Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Οκτ-2018 08:11

    Νέο αίτημα προς ΕΕ για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΔΕΗ το Αμύνταιο

    Νέο αίτημα προς ΕΕ για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΔΕΗ το Αμύνταιο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Το φάκελο Αμύνταιο επιχειρεί να ανοίξουν εκ νέου κυβέρνηση και ΔΕΗ και για το σκοπό αυτό έχουν αποστείλει εκ νέου αίτημα προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας παράταση των ωρών λειτουργίας της μονάδας, οι οποίες λήγουν εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

    Το συγκρότημα του Αμυνταίου, που αποτελείται από δύο μονάδες ισχύος 600MW, είχε έρθει στο προσκήνιο καθώς δε συμμορφώνεται με τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και είχε τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17,5 ωρών μέχρι το 2019, μαζί με την επίσης γηρασμένη και ρυπογόνο μονάδα της Καρδιάς. 

    Ενόψει της απόσυρσης των δύο συγκροτημάτων, η ΔΕΗ είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αποτελούν προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ζωής τους.

    Παρά ταύτα, η ΔΕΗ είχε καταφύγει στην ΕΕ ζητώντας αύξηση των ωρών λειτουργίας από 17,5 σε 32 χιλιάδες ώρες, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και διατήρησης των τιμών χονδρικής του ρεύματος σε ομαλά επίπεδα. Το αίτημα δε βρήκε ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο κυβέρνηση και ΔΕΗ επιχειρούν εκ νέου να ανοίξουν το θέμα Αμύνταιο στις Βρυξέλλες, αλλάζοντας μάλιστα το περιεχόμενο της πρότασης. 

    Έτσι στις νέες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας, ούτως ώστε το αίτημα για παράταση των ωρών ζωής να έχει μεγαλύτερη τύχη να γίνει αποδεκτό.

    Μάλιστα υπό το πρίσμα ότι η ΔΕΗ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και τα επενδυτικά κεφάλαια για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση (το κόστος της υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ) επανέρχονται στο προσκήνιο οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από ομίλους που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού και όχι μόνο, για αναβάθμιση της μονάδας.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για δωρεάν αναβάθμιση με καταβολή του συνόλου του ποσού της επένδυσης με ταυτόχρονη διατήρηση του 100% του εργοστασίου από τη ΔΕΗ και αντάλλαγμα προθεσμιακό διμερές συμβόλαιο για την τροφοδοσία της Αλουμίνιον ή και άλλων βιομηχανιών, είχε καταθέσει η Μυτιληναίος.

    Πρόταση είχε καταθέσει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εξασφάλιζε την αναβάθμιση της μονάδας, μέσα από συνεργασία με τη ΔΕΗ, με αντάλλαγμα κλειστό συμβόλαιο αγοράς ισχύος σε συγκεκριμένη τιμή. Αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua είχε προτείνει να αναλάβει την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου κοινή εταιρεία που θα δημιουργηθεί, στην οποία η ΔΕΗ θα διατηρήσει μειοψηφικό μετοχικό πακέτο.

    Καθώς λοιπόν ΔΕΗ και κυβέρνηση δεσμεύονται για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας, είναι σαφές ότι ότι επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια συνεργασίας της ΔΕΗ με κάποιο από τα σχήματα που έχουν προταθεί, εφόσον βεβαίως οι προτάσεις παραμένουν ακόμη στο τραπέζι.

    Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η διαφαινόμενη αναβάθμιση και παράταση λειτουργίας του Αμυνταίου, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ, "χτυπάει” το διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού αλλάζει τους σχεδιασμούς για την αγορά ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια, που είναι και τα πιο κρίσιμα για την απόσβεση της επένδυσης, με δεδομένο ότι από το 2025 αναμένεται το κόστος ρύπων να επηρεάσει ακόμη πιο πολύ την ανταγωνιστικότητα των μονάδων άνθρακα και λιγνίτη.

    Έτσι καθώς θα παραμείνει στο σύστημα ένα εργοστάσιο λιγνίτη 600MW, που πιθανόν θα αφαιρεί από την αγορά, εφόσον υπογραφούν προθεσμιακά συμβόλαια, σημαντικούς πελάτες της υψηλής τάσης, αφαιρείται δραστηριότητα από τις εναπομείνασες μονάδες, που περιλαμβάνουν και τα εργοστάσια της αποεπένδυσης (Μελίτη, Μεγαλόπολη). Αυτό σημαίνει μείωση και της αξίας τους… 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ