Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 11-Σεπ-2018 08:32

    Προχωρά η διαδικασία εξυγίανσης της Alumil

    Προχωρά η διαδικασία εξυγίανσης της Alumil
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ρύθμισης του τραπεζικού δανεισμού της Alumil, η οποία "τρέχει" παράλληλα με την προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβουλευτικές εταιρείες KBR και EY ετοιμάζονται να ανοίξουν το VDR (virtual data room) για τους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αποκτήσει δικαίωμα υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

    Η ενημέρωση που παρείχε η διοίκηση της Alumil στους μετόχους κατέστησε τη χθεσινή γενική συνέλευση στη ΒΙ.ΠΕ. στο Σταυροχώρι Κιλκίς ως την πλέον ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών. Η διοίκηση, όπως μεταφέρουν παριστάμενοι, παρείχε ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες αναφορικά με τη ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού, συνολικού ύψους 160 εκατ.ευρώ , καθώς και για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από υποψήφιους επενδυτές.

    Η βιομηχανία προφίλ αλουμινίου, έπειτα από το δημοσίευμα του Capital.gr ανέφερε πως ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν εμφανιστεί επενδυτικά κεφάλαια του μεγέθους των M&G Investments, Oaktree Capital Management, Atlas Capital, Avenue Capital και DM Capital. Πρόθεση ορισμένων από τους εν δυνάμει επενδυτές είναι να αναπτύξουν συνέργειες με άλλες τοποθετήσεις που έχουν πραγματοποιήσει ευρύτερα στον κλάδο δραστηριοποίησης της Alumil.

    Παράλληλα, στη γενική συνέλευση έγινε λόγος για συζητήσεις με σημαντικούς παραγωγικούς ομίλους από τον μεταλλουργικό κλάδο. Σε ότι αφορά τις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου, ύψους 160 εκατ.ευρώ, παραμένουν σε εξέλιξη. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, τα δάνεια της Alumil ήδη από τέλος του 2017 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

    Οι διαπραγματεύσεις θα κινηθούν σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί από την πλευρά των στρατηγικών επενδυτών. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, πως οι ενδιαφερόμενοι θα αιτηθούν γενναίας ρύθμισης του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας.

    Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται πως εντός διμήνου μπορεί να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές. Είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία θα σηματοδοτήσει τη σημαντική μείωση της συμμετοχής της οικογένειας Μυλωνά, νυν βασικών μετόχων, που κατέχουν πέριξ του 70% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και το πιθανό delisting από το Χρηματιστήριο.

    Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ήδη αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία τη σύνταξη μελέτης (independent business report) με αντικείμενο τη λειτουργική και δανειακή αναδιάρθρωση του ομίλου Alumil. Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες επιδιώκουν να έχουν στα χέρια τους έναν "οδικό χάρτη" για τους τρόπους με τους οποίους η Alumil θα μπορέσει να αποκτήσει ισχυρότερο ισολογισμό, νέα προοπτική και την απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση για την υλοποίηση επενδύσεων.

    Στην περυσινή χρήση, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας ολοκληρωμένων συστημάτων αλουμινίου στο σύνολο του 2017 ανήλθε σε 226,2 εκατ., έναντι 202,1 εκατ. της προηγούμενης χρήσης (+11,9%). Το EBITDA ήταν ζημιογόνο, 6,7 εκατ., έναντι κερδών 15,4 εκατ. ευρώ της χρήσης 2016 και οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 145 χιλ. περίπου της χρήσης 2016.

    Οι δανειστές έχουν εστιάσει στο γεγονός πως η χρήση επιβαρύνθηκε από μη επαναλαμβανόμενες ζημιές 23,4 εκατ. ευρώ για επισφαλείς απαιτήσεις (16,4 εκατ.) και προβλέψεις απαξίωσης αποθεμάτων (1,1 εκατ.) και εξοπλισμού (4,8 εκατ.). για το 2018 στη γ.σ. εκτιμήθηκε πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα ανέλθει στα 250 εκατ.ευρώ και τα EBITDA στα 25 εκατ.ευρώ.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ