Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Δημήτρης Αρκούδης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς: / Δημήτρης Αρκούδης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς: Να βάλουμε τους πολίτες στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Αρκούδης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς: / Δημήτρης Αρκούδης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς: Να βάλουμε τους πολίτες στο προσκήνιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με το παλιό δημαρχοκεντρικό μοντέλο και να αποκτήσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Καλαμαριάς μια διακυβέρνηση που θα βάζει στο προσκήνιο τους πολίτες, που θα τους δίνει λόγο και ρόλο για το πώς σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης μας» τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Δημήτρης Αρκούδης με την «Καλαμαριά Αλλιώς». Χαρακτηρίζει ως «μια μεγάλη δημοκρατική τομή που δίνει περισσότερη δύναμη στους πολίτες και ενισχύει τον διάλογο πάνω σε πολιτικά επίδικα» την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ ασκεί κριτική στη σημερινή διοίκηση για δραματικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα», που η σημερινή κυβέρνηση παραχώρησε στον δήμο ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, για το θαλάσσιο μέτωπο του δήμου τονίζει ότι «πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ελεύθερος, χώρος πρασίνου και αισθητικής απόλαυσης, χώρος περιπάτου».

* Τι διαφορετικό κομίζει ο συνδυασμός «Καλαμαριά Αλλιώς» για το μέλλον του δήμου σας;

Η δημιουργία της παράταξής μας προέκυψε ακριβώς από την ανάγκη να ξεφύγουμε στην Καλαμαριά από τις παλιές αντιλήψεις για το πώς διοικείται ο δήμος και για το πώς οικοδομείται μια πόλη σε ένα σύγχρονο περιβάλλον όπου οι προκλήσεις μεγαλώνουν. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με το παλιό δημαρχοκεντρικό μοντέλο και να αποκτήσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Καλαμαριάς μια διακυβέρνηση που θα βάζει στο προσκήνιο τους πολίτες, που θα τους δίνει λόγο και ρόλο για το πώς σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης μας. Αυτή είναι η ουσία του «Αλλιώς» που θέλουμε να εισάγουμε στην πολιτική ζωή της Καλαμαριάς.

* Ποιες οι προτεραιότητές σας και ποια η πρώτη δράση που θα προωθήσετε εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Ως δημοτική κίνηση έχουμε συγκροτήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα για την καθημερινότητα της Καλαμαριάς. Σχεδιάσαμε με βάση έξι άξονες: 1. Δημοκρατία 2.Τοπική ανάπτυξη, 3. Ποιότητα ζωής, 4. Κοινωνική πολιτική, 5. Ψηφιακός μετασχηματισμός, 6. Νεολαία - Πολιτισμός - Αθλητισμός. Επειδή η καθημερινότητα μιας πόλης αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, απαιτείται μια συνολική αναδιοργάνωση σε ζητήματα της καθημερινότητας. Καίρια σημεία στο πρόγραμμά μας αποτελούν η δημιουργία στεκιού νεολαίας, η αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς του Φοίνικα ως κοιτίδας κοινωνικής οικονομίας με στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής, αλλά και η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωση του κόστους για τον δήμο και τους δημότες.

* Η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που είναι η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα». Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την περιοχή και πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο τεράστιος αυτός χώρος;

Η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα" αποτελεί δικαίωση των αγώνων του λαού της Καλαμαριάς. Είναι δεδομένο πως σε μια πόλη περίκλειστη, όπως η Καλαμαριά, είναι αναγκαία η αξιοποίησή του προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου, ενός πάρκου υπεροπτικού χαρακτήρα, που θα αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η σημερινή διοίκηση, παρά τις δεσμεύσεις του δημάρχου, έχει καθυστερήσει δραματικά να προβεί σε απλές ενέργειες όπως ο φωτισμός του χώρου και η απομάκρυνση των καταπατητών. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πρώτιστο μέλημα να αξιοποιηθούν από σήμερα οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν με ήπιες παρεμβάσεις και να καταστεί το πάρκο ασφαλές και προσβάσιμο για όλους του πολίτες της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης.

* Η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Καλαμαριάς με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει;

Είναι ένα ζήτημα που οφείλουν όλες οι δημοτικές κινήσεις της πόλης μας να απαντήσουν με σαφήνεια. Ως «Καλαμαριά Αλλιώς» θεωρούμε ότι το θαλάσσιο μέτωπο πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ελεύθερος, χώρος πρασίνου και αισθητικής απόλαυσης, χώρος περιπάτου. Σχεδιασμοί που προτάσσουν λογικές μεγάλης ανοικοδόμησης αλλά και αλόγιστης εμπορικής χρήσης με στόχο το ιδιωτικό κέρδος θα μας βρουν απέναντί τους. Θέλουμε να αναδείξουμε το φυσικό κάλλος του παραλιακού μετώπου, να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης και να αναδείξουμε την ιστορικότητα των σημείων του ώστε να καταστεί πόλος έλξης για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα.

* Για πρώτη φορά εφαρμόζεται η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι θα φέρει «ακυβερνησία» και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Εσείς τι πιστεύετε;

Η απλή αναλογική είναι μια μεγάλη δημοκρατική τομή, που δίνει περισσότερη δύναμη στους πολίτες και ενισχύει τον διάλογο πάνω σε πολιτικά επίδικα. Έχω την αίσθηση ότι η συζήτηση περί ακυβερνησίας μάλλον δείχνει μια αμηχανία μπροστά σε μια νέα κατάσταση και έναν φόβο μήπως χαλάσει η σούπα... Είναι καιρός όμως να ξεφύγουμε από το μοντέλο του δημάρχου - ηγεμόνα που λύνει και δένει και να αντιμετωπίσουμε τα συλλογικά όργανα με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει. Ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, περισσότερη δημοκρατία και λογοδοσία. Αυτά φέρνει η απλή αναλογική και θεωρώ πως όσοι μιλούν για ακυβερνησία μάλλον αποδεικνύονται ξεπερασμένοι και κατώτεροι των περιστάσεων.

* Ο Δημήτρης Αρκούδης είναι δικηγόρος και από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση, ενώ συμμετέχει σε κοινωνικά κινήματα και δομές αλληλεγγύης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά, αλλά έλκει την καταγωγή του από το χωριό Σχολάριο ή Ισικλάρ (τούρκικη ονομασία) στην περιοχή της Ραιδεστού της Ανατολικής Θράκης.

Σπούδασε στην Κομοτηνή και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και κινηματική δράση μέσα από τα σχήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής «Κώστας Βάρναλης». Το 2011 έγινε μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Το 2016 εκλέχθηκε γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Νομού Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής χειροσφαίρισης (Handball) σε ομάδες της Θεσσαλονίκης με διακρίσεις σε συλλογικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL