Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 08:05

    Πιο κοντά στην εκκίνηση το θέρετρο της Αταλάντης

    Πιο κοντά στην εκκίνηση το θέρετρο της Αταλάντης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης από ποτέ -τα τελευταία 12 χρόνια-  βρίσκεται η τουριστική επένδυση Atalanti Hills με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, στην περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας σε τμήμα έκτασης 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) υπέβαλε, έγκαιρα, την εισήγησή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από την οποία προκύπτει ότι το έργο θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή. Τη θετική αυτή εισήγηση του ΚΣΔ είχε ζητήσει, πριν από περίπου 15 ημέρες, το Ανώτατο Διοικητικό δικαστήριο, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

    Το ΣτΕ, δηλαδή, ενέκρινε, καταρχάς το σχέδιο Π.Δ., αλλά για να παράσχει την τελική έγκριση απαίτησε την εισήγηση, εντός 15 ημερών, του ΚΣΔ.

    Τι ακολουθεί

    Μετά τη θετική εισήγηση του ΚΣΔ, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), το οποίο, στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ακολουθήσει η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ενώ η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης Τουριστικών Επενδύσεων θα εκδώσει την άδεια δόμησης.

    Οι εκκρεμότητες αυτές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν. Με άλλα λόγια, μπουλντόζες αναμένεται να μπουν τέλος της άνοιξης του 2019 -κάτι που μέλλει να επιβεβαιωθεί- ενώ ο επενδυτής, η εταιρεία Lokros την οποία ελέγχει το fund Europa Capital έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες στην περιοχή. Πριν δηλαδή, εξασφαλίσει την έγκριση δόμησης.

    Γιατί όμως, το τουριστικό θέρετρο της Αταλάντης, που συνοδεύεται από 12 χρόνια γραφειοκρατίας, φαίνεται να βρίσκεται, πια, κοντά στην γραμμή εκκίνησης;

    Επειδή, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές:

    - το έργο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που έχει εξασφαλίσει οριοθέτηση Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) με το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (σημ.: η ΠΟΤΑ του Costa Navarino εγκρίθηκε με διαφορετικό καθεστώς). Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι τυπικές εγκρίσεις που απαιτούνται από περίπου 18 υπηρεσίες (Αρχαιολογία, Δασαρχείο κτλ) για μία επένδυση στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, έχουν, ήδη, εξασφαλιστεί.

    -το ΣτΕ ενέκρινε την πρώτη παρέμβαση σε δασική έκταση βάσει του Νόμου 4280/2014.

    -η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, παρότι η έκταση είναι ιδιωτική, αποδυναμώνει ενδεχόμενες προσφυγές κατά της επένδυσης

    Τα μεγέθη

    Σε έναν περίπου χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση του τουριστικού θέρετρου Atalanti Hills, το οποίο απέχει περίπου 10 χλμ. από τη θάλασσα.

    Το business plan της επένδυσης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ("Νότος, "Ζέφυρος”, "Βορράς”), συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Σύμφωνα με την ΠΟΤΑ, το θέρετρο θα διαθέτει εγκαταστάσεις Spa, αθλητικά κέντρα, πολιτικό χωριό, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.

    Τα ξενοδοχεία και οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν επιφάνεια 420 στρεμμάτων, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων γκολφ) θα εκτείνονται σε 1.700 στρέμματα. Εν γένει, τα κτήρια θα αντιστοιχούν στο 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠΟΤΑ, με την τουριστική ανάπτυξη να φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνή προορισμό γκολφ.

    Σχετικά με τα τουριστικά συγκροτήματα, ο Νότος θα διαθέτει 1.030 κατοικίες και θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με την λίμνη Κωπαΐδα.

    Ο Ζέφυρος θα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής, διαθέτοντας 955 κατοικίες που θα είναι υλοποιηθούν σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ.

    Ο Βορράς θα διαθέτει 1.321 κατοικίες, θα απευθύνεται, κατά βάση, σε οικογένειες και θα διαθέτει κέντρο με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και αθλητικά γήπεδα.

    Τα τρία συγκροτήματα θα κατασκευαστούν ανά τμήματα: θα ξεκινήσει η ανέγερση του "Νότος” και θα ακολουθήσουν (με απόσταση από δύο έως τεσσάρων ετών) ο "Ζέφυρος” και ο "Βορράς”.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ