Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Συνέδριο ΟΑΣΕ, υπ. Εξωτερικών, Ιδύματος Bloomberg και Δήμου Αθηναίων - Αυστηρές ποινές αποκλεισμού για παραβάτες σε Σουηδία και ΗΠΑ σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία / Στοπ στους κρατικούς προμηθευτές για αγαθά παραγόμενα από καταναγκαστική εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο ΟΑΣΕ, υπ. Εξωτερικών, Ιδύματος Bloomberg και Δήμου Αθηναίων - Αυστηρές ποινές αποκλεισμού για παραβάτες σε Σουηδία και ΗΠΑ σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία / Στοπ στους κρατικούς προμηθευτές για αγαθά παραγόμενα από καταναγκαστική εργασία

Με τις δημόσιες προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πυλώνας των κρατικών δαπανών μετά από αυτές για την άμυνα, άνοιξε και στην Ελλάδα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ποιότητα παραλαβής αυτών των προμηθειών. Όχι ως προς το περιεχόμενό τους -εξάλλου αυτό κατοχυρώνεται από την κοινοτική νομοθεσία-, αλλά ως προς τον τρόπο παραγωγής των αγαθών και της παροχής των υπηρεσιών. Το ερώτημα είναι το ίδιο απλό και σύνθετο: Θέλουμε να ξέρουμε ως κράτος και εντέλει ως φορολογούμενοι πολίτες εάν οι κρατικές προμήθειες σε χειρουργικά γάντια ή σε παπούτσια για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραχθεί από ανήλικα παιδιά στη Μαλαισία: Πώς μπορεί αυτό να ελεγχθεί; Πώς η χώρα μας συμβάλλει στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας;

Αυτά τα ερωτήματα απασχόλησαν το συνέδριο που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα και ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του υπουργείου Εξωτερικών, του Ιδρύματος Bloomberg και του Δήμου Αθηναίων. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα η ανταλλαγή τεχνογνωσίας από χώρες όπως η Σουηδία και οι ΗΠΑ δίνει τον τόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης εξετάζει τον σχεδιασμό ενός πιλοτικού προγράμματος για τις προμήθειες του δήμου το οποίο θα βασίζεται στις αρχές του anti-trafficking, σε συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστή του ΟΑΣΕ, προκειμένου, όπως ο ίδιος είπε, “να αναδειχθεί ο ενεργός ρόλος του Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων”.

Από την Ολλανδία έως την Ιαπωνία

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι ο προβληματισμός για το πώς παράγονται αγαθά που προμηθεύονται τα κράτη και εάν προέρχονται από καταναγκαστική εργασία διαπερνά τις κυβερνήσεις. Ήδη από το 2017, η Ολλανδία έχει τροποποιήσει τον κανονισμό δημοσίων συμβάσεων θέτοντας αυτή την ποιοτική προϋπόθεση ως όρο συμμετοχής ή αποκλεισμού του προμηθευτή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει αντίστοιχους όρους στις δημόσιες συμβάσεις, με την πρόσφατη συζήτηση στα θεσμικά όργανα να περιστρέφεται γύρω από την αυστηροποίηση των κανόνων αποκλεισμού του προμηθευτή, γιατί, όπως ειπώθηκε, έχουν εντοπιστεί κρούσματα σύγχρονων μορφών δουλείας όχι εις βάρος αλλοδαπών, αλλά εις βάρος πολιτών της ίδιας της χώρας. Συνήθως, αυτοί προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και απασχολούνται σε δουλειές όπως η τυποποίηση προϊόντων ή παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας. Ακόμη και η Ιαπωνία έχει θέσει τέτοιους όρους στις δημόσιες συμβάσεις που συνάπτει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Αυτό που αναδείχθηκε από τους ομιλητές στο συνέδριο είναι ότι απαιτείται άμεση εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων ως προς τον όρο της καταναγκαστικής εργασίας. Στον ευρωπαϊκό χώρο, η Στοκχόλμη, το Μάλμε και η Βαρκελώνη συνιστούν πρωτοπόρα παραδείγματα. Συναντήσαμε τη Σουηδή Παολίν Γκοθεμπέργκ, που εκπροσωπεί το εθνικό δίκτυο για την κοινωνική ευθύνη στις δημόσιες συμβάσεις. Εξήγησε ότι το δίκτυο αυτό είναι σε άμεση συνεργασία με το αντίστοιχο των δήμων και των περιφερειών που αριθμούν τα 21 και παρότι -όπως είπε- ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ (!), οι έλεγχοι είναι συστηματικοί!

Από τη Σουηδία στη Μαλαισία

Ένας από τους σημαντικότερους ελέγχους που διενήργησε το σουηδικό εθνικό δίκτυο ήταν στη Μαλαισία και στην πόλη Μάλακα. Από εκεί η Σουηδία, όπως και πολλές χώρες παγκοσμίως προμηθεύονται ιατρικά αναλώσιμα για τα δημόσια νοσοκομεία. “Θέλαμε να εξετάσουμε τις συνθήκες παραγωγής των χειρουργικών γαντιών σε έξι διαφορετικούς κατασκευαστές που ήταν οι προμηθευτές μας” εξήγησε η Παολίν Γκοθεμπέργκ προσθέτοντας ότι “σε έναν από αυτούς εντοπίσαμε 24 παραβάσεις του διεθνούς δικαίου εργασίας”.

Οι παραβάσεις σχετίζονταν με το γεγονός ότι ο εργοδότης παρακρατούσε τα διαβατήρια των εργαζομένων από τη στιγμή που έπιαναν δουλειά. “Ύστερα, εντοπίσαμε ότι η εταιρεία είχε δεσμευμένους τους εργαζόμενους μέσω δανεισμού που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν παρέχοντας την εργασία τους” τόνισε η Π. Γκοθεμπέργκ, υπονοώντας ότι ενδεχομένως ο εργοδότης να σχετιζόταν με δίκτυο δουλεμπόρων. Επίσης, στην καταγραφή των εργασίμων ημερών, οι Σουηδοί ελεγκτές εντόπισαν ότι οι εργαζόμενοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους 24 ημέρες χωρίς ρεπό, με ωράριο που ξεπερνούσε τις ώρες υπερεργασίας. “Αυτός ήταν ο λόγος διακοπής της συνεργασίας μας με τον συγκεκριμένο προμηθευτή” εξήγησε η Π. Γκοθεμπέργκ.

Δραστικά μέτρα στο Χιούστον

Την καθοριστική συμβολή της καταπολέμησης της εξαναγκαστικής εργασίας για αγαθά που προμηθεύεται κρατικός φορέας ανέδειξε πρόσφατα η πόλη του Χιούστον, στο Τέξας των ΗΠΑ. Εκεί, η δημοτική αρχή έχει εκδώσει διάταγμα για τη μηδενική ανοχή στην εξαναγκαστική εργασία και της εμπορίας ανθρώπων. “Δεν θέλουμε ούτε ένα δολάριο να πηγαίνει στις τσέπες όσων προμηθευτών επιδιώκουν να βγάλουν κέρδος από την εξαναγκαστική εργασία” είναι το μότο της δημοτικής αρχής του Χιούστον. Γι' αυτό συστάθηκε ειδικό γραφείο για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας. Ενώ για τους προμηθευτές του δήμου που αποδειχθεί η παραγωγή αγαθών με χρήση εξαναγκαστικής εργασίας τα μέτρα είναι δραστικά! Το διάταγμα προβλέπει αυτόματη λύση της σύμβασης του δήμου με τον προμηθευτή εφόσον αποδειχθεί ότι τα αγαθά που παρέχει ο τελευταίος είναι προϊόν εξαναγκαστικής εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο προμηθευτής διαγράφεται από το σχετικό μητρώο και ακολούθως οι ελεγκτικές αρχές του δήμου διερευνούν εάν και ο παραγωγός μεταχειρίζεται την εξαναγκαστική εργασία για την παραγωγή του προϊόντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL