Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αύριο η δίκη του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου - Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο δήμαρχος που αγωνίζεται να διώξει τη δυσοσμία που κατακλύζει την πόλη / Αύριο η δίκη του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου: Διεκδικώντας ανάσα ζωής για τη Δραπετσώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο η δίκη του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου - Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο δήμαρχος που αγωνίζεται να διώξει τη δυσοσμία που κατακλύζει την πόλη / Αύριο η δίκη του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου: Διεκδικώντας ανάσα ζωής για τη Δραπετσώνα

Ανάσα ζωής διεκδικεί ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος αγωνιζόμενος εδώ και χρόνια οι πολίτες να αποκτήσουν αυτό που τους αξίζει: μια καθαρή ατμόσφαιρα για να ανασαίνουν. Σ’ αυτόν τον αγώνα ο δήμαρχος της πόλης έχει έρθει αντιμέτωπος με τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής, ενώ η εταιρεία πετρελαιοειδών Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη, υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2019 αγωγή εις βάρος του δημάρχου αξιώνοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση ενός έτους. Η εξ αναβολής δίκη είναι αύριο ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την έντονη δυσοσμία που υπάρχει στην περιοχή.

Εδώ και χρόνια η περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας κατακλύζεται από σύννεφα κίτρινου καπνού, σαν τα φουγάρα να σπρώχνουν τη βρομερή οσμή τους μέσα στους δρόμους και στα σπίτια της πόλης. Οι κάτοικοι λένε πως όταν ο άνεμος είναι νοτιοδυτικός, η μυρωδιά δεν τους επιτρέπει να ανοίξουν τα παράθυρα. Εκτιμούν πως η βρομερή οσμή έρχεται από τις δεξαμενές των πετρελαιοειδών και τα φουγάρα της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge. Εδώ και χρόνια, λοιπόν, ο Χρήστος Βρεττάκος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει ανθρώπινη την ατμόσφαιρα της πόλης του.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δώσει αγώνα ώστε η έκταση των 240 στρεμμάτων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας να αποτελέσει το “μπαλκόνι” της πόλης. Τα Λιπάσματα Δραπετσώνας συνορεύουν με την έκταση του διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της BP, που το 2012 εξαγόρασε η Oil One συμφερόντων Μελισσανίδη. Το 2013, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίζει τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού για την ανακαίνιση και επισκευή του συστήματος διακίνησης καυσίμων και τη διαμόρφωση των δεξαμενών Νο 13 και Νο 14 συνολικής χωρητικότητας 14.405 κ.μ. για αποθήκευση μαζούτ κατηγορίας 3 αντί για ντίζελ κατηγορίας 3 στην εταιρεία Oil One ΑΒΕΕ. Το ίδιο έτος εγκρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και η επεξεργασία των υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων.

Αλλαγή πολεοδομικού σχεδίου

Το 2014, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης τροποποιεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δραπετσώνας και η περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετονομάζεται σε περιοχή Μητροπολιτικής Παρέμβασης. Μ’ αυτή την αλλαγή, εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως με συντελεστή δόμησης 0,6 (από 0,4) και οι χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας και τριτογενούς τομέα, ενώ τίθεται σε ισχύ ο θεσμός της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ). “Έτσι, ο δήμος χάνει το δικαίωμα να ελέγχει τον πολεοδομικό σχεδιασμό του χώρου” (για τις ΖΕΑ το δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης των αδειών έχει το υπουργείο) αναφέρουν συνεργάτες του δημάρχου, ενώ η ταφόπλακα στο σκέλος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης έρχεται όταν τον Ιούνιο του 2017 ψηφίζεται διάταξη που παρατείνει την παραμονή εγκαταστάσεων της Oil One και της Lafarge για ακόμη είκοσι χρόνια.

Επιβεβαίωση από Δημόκριτου

Κι ενώ η Oil One ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την έντονη οσμή που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και καταφέρεται εναντίον του δημάρχου υποβάλλοντας μήνυση και αγωγή, η έκθεση του “Δημόκριτου” επιβεβαιώνει ότι υπάρχει όντως πρόβλημα δυσοσμίας. Σύμφωνα με την έκθεση του “Δημόκριτου”, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, αναφέρεται ότι “παρατηρείται αύξηση των οσµηρών θειούχων ενώσεων (µερκαπτάνες, θειοφαίνια και σουλφίδια) κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών σε σχέση µε τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις µη οσµηρές ηµέρες”. “Η διαφορά στην αύξηση των συγκεντρώσεων τις οσµηρές ηµέρες είναι στατιστικά σημαντική για τις ενώσεις 2-methylthiophene sec-butylmercaptan και Methyl mercaptan” σημειώνεται στην ίδια έκθεση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι “οι συγκεντρώσεις όλων των πτητικών οργανικών ενώσεων βρέθηκαν αυξημένες κατά τη διάρκεια των ηµερών µε οσµή, µε τη διαφορά των ξυλολίων, του ισοπροπυλ-βενζολίου και του στυρενίου µεταξύ των οσµηρών και µη ημερών να είναι στατιστικά σηµαντική”. Βέβαια, στην έκθεση του “Δημόκριτου” επισημαίνεται ότι “παρ’ όλο που τα αιωρούµενα σωµατίδια δεν αποτελούν οσµηρούς παράγοντες, φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL