Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια, Υποψήφια δήμαρχος Αρταίων: / Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια: Μπορούμε να κάνουμε το άλμα στο μέλλον για τον τόπο μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια, Υποψήφια δήμαρχος Αρταίων: / Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια: Μπορούμε να κάνουμε το άλμα στο μέλλον για τον τόπο μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια αναπτύσσει τις “λεπτές αποχρώσεις της καθημερινότητας” που θα επιδιώξει να φωτίσει με το έργο της για να προσφέρει στους συμπολίτες της μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άρτα το 1964. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλοσοφική και Πολιτικές Επιστήμες. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό-καρδιολόγο Βασίλη Κοίλια και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Μαριάνθη. Σήμερα είναι εκλεγμένη, για δεύτερη θητεία, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου και περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξή της, όπου ήταν επικεφαλής η Όλγα Γεροβασίλη. Έχει εκλεγεί τρεις εν συνεχεία θητείες δημοτική σύμβουλος, υπηρετώντας τον θεσμό από τις θέσεις ευθύνης. Είναι εκλεγμένη εν ενεργεία πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Άρτας και για δεύτερη θητεία γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Είναι καθηγήτρια Γαλλικών και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διευθύνει την επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας της Βελισσάρης Ταπραντζής ως επικεφαλής της Shell - Μυρτέα Άρτας.

* Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα από την Άρτα;

Ως Αρτινή και ως άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι η Άρτα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία, τη βαραίνουν οι παθογένειες του παρελθόντος. Από την άλλη, στην παρούσα ιστορική συγκυρία τής ανοίγονται ευκαιρίες για ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός.

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν αυτός ο τόσο προνομιούχος τόπος, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και έχει τόσο πλούσιο κάμπο, να έχει εγκλωβιστεί σε ένα καθοδικό σπιράλ εδώ και δεκαετίες. Πώς ο τόπος της αρχαίας Αμβρακίας, του Πύρρου, του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με τις αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες, που ήταν κέντρο εμπορικής δραστηριότητας στα οθωμανικά χρόνια και στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα έχει αυτήν την πορεία σήμερα;

* Τι θέτετε ψηλά στην ατζέντα των παρεμβάσεών σας;

Σε αυτό ακριβώς το σημείο και έχοντας αυτοδιοικητική εμπειρία (τρεις τετραετίες στην αντιπολίτευση, μια τετραετία στη συμπολίτευση) και υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου - αντιδήμαρχος), πιστεύω ότι η δική μας παρέμβαση ως "Δημοτική Αναγέννηση" μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Γιατί εμείς θέτουμε στο επίκεντρο την αλλαγή της καθημερινότητας του πολίτη με στοχευμένες δράσεις και αισθητικές παρεμβάσεις, έχοντας πάνω απ’ όλα ως προμετωπίδα μας τον πολιτισμό! Πολιτισμός για εμάς δεν είναι μόνο τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά και οι πιο λεπτές αποχρώσεις της καθημερινότητας, που δίνουν ποιότητα στη ζωή μας.

* Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της περιοχής που θέλετε να αναδείξετε;

Δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο από το να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η εποχή μας. Τους καινούργιους δρόμους, χάρη στους οποίους η Άρτα είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα. Θα ήταν έγκλημα να μην εκμεταλλευτούμε τη συνθήκη αυτή για να αναπτύξουμε τον τουρισμό, δίνοντας έμφαση σε έναν θεματικά προσανατολισμένο, ήπιας μορφής τουρισμό, ο οποίος δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Την προώθηση των αγροκτηνοτροφικών μας προϊόντων μέσα από συντονισμένες δράσεις πιστοποίησης και ειδικές καμπάνιες που θα βοηθήσουν στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς μας τομέα.

Παράλληλα, θα αδράξουμε τις ευκαιρίες για ουσιαστική ανάπτυξη και όχι για «έργα βιτρίνας», χάρη στα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα. Η ώς τώρα εμπειρία μου στον χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει δείξει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι όραμα, στρατηγική και πάνω απ’ όλα ανοιχτές διαβουλεύσεις και συντονισμένη δουλειά, ώστε οι δημότες να είναι συμμέτοχοι και συνδημιουργοί. Τέλος, θα επενδύσουμε στις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας: από την ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι την ψηφιακή μουσειολογία και τη δημιουργία «ψηφιακών περιπάτων» στην Άρτα. Απλά, χρειάζεται κάποιος να «πατήσει το κουμπί»...

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Πιστεύω βαθιά στην απλή αναλογική και στην «ενδοδημοτική αποκέντρωση» που ευαγγελίζεται ο «Κλεισθένης». Θεωρώ ότι σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο κουλτούρες: από τη μία το παλιό, δημαρχοκεντρικό, υδροκέφαλο διοικητικό μοντέλο και από την άλλη ένα σύστημα που θέλει τον πολίτη συμμέτοχο στα κοινά και συνδημιουργό της μοίρας του τόπου του.

Το παλιό σύστημα δεν άφηνε περιθώρια να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της αναλογικής έκφρασης των εκλεγμένων αντιπροσώπων των πολιτών. Η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να κάνει πολλά και η συμπολίτευση δεν είχε ισχυρό αντίλογο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η βασική αρχή της δημοκρατίας: η σύνθεση μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες. Σε πολλές περιοχές, βέβαια, υπήρξαν δημοτικοί άρχοντες με όραμα και σθένος, οι οποίοι συμπαρέσυραν τις τοπικές κοινωνίες, προτείνοντας λύσεις και δημιουργώντας προοπτικές. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι η Άρτα ήταν τυχερή σ' αυτό... Πιστεύω, λοιπόν, βαθύτατα ότι η απλή αναλογική, ακριβώς επειδή προκρίνει τη δημοκρατία, θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση και διάθεση για ζωή και δημιουργία.

Έτσι, σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με ορατό κίνδυνο να μείνουμε πιο πίσω από το χθες στον δικό μας τόπο, έκρινα, λοιπόν, πως είναι η ώρα να συστρατευθώ μαζί με συμπολίτες μου που υπηρετήσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το ίδιο αλλά και από διαφορετικό χωροταξικό και παραταξιακό μετερίζι. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να κάνουμε το άλμα στο μέλλον για τον τόπο μας. Είμαστε σίγουροι πως θα δικαιωθούμε στ’ όνειρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL