Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 23-Απρ-2018 07:43

    "Μαραθώνιος" παραμένει η επένδυση του €1,5 δισ. για το Atalanti Hills

    "Μαραθώνιος" παραμένει η επένδυση του €1,5 δισ. για το Atalanti Hills
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Στην πρόσφατη γνωμοδότησή του για την τουριστική επένδυση Atalanti Hills, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως νόμιμο και συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα δύσκολα παραμένουν μπροστά για το έργο που μετράει, ήδη, 12 χρόνια γραφειοκρατίας, μία παρ’ ολίγον -το 2011- αποχώρηση των επενδυτών "εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες", δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων και πολλές υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις ότι τα εμπόδια θα αρθούν.

    Το ΣτΕ είναι μόνο η αρχή

    Το ΣτΕ έχει ζητήσει, εντός 15 ημερών, την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης βάσει της οποίας η επένδυση δημιουργεί οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Θα πρέπει όμως, να φανεί εάν το ΚΣΔ θα αποστείλει έγκαιρα την εισήγηση, όπως κι εάν θα προκύπτουν από αυτήν τα οφέλη της επένδυσης. Σε περίπτωση που δεν αποστείλει έγκαιρα την εισήγηση που είναι απαραίτητη επειδή το έργο υλοποιείται μέσω της νομοθεσίας για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, ο χρόνος αναμονής θα παραταθεί, τη στιγμή που αδειοδοτικά το Atalanti Hills έχει μέλλον.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, στη σχεδιαζόμενη, αλλά μακέτα εδώ και δεκαετίες, επένδυση στην Αφάντου Ρόδου το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα έχει εξασφαλίσει την έγκριση του ΣτΕ εδώ και πολλά χρόνια.

    Ως αποτέλεσμα, το ΣτΕ είναι μόνο η αρχή, καθώς η επένδυση θα πρέπει να…αναμετρηθεί με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και σειρά άλλων υπηρεσιών.

    Έτσι, παραμένει άγνωστο πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή του Atalanti Hills που αναμένεται να εξασφαλίσει περισσότερες από 8.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης όταν θα λειτουργήσει πλήρως το πεντάστερο ξενοδοχείο συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών.

    Τι περιλαμβάνει η επένδυση

    Το business plan της επένδυσης, προϋπολογισμού 1-1,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ("Νότος, "Ζέφυρος”, "Βορράς”), συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Σύμφωνα με την ΠΟΤΑ, το θέρετρο θα διαθέτει εγκαταστάσεις Spa, αθλητικά κέντρα, πολιτικό χωριό, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου. Τα ξενοδοχεία και οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 420 στρεμμάτων, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων γκολφ) θα εκτείνονται σε 1.700 στρέμματα. Εν γένει, τα κτήρια θα αντιστοιχούν στο 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠΟΤΑ, με την τουριστική ανάπτυξη να φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνή προορισμό γκολφ.

    Σχετικά με τα τουριστικά συγκροτήματα, ο Νότος θα διαθέτει 1.030 κατοικίες και θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με την λίμνη Κωπαΐδα.

    Ο Ζέφυρος θα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής, διαθέτοντας 955 κατοικίες που θα είναι υλοποιηθούν σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ.

    Ο Βορράς θα διαθέτει 1.321 κατοικίες, θα απευθύνεται, κατά βάση, σε οικογένειες και θα διαθέτει κέντρο με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και αθλητικά γήπεδα.

    Τα τρία συγκροτήματα θα κατασκευαστούν ανά τμήματα: θα ξεκινήσει η ανέγερση του "Νότος” και θα ακολουθήσουν (με απόσταση από δύο έως τεσσάρων ετών) ο "Ζέφυρος” και ο "Βορράς”.

    Η κατασκευαστική περίοδος των κατοικιών υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τα ξενοδοχεία και θα ολοκληρωθεί σε βάθος 18 ετών. Βάσει των υπολογισμών του φορέα της επένδυσης, το συγκρότημα θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσα στην επόμενη 15ετία (από την έναρξη κατασκευής), ενώ στην περίοδο πλήρους λειτουργίας θα εξασφαλίζει πάνω από 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

     dimitris.delevegos@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ