Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 21-Μαρ-2018 17:38

    Χωρίς ορατότητα και με 7x7 πτώση το Χρηματιστήριο

    Χωρίς ορατότητα και με 7x7 πτώση το Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    "Τέλος" δεν έχει η πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία ήδη μετρά την έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, αφού ούτε και σήμερα κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρωινό του πρόσημο, παρά μόνο να ελέγξει τις πιέσεις πέριξ των 800 μονάδων.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 800,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 799,39 μονάδων (-0,77%) και 810,74 μον. (+0,64%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 113,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50,5 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,61%, στις 2.048,72 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.307,31 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,67% στις 799,77 μονάδες.

    Αν και η συνεδρίαση άρχισε με καλούς οιωνούς, με τον γενικό δείκτη να φτάνει έως και τις 810 μονάδες, περί τη 1 το μεσημέρι το κλίμα άλλαξε, ο δείκτης έχασε όλα του τα κέρδη, ταλαντεύτηκε έως τις 15:30 μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, για να "σπάσουν" οι άμυνες του έως τη λήξη, όταν και κατάφερε μόνο να κρατήσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

    Είναι η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση που οι 800 μονάδες δοκιμάζονται, αντέχοντας μέχρι στιγμής, αλλά αφήνοντας σημαντικά ερωτηματικά για το αν οι long έχουν τις δυνάμεις να αποτρέψουν τη διολίσθηση προς τις 780 μονάδες. Και όπως αναφέρουν οι τεχνικοί αναλυτές, με τον τραπεζικό δείκτη πλέον κάτω από τις 800 μονάδες, ο δρόμος προς τις 750 για τον κλαδικό είναι πλέον ανοιχτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον γενικό δείκτη.

    Πάντως σήμερα η συνεδρίαση ήταν πλούσια σε μηνύματα, καθώς στα πρώτα λεπτά υπήρξε μια "έκρηξη" του τζίρου η οποία συνδέθηκε με την εκποίηση 750 χιλ. μετοχών της Motor Oil, από insider, σε εύρος τιμών μεταξύ 18,50 ευρώ και 19 ευρώ, αυξάνοντας τον τζίρο της αγοράς κατά 13,9 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, υπήρξε έντονη κινητικότητα στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank, καθώς στην πρώτη διακινήθηκαν 5 πακέτα, συνολικού όγκου 32 εκατ. τεμαχίων, στην τιμή των 0,27 ευρώ, και στη δεύτερη διακινήθηκαν 13 εκατ. μετοχές, στην τιμή των 0,74 ευρώ, συνολικής αξίας 9,6 εκατ. ευρώ.

    Εκτός των παραπάνω, προβληματισμό έχει προκαλέσει στην αγορά η συνεχής πίεση υπό την οποία βρίσκεται το Χ.Α. Και μπορεί οι επτά πτωτικές συνεδριάσεις να έχουν στοιχίσει στον γενικό δείκτη το 3,80% της αξίας του, όμως οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούν το 10%, προκαλώντας προβληματισμό για την τεχνική εικόνα του.

    Μάλιστα, το κλίμα στην αγορά αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο η σημερινή ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία προειδοποίησε ότι ο δρόμος ωστόσο για να μπορέσει η Ελλάδα  να βγει και επίσημα από το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολος και με πολλές... λακκούβες. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με μία ανακοίνωση να είναι πιθανή τον Απρίλιο ή τον Μάιο, και η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Η τελική οικονομική και θεσμική σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι καθόλου βέβαιη ωστόσο, όπως σημειώνει η G.S. Οι συχνά αντικρουόμενες ελπίδες και προσδοκίες των μερών για βασικές παραμέτρους (όπως η ελάφρυνση του χρέους, παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όροι/προϋποθέσεις και χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης) δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Το 2018 μπορεί να φέρει ένα ακόμα καλοκαίρι έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας, των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

    Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει την πτωτική της πορεία, καταγράφοντας σήμερα απώλειες 8,45%. Η μετοχή έχει χάσει στο 7ήμερο το 25,14% της αξίας της, ενώ έχει προσγειωθεί στα 2,71 ευρώ. Απώλειες 2,69% σημείωσε η Motor Oil, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, Μυτιληναίο και ΑΔΜΗΕ.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia, Alpha Bank, Eurobank, Λάμδα, Folli Follie, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ, ενώ Εθνική, ΟΛΠ και Aegean έκλεισαν χωρίς πρόσημο. Ήπια ανοδικά, στον αντίποδα, έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Jumbo και Βιοχαλκο, με τον ΟΤΕ να κερδίζει 1,78% και τη ΔΕΗ να σημειώνει άλμα 4,43%.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ