Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Μάχη για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων

Στις συμμαχίες που θα τους δώσουν τη νίκη στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου προσανατολίζονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι, που κατόρθωσαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψουν σημαντικά ποσοστά, χτυπώντας ευθέως σε αρκετές περιπτώσεις τις δυνάμεις του παλαιού δικομματικού συστήματος. Μάχη για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων δίνει η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου έχοντας απέναντί της τον “γαλάζιο” Γ. Πατούλη, όπως και ο Ν. Ηλιόπουλος στην Αθήνα απέναντι στο κραταιό ποσοστό του Κ. Μπακογιάννη. Καθ’ οδόν λοιπόν για το δεύτερο ημίχρονο, που μπορεί να φέρει την δημιουργική ανατροπή, μηνύματα αισιοδοξίας στέλνουν οι υποψήφιοι μέσω της “Α”.

Υψηλό ποσοστό για τον Χρ. Βρεττάκο σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας υψηλό ποσοστό συγκέντρωσε ο Χρήστος Βρεττάκος, με 45,72% από 18,31% στην εκλογική αναμέτρηση του 2014, και προετοιμάζεται για την καθαρή νίκη της ερχόμενης Κυριακής. Ο Χρήστος Βρεττάκος μιλά για “μεγάλη νίκη των δημοτών”, οι οποίοι “έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για να συνεχίσει η πόλη να βαδίζει στον δρόμο που χαράξαμε από κοινού πριν πέντε χρόνια”. “Το εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από την ηθική ικανοποίηση που μας γεμίζει, μας οπλίζει με περισσότερο πάθος και επιμονή. Για να δώσουμε την ερχόμενη Κυριακή την τελική μάχη για τη ζωή μας την ίδια, το μέλλον αυτής της πόλης και των παιδιών μας” σημειώνει. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι “οι δημότες έκλεισαν τα αυτιά τους σε όσους και όσες επιδίωξαν να δηλητηριάσουν με κηρύγματα μίσους και λασπολογίες την πολιτική ζωή του τόπου και γύρισαν την πλάτη στα ψέματα και τις συκοφαντίες”. “Συνεχίζουμε τον αγώνα και την προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια πόλη αντάξια των κατοίκων της. Με τη στάση τους και με μοχλό τη δημοτική μας κίνηση, οι πολίτες έδειξαν αποφασισμένοι να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, στηριγμένο στην αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ελπίδα” υπογραμμίζει ο Χρήστος Βρεττάκος.

Προς την οριστική νίκη

Με καθαρό προβάδισμα, καθώς συγκέντρωσε 32,18% και 3.300 ψήφους ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος περνά στον δεύτερο γύρο έναντι του “γαλάζιου” Γ. Κουράση. “Η ανάδειξη της Αντίστασης με τους πολίτες, σε πρώτη δύναμη με 13 έδρες, με υπερδιπλασιασμό των ψήφων που έλαβε, αποτελεί ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τη συνέχιση μιας πετυχημένης πορείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, με συνεργασία και ισοτιμία, ανάμεσα στις πολύπλευρες εκπροσωπήσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο” τονίζει στην “Α” ο Σίμος Ρούσσος. “Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες του Χαλανδρίου καλούμε κάθε συμπολίτη ή συλλογικότητα που απεύχεται την επιστροφή στα χρόνια της αδράνειας, της αδιαφορίας και της αναποτελεσματικότητας, να ψηφίσει την επόμενη Κυριακή, για δήμαρχο με κριτήριο τη γνώση, το έργο και την αποτελεσματικότητα που φάνηκε τα τελευταία χρόνια” υπογραμμίζει.

Διατήρηση των δυνάμεων σε Αιγάλεω και Βύρωνα

Τις δυνάμεις του συγκράτησε ενισχύοντάς τις ελαφρώς στο 26,04% ο Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω. “Η κάλπη έστειλε τα μηνύματά της. Την Κυριακή ψηφίζουμε δήμαρχο, επιλέγουμε έργο και γνώση, σχέδιο και όραμα, δημοκρατική συμπεριφορά και δυνατότητες σύνθεσης” τονίζει ο Δημ. Μπίρμπας καλώντας το εκλογικό σώμα να τον υπερψηφίσει για “να συνεχίσουμε όλοι μαζί, να κάνουμε το Αιγάλεω μια πόλη που να νιώθουμε περήφανοι γι' αυτήν, από το Α έως το Ω της”. Καλεί, μάλιστα, στη νέα προεκλογική του συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Στον δεύτερο γύρο περνά και ο Άκης Κατωπόδης στον Βύρωνα με 22,01%, διατηρώντας το ποσοστό που συγκέντρωσε στον αντίστοιχο πρώτο γύρο του 2014. “Στον Βύρωνα επικράτησε ο πολιτικός πολιτισμός και οι ακραίες φωνές και πράξεις απομονώθηκαν. Νικητής είναι η δημοκρατία και ο λαός της πόλης που καλείται την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου να εκλέξει δήμαρχο για την επόμενη τετραετία” σημειώνει ο Άκης Κατωπόδης προσθέτοντας: “Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Για τον Βύρωνα που θέλουμε και μπορούμε να έχουμε. Μια πόλη δημοκρατική και σύγχρονη, που θα προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της”.

Καταγγελτικοί τόνοι στον Δήμο Αγ. Βαρβάρας

Σε υψηλούς τόνους είναι η αντίδραση του εν ενεργεία δημάρχου Γιώργου Καπλάνη, ο οποίος καταγγέλλει τον έτερο συνδυασμό του παλαιού δημάρχου Αγ. Βαρβάρας Λάμπρου Μίχου για καλλιέργεια κλίματος πόλωσης καθ’ οδόν προς τη δεύτερη Κυριακή. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο Γ. Καπλάνης συγκέντρωσε 21,20% έναντι 41,58% του Λάμπρου Μίχου. “Η τακτική της παράταξης του κ. Μίχου επενδύει στη δημιουργία κλίματος πόλωσης και διχασμού, πρακτικές που -όπως έχει αποδείξει η Ιστορία- δεν δημιουργούν αλλά καταστρέφουν. Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο”, σχολιάζει ο Γ. Καπλάνης. “Δεν το έκανα ούτε όταν ανέλαβα τον δήμο και είδα τα χρέη που παραλάβαμε από τη διαχείριση του κ. Μίχου και παλέψαμε σκληρά να τα βάλουμε σε σωστή πορεία εξυπηρέτησης” σημειώνει ο Γ. Καπλάνης. “Ο διχασμός και η διάσπαση δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι να τις γκρεμίζουμε” τονίζει καλώντας τους συμπολίτες του να τον υποστηρίξουν στη δεύτερη Κυριακή.

Οι μάχες άρχισαν στην επικράτεια

Η υποψήφια δήμαρχος Αρταίων Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια εκπροσώπησε επάξια τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο και σε δήλωσή της στην “Α” μας λέει: “Για εμάς είναι μια πρώτη νίκη το γεγονός ότι περάσαμε στον δεύτερο γύρο”. “Πλέον, σε όσες μέρες απομένουν μέχρι τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εργαζόμαστε ώστε με μια πλατιά συνεργασία, ενωτικά και δυναμικά, να καταφέρουμε την οριστική νίκη και να κάνουμε την ανατροπή στον Δήμο Αρταίων” υπογραμμίζει δηλώνοντας αισιόδοξη.

Στον Δήμο Αγιάς, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας έχει σαφές προβάδισμα για να ανανεώσει τη θητεία του. Μιλώντας στην “Α” υπογραμμίζει ότι “το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι εξαιρετικά μεγάλο και μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε ξανά τη μάχη για τη μεγάλη νίκη στον δεύτερο γύρο, που σίγουρα έρχεται”. “Έχοντας φέρει στο προσκήνιο νέους ανθρώπους, ξεπερνώντας κομματικές αγκυλώσεις και τοπικιστικές αντιλήψεις, αισιοδοξούμε πως οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευτούν άλλη μια φορά” τονίζει ο Αντώνης Γκουντάρας, που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 45,45%.

Προβάδισμα Καλογιάννη

Με προβάδισμα 1.850 ψήφων και ποσοστό 42,52%, ο Απόστολος Καλογιάννης στη Λάρισα προηγείται έναντι της “γαλάζιας” Ρ. Καραλαριώτου και μιλά για ένα “εξαιρετικό αποτέλεσμα της Συμπαράταξης Λαρισαίων”, καθότι το δημοτικό σχήμα διπλασίασε το ποσοστό του από την προηγούμενη φορά, που είχε συγκεντρώσει 22,62%.

“Οι συμπολίτες μας επιβράβευσαν το έργο μας πρώτα απ’ όλα και την ενότητα με την οποία υπηρετήσαμε στην πόλη. Με αυτά τα δύο στοιχεία θα πορευτούμε και στην επόμενη Κυριακή” σημειώνει ο Απ. Καλογιάννης προσθέτοντας: “Δίνουμε τη μάχη της ενότητας στην πόλη, γιατί την επόμενη Κυριακή κρίνεται το πρόσωπο της πόλης, κρίνεται ο άνθρωπος που θα εγγυηθεί αυτή την ενότητα, ο άνθρωπος που θα εκπροσωπήσει ενωμένα και ενωτικά τον λαό της πόλης”. ”Σ’ αυτό τον αγώνα θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε δυνατοί με όλους τους συμπολίτες μας κι αυτούς που σήμερα δεν επέλεξαν να μας ψηφίσουν” υπογραμμίζει καταλήγοντας: “Θα νικήσουμε για τα υπηρετήσουμε την Αυτοδιοίκηση και τον δήμο μας”.

Αίτημα επανακαταμέτρησης

Επανακαταμέτρηση ζητάει ο Κώστας Δρακονταειδής, δήμαρχος Λευκάδας, καθώς από την καταμέτρηση προέκυψε διαφορά 15 ψήφων, που τον κατέταξε στην τρίτη θέση, ενώ καταγγέλλει ότι “πολλά ψηφοδέλτια του δικού μας συνδυασμού χαρακτηρίστηκαν ως άκυρα”. “Η μικρή διαφορά από τον δεύτερο συνδυασμό 'Σύγχρονη Λευκάδα' (15 ψήφοι), και το γεγονός ότι, όπως διαπιστώθηκε, πολλά ψηφοδέλτια του δικού μας συνδυασμού χαρακτηρίστηκαν ως άκυρα μας υποχρεώνουν εκ των πραγμάτων να ζητήσουμε από το Πρωτοδικείο τον επανέλεγχο όλων αυτών των άκυρων ψηφοδελτίων” σημειώνει ο Κώστας Δρακονταειδής ως επικεφαλής του συνδυασμού “Όλοι για τη Λευκάδα”. “Αποτελεί ηθική υποχρέωση και για τυπικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι διασφαλισμένο και απαλλαγμένο από ενδεχόμενο λάθος” σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL