Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 23-Νοε-2018 14:13

    Χρηματιστήριο: Θετική κίνηση άνω των 600 μονάδων χωρίς τζίρο

    Χρηματιστήριο: Θετική κίνηση άνω των 600 μονάδων χωρίς τζίρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Θετικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στηρίζεται στην ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών κυρίως, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, οι οποίοι παραμένουν πεισματικά σε χαμηλά επίπεδα από τη χθεσινή συνεδρίαση.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,62% στις 602,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,28 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,62% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.580,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 2,89% στις 426,24 μονάδες.

    Η αγορά δείχνει να υποδέχτηκε κατ΄ αρχήν θετικά τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών, αν και πολλές πτυχές παραμένουν ακόμη ασαφείς. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν σήμερα και οι ξένοι αναλυτές, με την Morgan Stanley και την Deutsche Bank να στοιχειοθετούν τις ασάφειες.

    Ειδικότερα, Morgan Stanley και Deutsche Bank θέτουν μερικά ερωτήματα για την πρόταση της ΤτΕ: σε ποια τιμή θα μεταφερθούν τα NPEs στο SPV, αν θα υπάρξει κεφαλαιακό έλλειμμα, εάν θα αποδεσμευτούν πόροι για την βελτίωση των τραπεζικών εργασιών και αν η πρόταση εγκριθεί από τον SSM. Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, εάν απαντηθούν ικανοποιητικά αυτά τα ερωτήματα, ο κλάδος αναμένεται να αντιδράσει θετικά.

    Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να βρει ένα τρόπο να στηρίξει τις τράπεζές της, εάν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμη κρίση. Είναι άλλωστε κάτι που φοβάται και η ίδια η αγορά, αποτυπώνοντας αυτούς τους φόβους και στην ραγδαία επιδείνωση των αποτιμήσεων του κλάδου, που οδήγησε το δίμηνο sell off.

    Άλλωστε, η εμπειρία των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πικρή στους μετόχους, με την εμπιστοσύνη στο σύστημα να είναι σχεδόν μηδαμινή. Εάν δεν καταφέρει ο κλάδος να βγει από το καθοδικό σπιράλ, τότε η χώρα θα εισέλθει σε μία διαφορετικού είδους κρίση αυτή τη φορά.

    Στο μεταξύ, η προσοχή στρέφεται και στα αποτελέσματα του κλάδου, με την Eurobank ήδη να έχει ανακοινώσει, ενώ η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν στις 29 Νοεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς. Και σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, ελληνικές τράπεζες θα καταγράφουν πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 3,3% στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου έναντι του β' τριμήνου. Κλειδί, βέβαια, είναι και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση από 2,5% έως 7,6% στο γ' τρίμηνο.

    Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει κέρδη 4,26%, με την Πειραιώς να είναι στο +3,12%, και τις Εθνική, Alpha Bank, ΔΕΗ και Σαράντη να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Βιοχαλκο.

    Ήπια ανοδικά κινούνται οι Grivalia, Aegean, Τιτάν, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil, ενώ στον αντίποδα ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ