίσταται μια κατάφωρη αδικία για τους νέους εργαζόμενους.

"Μετά την απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, το 2012, η οποία μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και θέσπισε και τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών, που ήταν μειωμένος κατά 32%, η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να αποκαταστήσει μια κατάφωρη αδικία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, η επικείμενη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα αποκαταστήσει τον ηλικιακό ρατσισμό που είχε επιβληθεί στους εργασιακούς χώρους.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για το νέο τοπίο της χώρας μετά τα Μνημόνια. Είναι πλέον φανερό ότι, σε αντίθεση με το πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη, που θέλει τους εργαζόμενους στο περιθώριο και στο έλεος της εργοδοσίας, η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς τους" καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανδρέας Νεφελούδης: Τέλος ο υποκατώτατος για 250.000 νέους

"Εμείς εφαρμόζουμε πολύ συστηματικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τα εργασιακά. Ό,τι είχε ειπωθεί το 2015, αυτό υλοποιείται, τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδης, προσθέτοντας ότι "καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για 250.000 νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως παύουν να ισχύουν τα 510,92 ευρώ. Όλοι θα ενταχθούν όπως πρέπει στον νέο κατώτατο".

Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τον πιθανό αριθμό «δόσεων», ο κ. Νεφελούδης σημείωσε:

"Δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο, πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες, να δούμε πού βρισκόμαστε μετά από μία οκταετία απόλυτης απορρύθμισης. Πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας με συγκεκριμένες παραμέτρους. Έχουμε πολύ αντιφατικά μηνύματα, πάρα πολύ κόσμο σε απόλυτη απορρύθμιση, αρκετό κόσμο, αρκετές μορφές ευελιξίας στην απασχόληση, παραμένει υψηλό το ποσοστό της παραβατικότητας".

Ο κ. Νεφελούδης κατέληξε σημειώνοντας: "Όλοι αυτοί που θεσμοθέτησαν την απόλυτη απορρύθμιση τώρα έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο. Εμείς εφαρμόζουμε πολύ συστηματικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τα εργασιακά. Ό,τι είχε ειπωθεί το 2015, αυτό υλοποιείται, συστηματικά».

Σε ισχύ 12 κλαδικές συμβάσεις

Επίσης, αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές κλαδικές συμβάσεις που είναι ήδη εν ισχύι και εκκρεμεί η απόφαση επέκτασής τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αλλά και τις κινήσεις του υπουργείου Εργασίας για την υπογραφή ακόμη περισσότερων.

Ο γ.γ. Εργασίας αναφέρθηκε στις συμβάσεις στους κλάδους των πετρελαιοειδών, στις καπνοβιομηχανίες, σε μεταλλεία και λιγνιτωρυχεία, στα ζαχαρώδη, στα σούπερ μάρκετ, τα ΚΤΕΛ και της επιχειρήσεις σε θέαμα και ακρόαμα.

"Τα μηνύματα που παίρνουμε μετά την εφαρμογή της επεκτασιμότητας είναι πολύ θετικά, σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι έχουν δει σοβαρές αυξήσεις και σημαντικά ωφελήματα. Αυτά θα τα δούμε και στον τουριστικό κλάδο, στα ξενοδοχεία, όταν τεθεί σε εφαρμογή η κλαδική σύμβαση. Είναι θέμα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να μπουν οι διαδικασίες σε εφαρμογή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «έχουμε σε ισχύ 11-12 κλαδικές συμβάσεις και ορισμένες είναι πολύ σημαντικές».

Στα σούπερ μάρκετ μάλιστα, όπως σημείωσε, κάποιες επιχειρησιακές συμβάσεις «είναι πολύ καλές... σε κάποιες περιπτώσεις το τετράωρο είναι πιο υψηλό από τον μισθό που είχε θεσμοθετήσει ο κ. Βρούτσης, για να μην ξεχνιόμαστε».

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο ΣΕΒ λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα

Η πολιτική που ακολουθήθηκε για τα εργασιακά τον καιρό του Μνημονίου δεν ήταν προϊόν ενός εξωτερικού καταναγκασμού, ήταν ακριβώς το πολιτικό πρόγραμμα το οποίο πίστευαν και πιστεύουν ακόμα η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΕΒ" τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 και πρόσθεσε ότι "εδώ και πάρα πολύ καιρό ο ΣΕΒ δεν λειτουργεί ως κοινωνικός εταίρος, ο ΣΕΒ λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού σημείωσε: "Εκμεταλλεύτηκαν το μνημονιακό πλαίσιο έτσι ώστε σε συνεργασία με τους θεσμούς να υλοποιήσουν αυτήν την και κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική πολιτική, γιατί μετά από οκτώ χρόνια κρίσης έχεις κάποια δεδομένα στα χέρια σου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «η ζωή δίνει απαντήσεις» και πως «το επιχείρημα ότι θα μειώσουμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους για να συγκρατήσουμε την ανεργία των νέων τη στιγμή που η ανεργία των νέων πήγε στο 60%, ε, όποιος ακόμα το υπερασπίζεται δεν θα έπρεπε να μπορεί να βρει δουλειά ούτε σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο. Τι να κάνουμε; Η ζωή δίνει απαντήσεις».

Παράλληλα σημείωσε ότι: «Όποιος επιθυμεί να οικοδομήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας πάνω στη φθηνή, ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία στο τέλος της ημέρας πάντα θα είναι χαμένος, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος που μπορεί να το κάνει καλύτερα από σένα».

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στη θεσμική αναβάθμιση που γίνεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα οι υπερωρίες και η υπερεργασία, κάτι που σκόπιμα η προηγούμενη κυβέρνηση συνειδητά και επίτηδες είχε αφήσει απ' έξω για να μην μπορούν να ελεγχθούν και μεγάλοι εργοδότες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL