Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 06-Φεβ-2018 08:02

    Ο πλειστηριασμός που φέρνει στο προσκήνιο την απάτη-μαμούθ της Γένεσις

    Ο πλειστηριασμός που φέρνει στο προσκήνιο την απάτη-μαμούθ της Γένεσις
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Η χρηματιστηριακή εταιρεία Ρούμπικον Συμμετοχών πτώχευσε τον Απρίλιο του 2005, όμως η ακίνητη περιουσία της βγήκε στο "σφυρί” πριν από, μόλις, μερικούς μήνες, επαναφέροντας τις μνήμες μίας από τις μεγαλύτερες πυραμιδικές απάτες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι από 1.800 επενδυτές που -από το 2001 έως το 2005- τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε μετοχές και επενδυτικά προϊόντα της Ρούμπικον και της θυγατρικής της Γένεσις, όπως και σε άλλες συνδεδεμένες με αυτές εταιρείες, έχασαν, εν μία νυκτί, τουλάχιστον, 40 εκατ. ευρώ.

    Τα ακίνητα

    Περίπου δεκατρία χρόνια μετά την πτώχευση της Ρούμπικον (αποφ. 12047/26.4.2005) του Παναγιώτη Μπαλτατζή, βγήκαν σε πλειστηριασμό, στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Χέρσο Κιλκίς που είχε αγοράσει η Ρούμπικον αρχές 2000. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η υψηλή ζητούμενη τιμή εκκίνησης της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ δεν προσέλκυσε αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τέσσερα κτήρια (από  138 τ.μ. έως 7,7 χιλ. τ.μ.) που βρίσκονται σε έκταση 40 στρεμμάτων.

    Γιατί όμως, τα συγκεκριμένα ακίνητα βγήκαν "στο σφυρί” με καθυστέρηση 13 ετών; "Υπήρχαν δισεπίλυτα νομικά προβλήματα όσον αφορά στην κυριότητα των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων με αποτέλεσμα να απαιτηθεί ειδική νομική φόρμουλα” εξηγούν όσοι παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση.

    Σε κάθε περίπτωση, τα ακίνητα της εταιρείας αναμένεται να εκπλειστηριαστούν, εκ νέου, το προσεχές διάστημα, αφότου η τιμή εκκίνησης μειωθεί σημαντικά.

    Η απάτη - μαμούθ

    Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου (με την οποία απορρίπτεται αίτηση αναίρεσης βουλευμάτων του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης και του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης), το διάστημα Ιανουάριος 2001 - Ιανουάριος 2005, σημαντικός αριθμός των εξαπατηθέντων επενδυτών δέχθηκε πρόταση από τον Όμιλο Ρούμπικον να επενδύσει τα χρήματά του σε κρατικά ομόλογα εξωτερικού, αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού ή σε χρηματιστήρια άλλων χωρών, όπου υπήρχε δυνατότητα για υψηλότερα κέρδη σημαντικότερων κερδών σε σχέση με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Οι επενδύσεις θα γίνονταν μέσω της Ρούμπικον Συμμετοχών που έλεγχε τη Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ.  

    "Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλεπόταν να λειτουργήσει σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, συγκεντρώνοντας χρήματα από πολλούς επενδυτές, τα οποία υπήρχε δυνατότητα να επενδυθούν επιλεκτικά, ανάλογα με το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς, σε χρηματιστήρια παραγώγων, χρηματιστήρια του εξωτερικού ή στο Χ.Α.Α., σε ξένα κρατικά ομόλογα κ.λ.π.” αναφέρουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

    Όμως, επειδή ήταν διαδικαστικά δυσχερές και πολύπλοκο να ανοίξει κάθε επενδυτής προσωπικό επενδυτικό κωδικό σε όλα τα χρηματιστήρια και τις αγορές που θα γινόταν οι επενδύσεις, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν στον επενδυτικό κωδικό της Ρούμπικον Συμμετοχών "για να υπάρχει συντονισμός των κινήσεων και να εμφανίζεται στις αγορές η εταιρεία ως σημαντικός θεσμικός επενδυτής με σοβαρή επάρκεια κεφαλαίων”. Έτσι, καθένα από τα θύματα κατευθυνόταν να καταθέσει τα προς επένδυση χρήματά του, όχι σε τραπεζικό λογαριασμό της "χρηματιστηριακής, αλλά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδρυτή, οι οποίοι ήταν κοινοί με κάποιον από τους στενούς συνεργάτες του.

    Οι επενδυτές έπαιρναν διάφορες εξασφαλίσεις, όπως αποδεικτικό δικαιώματος αγοράς μετοχών. Στους πιο δύσπιστους εκτός από το αποδεικτικό δικαιώματος αγοράς μετοχών δινόταν μεταχρονολογημένη επιταγή, ποσού ίσου με το καταβληθέν κεφάλαιο του επενδυτή. Σε μηνιαία βάση, ο κάθε επενδυτής ελάμβανε τακτικά κάποιες ικανοποιητικές αποδόσεις από τις τοποθετήσεις του σε χρηματιστήρια του εξωτερικού.

    Ωστόσο, όταν ορισμένοι επενδυτές κατέφυγαν στο Αποθετήριο Αξιών Αθηνών για να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιό τους και διαπίστωσαν ατασθαλίες, παρενέβη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο στην έδρα της "Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ, διαπιστώθηκε, ότι αυτή είχε προβεί σε πωλήσεις τίτλων πελατών της εν αγνοία τους και νόσφιση του αντιτίμου της πώλησης. Μάλιστα, το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας ήταν αδικαιολόγητα πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είναι βάσει των επενδύσεων.

    Τελικά στις 17 Φεβρουαρίου του 2005, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της χρηματιστηριακής που "φέσωσε” με περίπου 40 εκατ. ευρώ περισσότερα από 1.850 άτομα.

    Στη Σουηδία

    Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Παναγιώτης Μπαλτατζής ήταν φυγόδικος, όπως αναφέρουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ενώ το 2008 η τηλεοπτική εκπομπή "Ζούγκλα” τον ανακάλυψε στη Σουηδία όπου... είχε ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αν και ο ίδιος στην απολογία του έχει δηλώσει ότι δραστηριοποιούνταν σε αυτό ως υπάλληλος).

    Τον Ιανουάριο του 2015 ο Μπαλτατζής συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, ενώ εναντίον του εκκρεμούσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψη, 43 εντάλματα σύλληψης, 39 βουλεύματα και 54 καταδικαστικές αποφάσεις. Καταδικάστηκε, τότε, σε συνολική ποινή φυλάκισης 90 ετών και 403 μηνών και χρηματική ποινή, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, υπεξαίρεσης και απάτης.

    Η υπόθεση της πυραμιδικής απάτης της Ρούμπικον και της Γένεσις -της οποίας η εκδίκαση ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια-  με κατηγορούμενο τον Π. Μπαλτατζή και 41 ακόμη άτομα έχει δικαστική συνέχεια...

    dimitris.delevegos@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ