Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 11:22

    Νευρικότητα και profit taking καθηλώνουν στο "κόκκινο" το Χρηματιστήριο

    Νευρικότητα και profit taking καθηλώνουν στο "κόκκινο" το Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Πιέσεις εκδηλώνονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως προσπαθεί να βρει την κατεύθυνσή του εν μέσω αβεβαιότητας και "κακής ορατότητας" για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,57% στις 695,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,92 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.825,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,72% στις 568,18 μονάδες.

    Η πλάγια κίνηση εντός του εύρους των 685-699 μονάδων στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται, με την αγορά να παλινδρομεί καθημερινά με βραχυπρόθεσμες, ή και intraday, κινήσεις, έως ότου λάβει πιο ξεκάθαρα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας. Και μπορεί οι περισσότεροι συμμετέχοντες να θεωρούσαν ότι μετά τη λήξη των μνημονίων η αγορά να ενσωμάτωνε σαφώς το σενάριο της αργής αλλά σταδιακής ανάκαμψης, αλλά στην πράξη αυτό το σενάριο φαίνεται να διαψεύδεται.

    Αντιθέτως με ένα καλό, αν όχι θετικό σενάριο, η αγορά προσπαθεί να βρει το δρόμο της εν μέσω αρνητικών μηνυμάτων, κυρίως από την πολιτική σκηνή της χώρας. Μιας χώρας που έχει εισέλθει, έστω και ατύπως, σε μια προεκλογική περίοδο, το χρόνο της οποίας ουδείς μπορεί να προβλέψει. Οποιοδήποτε σενάριο εκλογών βρίσκεται στο τραπέζι, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

    "Η έλλειψη σαφήνειας είναι αυτό που καθηλώνει την αγορά κάτω από τις 700 μονάδες", σχολιάζει αναλυτής στο Capital.gr, τονίζοντας ότι οι εκλογές μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή από τον επόμενο μήνα, έως και τον επόμενο χρόνο. Μια παρατεταμένη εκλογική ασάφεια προφανώς και δεν βοηθά την ανάληψη ρίσκου, ένα συστατικό που αν προστεθεί σε όλες τις υπόλοιπες παθογένειες του ΧΑ, δίνουν την απάντηση για την εικόνα της αγοράς.

    Άλλωστε, πλέον η Ελλάδα είναι μια χώρα που οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, εξαιτίας της 8ετούς "παραμονής της στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης". Και δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ελληνική αγορά είναι τα ξένα χαρτοφυλάκια, είτε αυτά τοποθετηθούν αρνητικά, είτε θετικά.

    Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Τιτάν σημειώνουν απώλειες 2,30% και 2,52% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική και Πειραιώς. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

    Στον αντίποδα, ο Σαράντης σημειώνει κέρδη 1,28%, με τις ΕΕΕ, Λάμδα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Grivalia να ακολουθούν με μικρή άνοδο. Νευρικότητα στην Aegean, η οποία από το +2,05% βρέθηκε ακόμη και στο -0,90%, ενώ τώρα κινείται χωρίς μεταβολή.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ