Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 14-Δεκ-2018 17:36

    Απογοητεύει και στο τέλος του 2018 το Χρηματιστήριο Αθηνών

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

    Εκκωφαντική ήταν η απουσία των αγοραστών και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με απώλειες και απελπιστικά χαμηλό τζίρο, αδυνατώντας να "μαζέψει" την πτώση από τις αρχές τους έτους, η οποία φτάνει πλέον το 19,8%, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η ισχυρή αντίδραση στις αρχές του Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 645,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 647,29 μονάδων (-0,19%) και 638,92 μον. (-1,48%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 769 χιλ. τεμάχια.

    ...

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,36%, στις 1.699,55 μονάδες, ενώ στο -1,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.016,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,88% στις 465,16 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,52% (-19,8% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,13%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 2,23%.

    Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, κάθε άλλο παρά δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες η φετινή χρηματιστηριακή χρονιά, κλείνοντας με απώλειες κοντά στο 20%. Οι τράπεζες αποδείχθηκαν για μια ακόμα χρονιά ο αδύναμος κρίκος της αγοράς αφού παρά την επιτυχή αντιμετώπιση της υιοθέτησης των προσαρμογών του ΔΠΧΠ9, το τεστ αντοχής τον Μάιο, τη συνεπή μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και την εξάλειψη ουσιαστικά της έκτακτης χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κατάφεραν να εμφανίσουν κάποια αξιόλογη κερδοφορία που να δημιουργήσει ενδιαφέρον για τις πολύ συμπιεσμένες αποτιμήσεις τους.

    Ακόμα και στις ανακοινώσεις για γενναία επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου η αγορά στάθηκε με σκεπτικισμό απέναντι στο ρίσκο εκτέλεσης των σχετικών πλάνων αναζητώντας ισχυρότερους καταλύτες που θα έθεταν σε κίνηση την αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος.

    Από εκεί και πέρα η υπόθεση της Folli – Follie έπαιξε τον ρόλο της κυρίως στη στάση των ξένων επενδυτών οι οποίοι ενσωμάτωσαν με τη μορφή έκπτωσης ένα νέο ρίσκο στις αποτιμήσεις ακολουθώντας πολύ συντηρητικές επενδυτικές τακτικές. Η συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ήταν φυσικό επακόλουθο των επενδυτικών αναστολών αλλά και της μείωσης του αριθμού των εισηγμένων εταιριών.

    Από την άλλη πλευρά η οργανική κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών σταθεροποιήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, το πλήθος των κερδοφόρων εταιρειών προσέγγισε το 60% και οι μερισματικές αποδόσεις και εισροές των μερισμάτων ήταν οι καλύτερες από το 2010.

    Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά με ουσιαστική θετική μεταβολή στο ΑΕΠ ενώ θετική εικόνα παρουσίασαν οι δείκτες της ανεργίας, του Τουρισμού και των εξαγωγών. Μετά από καιρό αναθερμάνθηκαν τα εταιρικά deals με μεγάλη κινητικότητα στον χώρο του Real Estate, της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Υγείας. Η πραγματοποίηση συναλλαγών σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων άνοιξε μια νέα αγορά με διαφορετικό προφίλ επενδυτών ενώ συνεχίστηκε ικανοποιητικά η έκδοση και εισαγωγή εταιρικών ομολόγων (241 εκατ. ευρώ) στο ΧΑ.

    Στο εξωτερικό οι διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν προς το τέλος της χρονιάς τροφοδοτήθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, την αναθεωρημένη προσδοκία μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης για το 2019 και το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στην Αμερική. Η κατάσταση δεν έχει αποφορτιστεί και φαίνεται ότι στο ξεκίνημα του 2019 οι αγορές θα παραμείνουν νευρικές όσο οι παράγοντες αυτοί παραμένουν σε ισχύ.

    Με αυτές τις παρακαταθήκες από το εγχώριο περιβάλλον ξεκινάει η επόμενη χρονιά η οποία ωστόσο έχει ανοικτά μέτωπα και εκκρεμότητες που η εξέλιξή τους θα έχει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομική και χρηματιστηριακή πορεία της χώρας. Η εκπόνηση των επιχειρηματικών πλάνων μείωσης των κόκκινων δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις και η έξοδος στις αγορές ομολόγων είναι τα βασικά θέματα σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Βέβαια, πριν από οτιδήποτε άλλο υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2019 με απώτατο όριο τον Οκτώβριο.

    Τα σενάρια θέλουν τον Μάρτιο και τον Μάιο ως μήνες με αυξημένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η αναμονή επομένως θα είναι κυρίαρχη έως τη στιγμή της προκήρυξης των εκλογών ενώ η επόμενη ημέρα θα αποτιμήσει τους συσχετισμούς και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης μιας πλήρους τετραετούς θητείας.

    Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κλείνει κοντά στο χαμηλό του εύρους διακύμανσης της χρονιάς ενώ η κυρίαρχη μακροχρόνια τάση είναι πτωτική. Η αναίρεση του πτωτικού σήματος απαιτεί την υπέρβαση των 720 μονάδων ενδεχομένως σε βάθος χρόνου λόγου της κατερχόμενης πορείας του ΚΜΟ -200 ημερών το κομβικό σημείο να βρίσκεται κοντά στις 700 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε μια πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού από το πτωτικό κανάλι τιμών που ξεκινάει από τον Μάιο και έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη βάση τιμών στις 600 μονάδες.

    Η μεγάλη εικόνα δείχνει μια συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012 και μετά, η οποία σε κάθε νέα βύθιση του Δείκτη χάνει σε δυναμική καθώς οι συναλλαγές που την υποστηρίζουν μειώνονται. Αυτό ωστόσο δεν πτοεί τους πωλητές οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταθερά τον έλεγχο της κατάστασης με εξαίρεση το πρώτο μισό του 2014. Η πρώτη εκτίμηση για το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς είναι ότι η αγορά θα παραμείνει σε εύρος διακύμανσης με τους υπάρχοντες τζίρους. Το ανοδικό περιθώριο εύκολα μπορεί να πληρώσει τιμές κοντά στις 900 μονάδες αυτό ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή της υπάρχουσας συναλλακτικής δυναμικής.

    Στο αρνητικό σενάριο η περιοχή των χαμηλών του 2016 (420 μονάδες) είναι η έσχατη ζώνη στήριξης με πρώτο ενδιάμεσο στάδιο τις 520 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται το 2019 η μεταβλητότητα της Αγοράς θα αυξάνεται και θα εντείνεται, ανάλογα με το αποτέλεσμα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και επειδή το 2019 θα διεξαχθούν τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ο βαθμός νευρικότητας θα είναι αυξημένος.

    Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 4,67%, με τις μετοχές των ΟΛΠ, Μυτιληναίου, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν με απώλειες ανώτερες του 2%. Πτώση 1% κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Εθνική.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Τιτάν, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο, Eurobank, Grivalia, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

    Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Σαράντης και ΟΤΕ, οι οποίες "γύρισαν" στο φίνις της συνεδρίασης, ενώ η Λάμδα έκλεισε στο +1,36%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ