Επί τάπητος τα προβλήματα των σχολείων της Αλικαρνασσού

Συνάντηση με εκπρόσωπους από τα ΔΣ συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Αλικαρνασσού πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/3 κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Δημήτρη Βρύσαλη, υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου αναφέρει:

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι γονείς περιέγραψαν τα οξυμμένα προβλήματα των σχολείων της περιοχής, τη μη συντήρηση τους και την ακαταλληλότητα τους. Καυτηρίασαν την κοροϊδία της δημοτικής αρχής που με κάθε ευκαιρία υπόσχεται μελέτες και νέα σχολικά κτίρια, ωστόσο η Νέα Αλικαρνασσός παραμένει με ένα μόνο Γυμνάσιο που έχει πάνω από 500 μαθητές, ενώ έχει κατασκευαστεί για 250. Επίσης στην περιοχή λειτουργούν 5 Δημοτικά σχολεία, από τα οποία αποφοιτά ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ετησίως και τα οποία εγγράφονται στο μοναδικό Γυμνάσιο που υπάρχει. Το 5ο Δημοτικό, το οποίο συστεγάζεται προσωρινά (!) από το 1987 με το 2ο Δημοτικό, με συνολικό μαθητικό δυναμικό πάνω από 420 παιδιά που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες πρόχειρα χωρισμένες στα δύο ή ακόμα και σε αίθουσες χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, αφού χρησιμοποιούνται μέχρι και βοηθητικοί χώροι για μάθημα με ότι προβλήματα συνεπάγεται αυτό για την υγεία και την ασφάλειά τους.  

Στην περίπτωση του 2ου & 7ου Νηπιαγωγείου, τα οποία συστεγάζονται με το 2ο & 5ο Δημοτικό, οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο τραγικές. Νήπια ηλικίας 5-6 χρονών έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το σχολείο μέσα σε κοντέινερ, χωρίς προαύλιο χώρο, με μόλις τρεις τουαλέτες.

Αντίστοιχες καταστάσεις επικρατούν και στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής, όπως στο 3ο δημοτικό, όπου τα παιδιά μεταφέρθηκαν από λυόμενη αίθουσα όπου κυκλοφορούσαν ανενόχλητα τρωκτικά και τώρα στοιβάζονται σε μία μικρή αίθουσα με τη βροχή να στάζει στα κεφάλια τους και με κίνδυνο να πέσει πάνω τους ο σοβάς. Ακόμα και το πιο καινούργιο κτιριακό συγκρότημα του 1ου δημοτικού πλημμυρίζει συχνά πυκνά.

             Στην παρέμβαση του ο Δημήτρης Βρύσαλης ανέφερε πως: «Η παραπάνω τραγική κατάσταση, η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού ανέγερσης νέων και συντήρησης παλιότερων σχολικών συγκροτημάτων, δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία ή την “ανικανότητα” της δημοτικής αρχής. Είναι πολιτική της επιλογή! Πολιτική επιλογή που είναι σύμφωνη με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που δεν θεωρούν τις σχολικές υποδομές, την αντισεισμική προστασία και γενικότερα τα μέτρα πολιτικής προστασίας, “επιλέξιμα” έργα. Επιλέξιμα θεωρούν μόνο αυτά που προωθούν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό εξυπηρετεί η απάνθρωπη μέθοδος περί “κόστους – οφέλους” για κάθε έργο και ας κινδυνεύουν τα παιδιά μας να πέσει ο σοβάς από τα παλαιωμένα και κακοσυντηρημένα σχολεία στο κεφάλι τους.

  Κυβέρνηση και δημοτική αρχή Ηρακλείου έχουν σοβαρή ευθύνη για τις προβληματικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία. Εργασίες απαραίτητες που δεν γίνονται καθόλου ή εργασίες που κρατάνε χρόνια σε κτίρια προβληματικά. Μάθημα σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοούν την εκπαιδευτική διαδικασία.  Tο ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει τους αγώνες και έχει αναδείξει τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας με τους εκλεγμένους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους στο Δήμο Ηρακλείου, ενώ έχει κάνει και πλήθος παρεμβάσεων στη Βουλή. Κυβέρνηση και δήμος αποποιούνται τις ευθύνες τους, δείχνοντας ο ένας τον άλλο για τα προβλήματα.

  Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση και κατασκευή των σχολείων θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους. Η ευθύνη των δημοτικών αρχών, σημερινής προηγούμενης και όποιας επόμενης, που θα αποδέχεται το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, είναι στο ότι αποδέχθηκαν τη μεταφορά και αυτής της αρμοδιότητας στους δήμους και μάλιστα χωρίς τους απαιτούμενους πόρους.

            Στην συνέχεια τόνισε: Ο δήμος επικαλείται πως δεν έχει προσωπικό για να εκτελέσει έργα με αυτεπιστασία και γι αυτό προσφεύγει σε εργολαβίες που και περισσότερο κοστίζουν και σοβαρές καθυστερήσεις παρουσιάζουν, καθώς είναι γνωστό το γαϊτανάκι με την ομηρία των Δήμων στα θέλω του κάθε εργολάβου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της “ευεργετικής” σύμπραξης Δήμων με ιδιώτες. Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα  που εγκαινίασε η δημοτική αρχή, μπορεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των προβλημάτων -που έτσι κι αλλιώς υπάρχει-, αλλά αποτελεί κοροϊδία τόσο για τους εκπαιδευτικούς και γονείς όσο και για το λειψό προσωπικό που έχει μείνει στις υπηρεσίες του δήμου πως έτσι θα λυθούν και τα προβλήματα. Απλά μέσα από επικοινωνιακά κόλπα και το υποκριτικό της όψιμο ενδιαφέρον, προσπαθεί να καλύψει το ότι και η ίδια έχει ευθύνη για την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, αφού και η ίδια αντί να διεκδικεί από την κυβέρνηση μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις πολύ επείγουσες ανάγκες των Ηρακλειωτών και των παιδιών τους εφαρμόζει χωρίς διαμαρτυρία κάθε είδους ελαστική σχέση εργασίας,.

  Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί, μαζί με τους γονείς, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, την εύρεση κατάλληλων χώρων και διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην Αλικαρνασσό (τουλάχιστον νηπιαγωγεία, δημοτικό και γυμνάσιο άμεσα). Ταυτόχρονα θεωρεί πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μεταφερθεί η ευθύνη για την εξεύρεση χώρου ανέγερσης νέου σχολείου στους γονείς».

          Ολοκλήρωσε την παρέμβαση του λέγοντας ότι: «Η στάση απέναντι στο σοβαρό μέτωπο της παιδείας συνολικά και πιο ειδικά η αντιμετώπιση των σχολικών υποδομών, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογικές μάχες. Με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες κι έχοντας απτά δείγματα γραφής για κάθε παράταξη και υποψήφιο δήμαρχο, μπορούμε μπροστά στην κάλπη να επιλέξουμε δημοτική αρχή που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και δεν θα είναι υπηρέτης της κάθε κυβέρνησης και της πολιτικής της. Αυτό το μήνυμα μπορεί να σταλεί με την στήριξη των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια, του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές όποτε κι αν γίνουν.»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί