Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 25-Απρ-2018 09:02

    ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τι φέρνει η νέα μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα

    ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Τι φέρνει η νέα μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Προ ημερών έκλεισε ο χρηματοδοτικός κύκλος για τη μεγαλύτερη εν εξελίξει καθαρά βιομηχανική επένδυση στη χώρα, από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ύψους 150 εκατ. ευρώ καθώς μετά το δάνειο 70 εκατ. ευρώ της ΕΤΕΠ, υπεγράφη η σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ με την Commerzbank και την κάλυψη της Euler Hermes ύψους 65 εκατ. ευρώ.

    Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατά την παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η νέα σύμβαση είναι μακροχρόνια (11 έτη) με πολύ χαμηλό επιτόκιο και σε συνδυασμό με το δάνειο της ΕΤΕΠ, βελτιώνουν  σαφώς το χρηματοδοτικό προφίλ της εταιρείας.

    Ως προς τις προοπτικές που ανοίγει η νέα επένδυση, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η νέα επένδυση αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητα κατά 20%  από το 2020 ενώ βάζει τις βάσεις μεσοπρόθεσμα για το διπλασιασμό της (αυτή τη στιγμή η δυναμικότητα στα Οινόφυτα είναι 280 χιλ τόνοι ενώ ακόμη 52 χιλ τόνοι είναι η δυναμικότητα της ΣΥΜΕΤΑΛ). Όπως αναλύθηκε ειδικότερα, το καινούριο τετραπλό θερμό έλαστρο, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

    Η καινούρια επένδυση αφορά στο στάδιο της θερμής έλασης, η οποία θα γίνεται πιο αποτελεσματικά και με φθηνότερο κόστος και στη συνέχεια τα προϊόντα που θα παράγονται θα επεξεργάζονται περαιτέρω. Δηλαδή το νέο έλαστρο θα παράγει προϊόντα commodity τα οποία εάν διατίθεντο στην αγορά θα πωλούνταν με μικρά περιθώρια, ωστόσο με την περαιτέρω επεξεργασία που θα ακολουθεί θα παράγονται εξειδικευμένα προϊόντα (για ναυπηγική βιομηχανία, αυτοκινητοβιομηχανία, ΑΠΕ κλπ) με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

    Αυτή εν πολλοίς είναι η γενικότερη στρατηγική της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, δηλαδή η απομάκρυνση από την παραγωγή προϊόντων που πωλούνται σε τιμές commodities και η εστίαση σε εξειδικευμένα προϊόντα με μεγάλα περιθώρια κέρδους, που προορίζονται για συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους με μεγάλη ζήτηση. 

    Σε ό,τι αφορά στην αναταραχή στην αγορά του αλουμινίου που προκλήθηκε από τις κυρώσεις στη Rusal, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει ήδη αντικαταστήσει ως προμηθευτή τη ρωσική εταιρεία (δεν ήταν άλλωστε και η μόνη εταιρεία προμήθειας), ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών LME αλλά και των premia, αυτές μετακυλύονται στους πελάτες βάσει συμβάσεων ενώ υπάρχει πλήρης κάλυψη hedging για όποιες διαφορές τυχόν προκύψουν.

    Για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, όπως τονίστηκε, το επόμενο διάστημα προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση του δανεισμού, ενώ η διοίκηση αναμένει να αποτυπωθούν και στην κεφαλαιοποίηση οι θετικές εξελίξεις σε επίπεδο δραστηριότητας, η σταθερά ανοδική παραγωγή σε όγκους αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Για τον κλάδο του χαλκού τέλος, όπως αποκάλυψαν τα στελέχη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η εταιρεία βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε νέες αγορές ή και σε αγορές όπου έχει ήδη μικρή παρουσία κυρίως στη Β. Ευρώπη, το πρώην ανατολικό μπλοκ, αλλά και στον Κόλπο.

    Τέλος η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση εξειδικευμένης πιστοποίησης για παραγωγή προϊόντων για την αυτοκινητοβιομηχανία, που αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική μετάβασης σε προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ