Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 17-Νοε-2018 08:26

    Όταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατανοεί τα ιδανικά των υποψήφιων δολοφόνων

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Μανόλη Καψή

    "Για τον κύριο Σημίτη, η δικαιοσύνη διερευνά", απεφάνθη ο καθ' έξιν Συριζαίος, σχολιάζοντας την εντολή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να ανοίξουν οι λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού. Με δύο λόγια, αφού το αποφάσισε η Δικαιοσύνη, κομμένα τα σχόλια. Και τα σκυλιά δεμένα όσο το καραβάνι κυβερνά. Όπως όμως μας θύμισε ο πάντα επιμελής καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή μάλλον δεν είναι καθόλου έτσι. Μα καθόλου...

    Αφού η περίφημη Αρχή είναι μια κρατική υπηρεσία, ο πρόεδρος της οποίας διορίζεται από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, τα δε υπόλοιπα 11 μέλη διορίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και συνυπογράφει ο υπουργός Οικονομικών. Όχι ακριβώς ανεξάρτητη λοιπόν, ή για την ακρίβεια καθόλου ανεξάρτητη, και εν πάση περιπτώσει  μια κανονική κυβερνητική υπηρεσία. Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και Πολάκη.

    Άλλωστε το πράγμα "φώναζε" εδώ και καιρό. Από τα πρωτοσέλιδα του τύπου "γιατί σιωπά ο Σημίτης;" για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, μέχρι τις άναρθρες κραυγές του Καμμένου για τα ορφανά του εκσυγχρονισμού. Προετοίμαζαν το έδαφος.

    Της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προΐσταται σήμερα η κυρία Άννα Ζαΐρη, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρακαλώ. Σας λέει κάτι το όνομα; Πιθανώς, όχι.

    Διορίστηκε επικεφαλής της Αρχής επί εποχής Βασιλικής Θάνου. Δεν μπορεί, την κυρία Θάνου θα τη θυμάστε. Η φιγούρα της εξάλλου είναι πολύ χαρακτηριστική. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός ανέλαβε "υπηρεσία" την επομένη ακριβώς της συνταξιοδότησής της ως (άμισθη) σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν. Η κυρία Θάνου, λοιπόν, ως πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τοποθέτησε την κυρία Άννα Ζαΐρη επικεφαλής της Αρχής. Αρχίζει να συμπληρώνεται το παζλ; Τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής τα διόρισε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Η προσωποποίηση της αμεροληψίας και του μέτρου.

    Να προσθέσουμε ότι πιθανότατα η κυρία Θάνου εξετίμησε ιδιαίτερα τις υπηρεσίες της κυρίας Ζαΐρη, όταν η τελευταία ερεύνησε την υπόθεση της επ' αόριστον αναβολής της δίκης της Siemens. Έρευνα που οδήγησε στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο. Τον μεγάλο εχθρό του "Ρασπούτιν" και της Βασιλικής Θάνου. Τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό που άσκησε τις διώξεις στη Χρυσή Αυγή,  αλλά που το "κόκκινο παραδικαστικό" θεωρεί άνθρωπο του παλαιού πολιτικού συστήματος. Και κάνει τα πάντα για να τον "τσαλακώσει". Ξεκαθαρίζει λίγο παραπάνω η εικόνα; (A propos όλες οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου μπήκαν στο αρχείο. "Ξυδάκι" για τη Βασιλική Θάνου.)

    Το ερώτημα τι περιμένει να βρει η Αρχή της κ. Ζαΐρη στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού -που ελέγχονται συν τοις άλλοις κάθε χρόνο από την επιτροπή Πόθεν Έσχες- περιττεύει και να διατυπωθεί. Οι πολιτικές σκοπιμότητες της κίνησης είναι τόσο προφανείς που βγάζουν μάτι.

    Αλλά το ερώτημα, τι "σκοτεινό" συμβαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να διατυπωθεί. Το τελευταίο σοκ μάς ήρθε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου. Που σχολιάζοντας την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, εναντίον του οποίου και εκείνη έχει διατάξει πειθαρχική έρευνα, (μικρός που είναι ο κόσμος...), βρήκε και σημεία συμφωνίας με τους υποψήφιους δολοφόνους. "Στο μόνο στο οποίο συμφωνούμε με αυτούς τους ανθρώπους" είπε "που έχουν οδηγό και Θεό τους την ωμή βία, είναι ότι ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε πολλά επίπεδα. Σε αυτό που διαφωνούμε όμως με αυτούς, κάθετα και οριζόντια, είναι ο τρόπος που αυτό πρέπει να γίνει". Έδινε εξετάσεις; Έστειλε κάποιο πολιτικό μήνυμα; Η δήλωση πάντως θα μείνει στα χρονικά και οφείλει να μας βάλει σε πολύ "σκοτεινές" σκέψεις. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ